Oregano
Nazywane również lebiodką. Działa przeciwdrobnoustrojowo, przez co może być stosowane przy infekcjach bakteryjnych, szczególnie w układzie oddechowym. Przy zapaleniach jamy ustnej i gardła, nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i nieżycie oskrzeli może pomóc zwłaszcza olejek eteryczny z tej rośliny. Co więcej, oregano delikatnie wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe w drogach oddechowych, a dzięki rozkurczającemu działaniu na mięśnie gładkie ułatwia odkrztuszanie. Z uwagi na zwartość związków fenolowych lebiodka zaliczana jest do roślin o działaniu przeciwutleniającym.
Echinacea
Najbardziej znane zastosowanie jeżówki purpurowej (łac. Echinacea purpurea (L.) Moench) to wzmacnianie układu immunologicznego. Wyciągi z tej rośliny zwalczają wiele wirusów – przede wszystkim tych odpowiadających za przeziębienie (rinowirusów) i grypę oraz opryszczkę. Echinacea pobudza komórki układu odpornościowego do wychwytywania i pochłaniania wirusów (ale też bakterii). Białe ciałka krwi są z kolei przez nią mobilizowane do wytwarzania interferonów (substancji działających m.in. przeciwwirusowo). Jeżówka łagodzi uporczywy kaszel i katar oraz bóle towarzyszące przeziębieniu, dzięki czemu znacznie skraca czas choroby.
Dziewanna
Kwiaty dziewanny (łac. Verbasci flos) wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Udowodnione zostały właściwości wirusobójcze tej rośliny w leczeniu dolegliwości spowodowanych wirusem opryszczki, wirusami grypy typu A, B oraz wirusem ptasiej grypy FPV (ang. fowl plague virus). Ponadto jeden z głównych irydoidów wyizolowanych z kwiatów dziewanny – aukubina – wykazuje zdolność do zwalczania wirusa zapalenia wątroby typu B. Dzięki obecności saponin dziewanna działa wykrztuśnie – stosuje się ją w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych górnych i dolnych dróg oddechowych (gardła, tchawicy, krtani, oskrzeli), takich jak: uporczywy kaszel, stany astmatyczne, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku i tchawicy, stany zapalne oskrzeli i płuc.
Czosnek
Czosnek pospolity (łac. Allium sativum L.) nazywany jest naturalnym antybiotykiem z uwagi na zawartość związków siarkowych wykazujących działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Świeży czosnek ma silne właściwości przeciwwirusowe, za które odpowiadają allicyna i ajoen. Związki te zwalczają takie drobnoustroje, jak: wirus opryszczki (ang. herpes simplex virus) typu 1 i 2 (HSV-1 i HSV-2), wirus grypy typu B (ang. influenza B virus), wirus paragrypy typu 3 (ang. parainfluenza virus) – odpowiadający przede wszystkim za infekcję dróg oddechowych u małych dzieci, cytomegalowirus (CMV) – odpowiedzialny za rozwój cytomegalii, rinowirus typu 2 – wywołujący przeziębienie i wirus VSIV (ang. vesicular virus) – będący przyczyną pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej. Z uwagi na właściwości przeciwwirusowe czosnek polecany jest przede wszystkim przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych i w stanach zapalnych jamy ustnej (dziąseł, przyzębia, błon śluzowych gardła).
Czarny bez
Kwiaty i owoce czarnego bzu (łac. Sambucus nigra L.) znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wykrztuśnych. Stosuje się je przy bakteryjnych i wirusowych infekcjach górnych dróg oddechowych (przeziębieniach, anginie, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła) oraz przy zapaleniu spojówek i powiek. Czarny bez działa immunomodulująco – wzmacnia układ immunologiczny i tym samym podnosi odporność organizmu. Na szczególną uwagę zasługują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe tej rośliny. Szczególnie jej owoce znajdują zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych, przede wszystkim grypy wywołanej przez wirusy typu A i B oraz H1N1, a ekstrakt z nich hamuje namnażanie szczepów wirusa HIV.
Traganek
Znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych traganek (łac. Astragalus L.), działa też antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Nie tylko zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, ale przede wszystkim mobilizuje układ immunologiczny do produkcji limfocytów T, które niszczą jednostki patogenne. Decyduje to o zwiększonej odporności organizmu na różnego rodzaju infekcje. Traganek skraca czas choroby, łagodząc objawy przeziębienia, grypy czy zapalenia jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.
Imbir
Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Co ważne, olejki eteryczne zawarte w imbirze lekarskim (łac. Zingiber officinale Rosc.) zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze takie, jak: bakterie, wirusy, grzyby oraz pasożyty. Stosuje się go podczas infekcji takich, jak: przeziębienia, grypy czy zapalenia jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.
Korzeń lukrecji
Korzeń lukrecji gładkiej (łac. Glycyrrhiza glabra L.) działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Zawarte w nim flawonoidy hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, czyli bakterii, wirusów i grzybów, co skutecznie przeciwdziała przeziębieniom i grypie oraz łagodzi objawy tych chorób, takie jak zapalenie górnych dróg oddechowych (gardła, przełyku, krtani, oskrzeli, płuc).
Koci pazur
Znany również pod nazwami czepota puszysta lub vilcacora. Wykorzystuje się go w leczeniu schorzeń alergicznych (głównie w układzie oddechowym, takich jak astma) i chorób wirusowych. Zawarte w roślinie substancje (takie jak alkaloidy) mogą podnosić odporność organizmu oraz działać przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Przypuszcza się, że stymulują też fagocytozę – proces rozpoznawania i niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki. W ten sposób vilcacora może wpływać leczniczo na herpeswirusy i retrowirusy, a także wspomagać leczenie innych infekcji wirusowych.
Nagietek polny
Kwiaty nagietka (łac. Calendula L.) wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła spowodowanych m.in. infekcjami wirusowymi. Wspomagają pracę układu pokarmowego, działają rozkurczowo i żółciopędnie. Nagietek wykorzystywany jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz nieżytów żołądka i jelit.