Czym właściwie są zajady
Zajady to potoczna nazwa zapalenia kątów ust, polegająca na zapaleniu skóry w tych okolicach. Może obejmować także śluzówkę jamy ustnej. Objawia się pękaniem kątów ust, mogą na nich tworzyć się nadżerki.
Skąd się biorą
Przyczyn ich powstawania jest wiele. Samo pęknięcie kąta ust może się zdarzyć przypadkowo, np. w czasie jedzenia czy nawet mówienia, jednak problem pojawia się wtedy, kiedy zapalenie utrzymuje się dłużej i powraca po zagojeniu się. Może to świadczyć o spadku odporności, co najczęściej wskazuje na istnienie innej choroby.
Zakażenia grzybicze
Zajady mogą się pojawiać w wyniku osłabienia odporności przez zakażenia grzybicze. Mogą to być grzybice jamy ustnej lub ogólnoustrojowe. Przykładem grzyba, który często objawia się powstawaniem zajadów, jest Candida – zaliczany do drożdżaków.
Cukrzyca
W zaburzeniach hormonalnych, m.in. w cukrzycy, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji grzybami z rodzaju Candida, a wtórnie – zajadów. Jeśli zajady są dolegliwością nawracającą, to warto przebadać się pod kątem cukrzycy.
Anemia
W anemii mogą także pojawiać się zajady. Często towarzyszą im zmiany w całej jamie ustnej oraz na języku, przebiera wówczas szary lub prawie biały kolor. Przyczyny anemii także są różne, jednak najczęściej jest spowodowana niedoborem żelaza lub jego nieprawidłowym wchłanianiem.
Awitaminoza
Zajady mogą się pojawiać w awitaminozach, przede wszystkim przy niedoborze witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina C wpływa na odporność, jej brak wiąże się więc z obniżeniem odporności. Z kolei niedobory witamin B9 i B12 mogą prowadzić do rozwoju anemii.
Alergie
Poprzez zajady mogą się także manifestować alergie. Najczęściej są to alergie kontaktowe, czyli wynikające z bezpośredniego kontaktu z alergenem, np. uczulenie na nikiel. Metal ten używany jest do produkcji sztućców oraz niektórych protez stomatologicznych.
Nadwrażliwość na leki
Niektóre leki, zwłaszcza podawane doustnie, mogą wywoływać zajady, np. tetracykliny – często stosowana grupa antybiotyków.