YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Nadwrażliwość pokarmowa – objawy
Opublikowany przez
Nadwrażliwość pokarmowa

Nadwrażliwość pokarmowa określana jest jako zespół obiektywnie potwierdzonych objawów występujących po spożyciu konkretnego pokarmu w dawce tolerowanej przez inne, zdrowe osoby. Dzielimy ją na: nadwrażliwość alergiczną, związaną z nadreaktywnością układu immunologicznego, i nadwrażliwość niealergiczną, nazywaną też nietolerancją pokarmową, wywołaną innymi czynnikami.

Nadwrażliwość alergiczna

Alergiczny typ nadwrażliwości można podzielić na trzy kategorie zależnie od mechanizmu wywołującego: IgE-zależne, IgE-niezależne (nazywane „komórkowymi”) i mieszane. Mechanizm reakcji IgE-zależnych polega na wytwarzaniu przeciwciał w odpowiedzi na przyjmowany pokarm, błędnie uznawany przez organizm za patogenny. Wytworzone przeciwciała z klasy IgE łączą się z komórkami tucznymi (występującymi w błonach śluzowych), które uwalniają magazynowane mediatory zapalne i powodują objawy alergii. Do tego typu reakcji należą: anafilaksja, ostra pokrzywka czy zespół alergii jamy ustnej. Drugi typ, IgE-niezależny, polega na aktywacji różnych grup limfocytów T, w wyniku czego uszkadzane są enterocyty (nabłonek jelita cienkiego). Do tego typu zaliczamy celiakię i enteropatię indukowaną białkami pokarmowymi. Trzeci typ, mieszany, polega na jednoczesnym występowaniu w różnym stopniu reakcji IgE-zależnych i komórkowych.

Nadwrażliwość niealergiczna

Wyróżniamy cztery typy nietolerancji pokarmowej w zależności od przyczyny: metaboliczną, farmakologiczną, toksyczną i idiopatyczną. Metaboliczna nadwrażliwość pokarmowa wywołana jest przez defekt metabolizmu u chorego, taki jak brak lub niedobór enzymu, np. w nietolerancji laktozy. Nietolerancje farmakologiczne wywołane są występowaniem w żywności dużych ilości amin biogennych, czyli organicznych zasad powstających z dekarboksylacji aminokwasów. Długie przechowywanie jedzenia w folii sprzyja ich powstawaniu. Przykładami takiej nadwrażliwości może być nietolerancja tyraminy (sery, marynowane śledzie), teobrominy (czekolada, herbata, cola) czy histaminy (ryby, kapusta kiszona). Toksyczna nadwrażliwość związana jest z toksynami w pożywieniu, np. toksyny ryb z rodzin makrelowatych.

Objawy i leczenie

Najczęstsze objawy związane z przewodem pokarmowym to: nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha, brak apetytu i reakcje skórne, jak pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy i atopowe zapalenie skóry. Innymi, rzadziej występującymi objawami, mogą być: alergiczny nieżyt nosa, astma, alergiczne zapalenie spojówek a nawet wstrząs anafilaktyczny. Leczenie przede wszystkim polega na diecie eliminacyjnej, to znaczy niepodawanie szkodzącego pokarmu – to jest jedyna skuteczna metoda postępowania w nadwrażliwości pokarmowej. W razie wystąpienia objawów można podać leki przeciwhistaminowe lub glikokortykosteroidy w zależności od stopnia ciężkości objawów. Działanie we wstrząsie anafilaktycznym musi być natychmiastowe – należy bezzwłocznie wezwać pomoc i podać adrenalinę.

Podsumowanie

Nadwrażliwość pokarmowa to zespół objawów występujących po spożyciu potraw. Dzielimy ją na alergiczną i niealergiczną. Objawy pochodzą głównie z przewodu pokarmowego i są to: nudności, wymioty, ból brzucha, biegunka i brak apetytu. Podstawą leczenia jest dieta eliminacyjna. Po wystąpieniu objawów należy podać leki przeciwhistaminowe lub glikokortykosteroidy.

Bibliografia

Szczeklik i P. Gajewski, Interna Szczeklika. Mały podręcznik 2017/2018, wyd. 9, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 622–625

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Atopia – nadwrażliwość na otoczenie Cholestaza – objawy i leczenie Bulimia – psychiczne podłoże, fizyczne objawy AlergiaPokarmowaAlergia pokarmowa Zakwaszenie organizmu – zachwiana równowaga
Posted in Alergie, Ból, Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ trawienny alergia, alergia pokarmowa, biegunka, ból brzucha, brak apetytu, nietolerancja laktozy, nietolerancja pokarmowa, obrzęk, pokrzywka, reakcje alergiczne, wstrząs anafilaktyczny, wymioty
Grypa i przeziębienie – podobieństwa i różnice
Mononukleoza – nazywana chorobą pocałunków

Popularne tagi

alergiaalergia pokarmowabiegunkabrak apetytuból brzuchanietolerancja laktozynietolerancja pokarmowaobrzękpokrzywkareakcje alergicznewstrząs anafilaktycznywymioty
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Witaminy z grupy B

    Witaminy z grupy B

  • Tymianek – aromatyczny lek

    Tymianek – aromatyczny lek

  • Jak bez leków wspomóc obniżenie ciśnienia tętniczego?

    Jak bez leków wspomóc obniżenie ciśnienia tętniczego?

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt