On:
list W: Ból person Dodane przez:

Dysbioza jelitowa

Mikroorganizmy naturalnej flory jelitowej tworzą barierę ochronną przeciwko patogennym bakteriom, dlatego dysbioza jelitowa wpływa tak negatywnie na organizm.

Jelita pełnią bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu: są odpowiedzialne za trawienie i wchłanianie substancji odżywczych niezbędnych do przeprowadzania prawidłowych procesów metabolicznych. Są bogato unerwione i unaczynione. Wnętrze przewodu pokarmowego zamieszkuje ogromna liczba bakterii – jest ich 10 razy więcej niż wszystkich komórek człowieka, ale są dużo mniejsze.

Mikroorganizmy, stanowiące naturalną florę jelitową, pełnią wiele ważnych funkcji: wspomagają prawidłowy rozwój układu immunologicznego, wytwarzają witaminę K i witaminy z grupy B, zwiększają wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza oraz stanowią barierę ochronną przeciwko kolonizacji patogennymi bakteriami.

Nic zatem dziwnego, że zaburzenia w składzie i ilości flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, czyli tak zwana dysbioza jelitowa, wpływają negatywnie na organizm. Do wystąpienia dysbiozy jelitowej predysponują: nieprawidłowa dieta, uboga w bogatoresztkowe pokarmy, stres oraz nadużywanie alkoholu i innych substancji toksycznych. Osoby po antybiotykoterapii, szczególnie długotrwałej, również są narażone na rozwój zaburzenia.

Najczęstszymi objawami dysbiozy są dokuczliwe wzdęcia, bóle brzucha, nadmierne oddawanie gazów. Pojawiają się biegunki lub zaparcia, czasami zdarza się domieszka nieprawidłowej treści w stolcu (krew lub śluz). Mogą wystąpić nudności, brak apetytu oraz utrata masy ciała.

Leczenie polega przede wszystkim na włączeniu prawidłowej diety. Należy wystrzegać się pokarmów o dużej zawartości cukrów prostych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, konserwantów i barwników. W zamian powinno się wybierać produkty zawierające dużo błonnika, jak: owies, jęczmień, strączki, warzywa i owoce. Posiłki należy spożywać regularne, w umiarkowanych ilościach o stałych porach dnia, a podstawą każdego z nich powinny być warzywa. Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody (ok. 2 l dziennie). Korzystne jest dodawanie do potraw naturalnych probiotyków, czyli substancji korzystnych dla rozwoju bakterii jelitowych: szparagów, cebuli, bananów, ziemniaków, czosnku, pora, cykorii oraz pomidorów. Probiotyki są również w kefirach i jogurtach oraz kiszonkach.


Bibliografia

Mroczyńska M., Libudzisz Z., Gałęcka M., Szachta P., Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna, Przegląd Gastroenterologiczny 2011, nr 6 (4), s. 1–7.

Rojek M., Dysbioza jelit – przyczyny, objawy, leczenie, dieta, skutki, Wylecz.to, 06.02.2018,

online: https://wylecz.to/pl/choroby/uklad-pokarmowy/dysbioza-jelit-przyczyny-objawy-leczenie-dieta.html [dostęp 24.07.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password