
SHITAKE A CHOLESTEROL
Wysoki poziom cholesterolu we krwi może być niezwykle groźny dla zdrowia. Odkładając się na wewnętrznych ścianach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych, cholesterol stopniowo zmniejsza elastyczność naczyń krwionośnych i zwęża ich światło, co prowadzi do miażdżycy, która w ostateczności może skutkować zawałem serca bądź udarem mózgu. Nie budzi wątpliwości, że utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie jest kluczowe dla utrzymania zdrowia układu krwionośnego. W przypadku podwyższonego stężenia tego związku we krwi z pomocne są grzyby shitake.

ZBAWIENNA ERITADENINA
Shitake (twardnik japoński) jest gatunkiem grzyba stosowanym w dalekowschodniej medycynie od setek lat. Jego wpływ na poziom cholesterolu we krwi został potwierdzony już w roku 1966 w badaniach prowadzonych w Japonii. Naukowcy dowiedli, że obecna w Shitake eritadenina wyraźnie obniża stężenie tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi, oddziałując na wątrobę – pobudzony metabolizm tłuszczów skutkuje podwyższeniem zawartości cholesterolu w błonach komórkowych hepatocytów. Ponadto prace prowadzone przez Katedrę Nauk Biologicznych Uniwersytetu Rolniczego i Weterynaryjnego w Obihiro pokazują, że obecność eritadeniny w diecie znacząco zwiększa wydalanie cholesterolu z kałem, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie stężenia LDL we krwi.
Na podstawie prowadzonych od wielu lat badań klinicznych naukowcy jednoznacznie uznali, że uwzględnienie w diecie grzybów shitake może obniżyć poziom cholesterolu we krwi nawet o kilkanaście procent w przeciągu tygodnia. Lekarze i dietetycy twierdzą, że obniżony poziom cholesterolu utrzymuje się nawet po eliminacji twardnika japońskiego z jadłospisu, co wskazuje na jego długotrwałe działanie lecznicze.
SHITAKE W CODZIENNEJ DIECIE
Grzyby shitake spożywane są na całym świecie na wiele sposobów: surowe, gotowane, suszone czy sproszkowane. Podkreślane są ich walory smakowe, które bez wątpienia ułatwią włączenie grzybów do menu.