YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Błonnik z modrzewia – właściwości uodparniające
Opublikowany przez
Modrzew w medycynie

Modrzew (Larix Mill.) to rodzaj drzewa iglastego, należącego do rodziny sosnowatych (Pinaceae). W medycynie ludowej jego szyszki, pędy i igły wykorzystywano do przygotowywania syropów i nalewek łagodzących zaburzenia trawienne i dolegliwości związane z infekcjami i chorobami górnych dróg oddechowych. Obecnie do celów medycznych z modrzewia pozyskuje się arabinogalaktan – substancję o działaniu immunostymulującym i prebiotycznym.

Modrzew jako źródło arabinogalaktanu

Arabinogalaktan jest polisacharydem o masie cząsteczkowej 10,000-120,000 Da, należącym do grupy hemiceluloz. Składa się z dwóch cukrów prostych: arabinozy i galaktozy, połączonych w stosunku 1:6. Arabinogalaktan występuje w ścianach komórkowych roślin. Często tworzy połączenia z białkami, budując proteoglikany i glikoproteiny. Związki te regulują wzrost i rozwój roślin.

Bogatym źródłem arabinogalaktanu, niewystępującego w formie związanej z białkami, jest modrzew. Na skalę przemysłową wykorzystuje się przede wszystkim modrzew zachodni (Larix occidentalis Nutt.), rosnący w Ameryce Północnej. Arabinogalaktan modrzewiowy może stanowić do 35% suchego masy drewna. Pozyskuje się go metodą ekstrakcji z dolnych partii pnia. Substancja wyróżnia się dobrą rozpuszczalnością i stabilnością w szerokim zakresie stężenia, pH i temperatury.

Modrzewiowy błonnik na odporność

Arabinogalaktan pod względem żywieniowym klasyfikowany jest jako błonnik pokarmowy. Nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego i w stanie nienaruszonym dociera do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikroflorę gospodarza.

Błonnik z modrzewia wykazuje szeroką aktywność biologiczną: działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, poprawia stan mikroflory jelitowej, ogranicza zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego wywołane stresem i wspomaga pracę układu immunologicznego.

Arabinogalaktan stymuluje aktywność komórek NK i makrofagów (zwiększa ich działanie cytotoksyczne) i wydzielanie cytokin: czynnika martwicy nowotworów TNF-α, interleukiny-1 beta (IL-1β) i interleukiny-6 (IL-6).

Według badań Riede i wsp. (2013) suplementacja modrzewiowym błonnikiem ogranicza częstotliwość przeziębień i skraca czas występowania dolegliwości związanych z infekcjami.

Arabinogalaktan wpływa pozytywnie na skuteczność działania niektórych szczepionek. Zwiększa odpowiedź przeciwciał na szczepionki przeciwko Streptococcus pneumoniae i tężcowi.

Działanie immunostymulujące błonnika z modrzewia wiąże się również z jego właściwościami prebiotycznymi. Jego przyjmowanie wpływa na zwiększenie liczebności bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus oraz zmniejszenie liczebności bakterii Clostridium. Arabinogalaktan modrzewiowy zwiększa produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza maślanu i propionianu, które stymulują wzrost bakterii prebiotycznych. Jednocześnie ogranicza wytwarzanie i wchłanianie amoniaku. W ten sposób zapobiega rozwojowi zmian zapalnych i nowotworowych w obrębie jelita grubego.

Bibliografia

Riede L., Grube B., Gruenwald J., Larch arabinogalactan effects on reducing incidence of upper respiratory infections, Current Medical Research and Opinion 2013, nr 29 (3), s. 251-258.

Udani JK., Singh BB., Barrett ML. i in., Proprietary arabinogalactan extract increases antibody response to the pneumonia vaccine: a randomized, double-blind, placebo-controlled, pilot study in healthy volunteers, Nutrition Journal 2010, nr 9, doi: 10.1186/1475-2891-9-32.

Udani JK., Immunomodulatory effects of ResistAid: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multidose study, Journal of the American College of Nutrition 2013, nr 32 (5), s. 331-338.

Dion C., Chappuis E., Ripoll C., Does larch arabinogalactan enhance immune function? A review of mechanistic and clinical trials, Nutrition and Metabolism 2016, nr 13, doi: 10.1186/s12986-016-0086-x.

Kelly GS., Larch Arabinogalactan: Clinical Relevance of a Novel Immune-Enhancing Polysaccharide, Alternative Medicine Review 1999, t. 4, nr 2, s. 96-103.

Wójcik M., Hemicelulozy, E-biotechnologia.pl, 29.09.2015, online: https://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Hemicelulozy/ [dostęp: 3.01.2020].

Orlicz I., Modrzew: właściwości zdrowotne, Poradnikzdrowie.pl, 02.07.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/modrzew-wlasciwosci-zdrowotne-aa-BT9T-UZJu-8Tie.html [dostęp: 30.01.2020].

 

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Inulina – prozdrowotna moc prebiotyków Właściwości lucerny siewnej Fioletowy owoc dla zdrowia Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne Macierzanka w apteczce i kuchni
Posted in Dieta i odżywianie, Nowotwory, Oczyszczanie organizmu, Pozostałe choroby, Układ oddechowy, Układ trawienny arabinogalaktan, błonnik, dolegliwości dróg oddechowych, działanie immunostymulujące, lepsze trawienie, odporność na infekcje, potencjał antynowotworowy, prawidłowy stan mikroflory jelitowej, prebiotyki, regulacja trawienia, źródło błonnika pokarmowego
L-tryptofan – sposób na bezsenność
Skorupki jaj – cenne źródło wapnia

Popularne tagi

arabinogalaktanbłonnikdolegliwości dróg oddechowychdziałanie immunostymulującelepsze trawienieodporność na infekcjepotencjał antynowotworowyprawidłowy stan mikroflory jelitowejprebiotykiregulacja trawieniaźródło błonnika pokarmowego
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Probiotyki – szczepy dobrych bakterii

    Probiotyki – szczepy dobrych bakterii

  • Anemia – objawy, diagnostyka, dieta i leczenie

    Anemia – objawy, diagnostyka, dieta i leczenie

  • Macierzanka w apteczce i kuchni

    Macierzanka w apteczce i kuchni

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt