Czym jest żurawina
Żurawina (łac. Vaccinium) to niewielka krzewinka spokrewniona z borówkami. Występuje naturalnie na torfowiskach wysokich w lasach Europy, Azji Północnej i Ameryki Północnej. Znanych jest jej kilka gatunków, m.in. żurawina wielkoowocowa, zwana amerykańską, ponadto istnieje wiele form uprawnych tej rośliny. Stosuje się ją w kuchni do produkcji sosów, kisielu czy galaretek, ale także jako suplement diety.
Owoce pełne przeciwutleniaczy
Owoce żurawiny to niewielkie czerwone jagody. Zawierają witaminy A, C oraz E, potas, sód i selen oraz dwa ważne karotenoidy: luteinę i β-karoten. Karotenoidy nadają owocom właściwości przeciwutleniających. Innymi związkami o podobnych właściwościach, a występujących w owocach oraz liściach żurawiny, są polifenole.
Żurawina może neutralizować wolne rodniki uszkadzające komórki. Karotenoidy i polifenole powodują zmniejszenie stanów zapalnych, zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów.
Ochrona serca
Przeciwutleniające właściwości żurawiny powodują zwiększenie odporności cholesterolu HDL, zwanego także „dobrym cholesterolem” , na utlenianie, dzięki czemu jego poziom we krwi jest utrzymywany. Obniżają ciśnienie krwi oraz wywołują uruchomienie mechanizmów przeciwzapalnych, co powoduje zmniejszenie ryzyka zapadania na choroby układu krążenia, w tym na chorobę wieńcową.
Ochrona układu moczowego
Owoce żurawiny mają wyraźnie cierpki i kwaśny smak. Zawdzięczają go przede wszystkim zawartości polifenoli oraz witaminy C. Związki te zmniejszają przyleganie bakterii do komórek, w tym komórek układu moczowego, co znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwinięcia się infekcji cewki moczowej i pęcherza moczowego.
Duża zawartość witaminy C, która wydalana jest z organizmu z moczem, powoduje obniżenie pH moczu, czyli mocz staje się bardziej kwaśny, a w tym środowisku bakterie nie rozwijają się. Dodatkowo rozpuszczają się niewielkie kryształy szczawianu wapnia, co spowalnia rozwój kamicy pęcherza moczowego.