YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Medycyna naturalna
  • Zdrowie
  • Organizm
  • Schorzenia
  • Sklep internetowy
  • Więcej
    • O nas
    • Hurtownia
    • Warunki promocji
    • Praca
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Oleaceina – wpływ na układ krwionośny
Opublikowany przez

 

Oleaceina

Oleaceina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, znajduje się w owocach i liściach drzewa oliwnego (oliwki europejskiej) Olea europaea. Drzewo rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego i tam znajdują się największe światowe plantacje. Jadalną częścią rośliny są małe owoce, z których tłoczy się znaną na całym świecie oliwę. Owoce te, zanim dojrzeją mają barwę szarawą, która zmienia się następnie na zieloną, potem kolejno – na różową, brązową, a na końcu na czarną. W zależności od tego kiedy nastąpi zbiór otrzymuje się oliwki zielone (zebrane wcześniej) lub czarne (zebrane na końcu procesu dojrzewania). Do celów leczniczych używa się też liści. Oleaceina występuje tylko w oliwie najwyższej jakości, czyli tzw. extra virgin, tłoczonej na zimno, mechanicznie, i nierafinowanej (nieoczyszczonej). Oliwa taka jest mętna, ma gorzkawy smak i zielonkawy kolor. Tłuszcz łagodniejszy w smaku, o żółtawym kolorze (zazwyczaj tańszy) zawiera znacznie mniej oleaceiny i innych składników odżywczych.

Działanie przeciwmiażdżycowe

W 2017 roku naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z zespołu prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii przeprowadzili badania, z których wynika, że oleaceina zawarta w oliwie z oliwek wykazuje zbawienny wpływ na układ krwionośny. Substancja ta może zapobiegać tworzeniu się tzw. blaszek miażdżycowych. Tworzą je komórki zapalne oraz cholesterol gromadzące się w ścianach naczyń krwionośnych. Jeżeli blaszka miażdżycowa zwęża światło tętnicy o co najmniej 50% lub co gorsza pęka, tworzy się zator prowadzący do całkowitego zamknięcia światła naczynia krwionośnego. Choroba nazywa się miażdżycą i prowadzi do poważnych powikłań, jak: zawał serca czy udar mózgu. Oleaceina z oliwy zmienia funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów w taki sposób, że zaczynają one produkować przeciwzapalną interleukinę 10, co utwardza blaszkę, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko jej pęknięcia i utworzenia zatoru.

Oliwa dla zdrowia

Oliwa zawiera głównie kwas oleinowy (72%). Należy on do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) typu omega-9. Około 17% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy i stearynowy). W oliwie są także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA): typu omega-6, czyli kwas linolowy – 8% oraz typu omega-3: kwas linolenowy – 1%. Zarówno kwasy tłuszczowe jednonienasycone, jak i wielonienasycone są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów. O ile organizm ludzki jest w stanie syntezować niewielkie ilości kwasów z grupy omega-9, o tyle kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 muszą być regularnie dostarczane z pożywieniem. PUFA pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego: obniżają stężenie złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, regulują ciśnienie tętnicze, działają antyarytmicznie i przeciwzapalnie oraz ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych. W połączeniu z oleaceiną stanowi to bardzo dobrą ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Warto zastąpić w codziennej diecie nasycone kwasy tłuszczowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) prozdrowotnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi z dobrej jakości olejów roślinnych. Oliwa jest jednym z takich tłuszczów, należy jednak pamiętać o spożywaniu jej na zimno, gdyż w wyniku podgrzania (np. użycia jej do smażenia) traci wartości odżywcze.

Bibliografia

Gryszczyńska A., Gryszczyńska B, Opala B., Liście oliwki europejskiej (Olea europea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie, Postępy Fitoterapii 2010, nr 1 s. 30–37

Co może oliwa z oliwek, Medonet 11.07.2017, online: http://www.medonet.pl/zdrowie,co-moze-oliwa-z-oliwek-,artykul,1723411.html [dostęp 11.01.2019]

Sobeń B., Kopeć G., Jak powstaje blaszka miażdżycowa, Medycyna Praktyczna 19.01.2016, online: https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/62038,jak-powstaje-blaszka-miazdzycowa [dostęp 11.01.2019]

Kwiatkowska E., Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek, Postępy Fitoterapii 2007, nr 3, s. 168–171

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Nienasycone kwasy tłuszczowe Nasiona chia – wiele zmieniający dodatek Korzystny wpływ borówek na wzrok Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone Odmładzający wpływ jagód acai
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Oczyszczanie organizmu, Układ krążenia blaszki miażdżycowe, cholesterol, codzienna dieta, kwas oleinowy, kwasy omega 3, kwasy omega 6, kwasy omega-9, kwasy tłuszczowe, miażdżyca profilaktyka, nadciśnienie tetnicze, naturalne antyoksydanty, oliwa, oliwki
Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji
Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Tagi

adaptogen alergia anemia antyoksydanty astma bakterie biegunka błonnik pokarmowy candida cholesterol cukrzyca czosnek depresja działanie przeciwbakteryjne działanie przeciwbólowe działanie przeciwzapalne flawonoidy Helicobacter pylori imbir karotenoidy kordyceps kurkumina miażdzyca miażdżyca profilaktyka nadciśnienie tetnicze naturalne antyoksydanty nerki polifenole profilaktyka miażdżycy profilaktyka nowotworów przeciwutleniacze skóra stany zapalne stan zapalny stres wielonienasycone kwasy tłuszczowe witamina A witamina C witamina D witamina E witaminy z grupy B wolne rodniki właściwości przeciwbakteryjne właściwości przeciwutleniające właściwości przeciwzapalne

Zobacz też

  • Iryzyna i jej wpływ na organizm

    Iryzyna i jej wpływ na organizm

  • Kolagen, a witaminy

    Kolagen, a witaminy

  • Orzechy włoskie, pistacje i orzeszki ziemne – właściwości zdrowotne

    Orzechy włoskie, pistacje i orzeszki ziemne – właściwości zdrowotne

Kontakt

(22) 758 05 34
731 005 507
yango@yango.pl

Strony Produktowe

  • Kurkumina95.pl
  • GraviolaPremium.pl
  • Boswellia65.pl
  • GrzybReishi.pl

Śledź nas

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2018 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
YANGO
  • Medycyna naturalna
  • Zdrowie
  • Organizm
  • Schorzenia
  • Sklep internetowy
  • Więcej
    • O nas
    • Hurtownia
    • Warunki promocji
    • Praca
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności