YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Oleaceina – wpływ na układ krwionośny
Opublikowany przez

 

Oleaceina

Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea. Drzewo rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego i tam znajdują się największe światowe plantacje. Jadalną częścią rośliny są małe owoce, z których tłoczy się znaną na całym świecie oliwę. Owoce te, zanim dojrzeją mają barwę szarawą, która zmienia się następnie na zieloną, potem kolejno – na różową, brązową, a na końcu na czarną. W zależności od tego kiedy nastąpi zbiór otrzymuje się oliwki zielone (zebrane wcześniej) lub czarne (zebrane na końcu procesu dojrzewania). Do celów leczniczych używa się też liści. Oleaceina występuje tylko w oliwie najwyższej jakości, czyli tzw. extra virgin, tłoczonej na zimno, mechanicznie, i nierafinowanej (nieoczyszczonej). Oliwa taka jest mętna, ma gorzkawy smak i zielonkawy kolor. Tłuszcz łagodniejszy w smaku, o żółtawym kolorze (zazwyczaj tańszy) zawiera znacznie mniej oleaceiny i innych składników odżywczych.

Działanie przeciwmiażdżycowe

W 2017 roku naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z zespołu prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii przeprowadzili badania, z których wynika, że oleaceina zawarta w oliwie z oliwek wykazuje zbawienny wpływ na układ krwionośny. Substancja ta może zapobiegać tworzeniu się tzw. blaszek miażdżycowych. Tworzą je komórki zapalne oraz cholesterol gromadzące się w ścianach naczyń krwionośnych. Jeżeli blaszka miażdżycowa zwęża światło tętnicy o co najmniej 50% lub co gorsza pęka, tworzy się zator prowadzący do całkowitego zamknięcia światła naczynia krwionośnego. Choroba nazywa się miażdżycą i prowadzi do poważnych powikłań, jak: zawał serca czy udar mózgu. Oleaceina z oliwy zmienia funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów w taki sposób, że zaczynają one produkować przeciwzapalną interleukinę 10, co utwardza blaszkę, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko jej pęknięcia i utworzenia zatoru.

Oliwa dla zdrowia

Oliwa zawiera głównie kwas oleinowy (72%). Należy on do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) typu omega-9. Około 17% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy i stearynowy). W oliwie są także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA): typu omega-6, czyli kwas linolowy – 8% oraz typu omega-3: kwas linolenowy – 1%. Zarówno kwasy tłuszczowe jednonienasycone, jak i wielonienasycone są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów. O ile organizm ludzki jest w stanie syntezować niewielkie ilości kwasów z grupy omega-9, o tyle kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 muszą być regularnie dostarczane z pożywieniem. PUFA pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego: obniżają stężenie złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, regulują ciśnienie tętnicze, działają antyarytmicznie i przeciwzapalnie oraz ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych. W połączeniu z oleaceiną stanowi to bardzo dobrą ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Warto zastąpić w codziennej diecie nasycone kwasy tłuszczowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) prozdrowotnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi z dobrej jakości olejów roślinnych. Oliwa jest jednym z takich tłuszczów, należy jednak pamiętać o spożywaniu jej na zimno, gdyż w wyniku podgrzania (np. użycia jej do smażenia) traci wartości odżywcze.

Bibliografia

Gryszczyńska A., Gryszczyńska B, Opala B., Liście oliwki europejskiej (Olea europea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie, Postępy Fitoterapii 2010, nr 1 s. 30–37

Co może oliwa z oliwek, Medonet 11.07.2017, online: http://www.medonet.pl/zdrowie,co-moze-oliwa-z-oliwek-,artykul,1723411.html [dostęp 11.01.2019]

Sobeń B., Kopeć G., Jak powstaje blaszka miażdżycowa, Medycyna Praktyczna 19.01.2016, online: https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/62038,jak-powstaje-blaszka-miazdzycowa [dostęp 11.01.2019]

Kwiatkowska E., Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek, Postępy Fitoterapii 2007, nr 3, s. 168–171

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Pestki i nasiona w zdrowej diecie Korzystny wpływ borówek na wzrok Masło shea, karité, galam, olej z masłosza Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Oczyszczanie organizmu, Układ krążenia blaszki miażdżycowe, cholesterol, codzienna dieta, kwas oleinowy, kwasy omega 3, kwasy omega 6, kwasy omega-9, kwasy tłuszczowe, miażdżyca profilaktyka, nadciśnienie tetnicze, naturalne antyoksydanty, oliwa, oliwki
Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji
Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Popularne tagi

blaszki miażdżycowecholesterolcodzienna dietakwas oleinowykwasy omega-9kwasy omega 3kwasy omega 6kwasy tłuszczowemiażdżyca profilaktykanadciśnienie tetniczenaturalne antyoksydantyoliwaoliwki
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

    Migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

  • Masło – czy warto je jeść?

    Masło – czy warto je jeść?

  • Tężyczka jawna i utajona

    Tężyczka jawna i utajona

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt