On:
list W: Alergie person Dodane przez:

Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca

Kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli, w odpowiednim stężeniu może być pomocna w leczeniu np. alergii skórnych.

Czym jest chili

Papryczka chili nie jest jednym gatunkiem rośliny. Jest to zbiorcza nazwa rozmaitych odmian hodowlanych oraz mieszańców różnych gatunków papryki, których wspólną cechą jest bardzo ostry smak. Smak ten chili zawdzięcza przede wszystkim kapsaicynie, alkaloidowi w mniejszych ilościach występującemu również w słodkiej papryce.

Ostry smak i podrażnienia

Kapsaicyna łączy się z receptorami występującymi na powierzchni neuronów czuciowych i powoduje ich podrażnienie. Tym samym wywołuje ból i rozdrażnienie, które odczuwane jest jako szczypanie, palenie lub uczucie ciepła. Kapsaicyna może wchłaniać się przez skórę oraz błony śluzowe. Potrafi je też dolegliwie podrażniać, jeśli jej stężenie jest wysokie. W odpowiednim stężeniu może być jednak pomocna w leczeniu np. alergii skórnych oraz chorób autoimmunologicznych z objawami skórnymi.

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne

Kapsaicyna jest przeciwutleniaczem, czyli ma zdolność do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników. Wolne rodniki są silnie reaktywnymi cząsteczkami, które mogą utleniać różne substancje w obrębie komórek, co przyspiesza ich starzenie się i prowadzi do powstawania stanów zapalnych, a także do zwiększenia prawdopodobieństwa, że pojawi się nowotwór.

Ochrona układu krążenia

W związku z tym samym mechanizmem kapsaicyna zapobiega utlenianiu cząsteczek lipoprotein zawierających cholesterol, które występują we krwi. Utlenianie tych lipoprotein jest uważane za jedną z przyczyn ich odkładania się w naczyniach krwionośnych jako płytek miażdżycowych. Regularne spożywanie kapsaicyny korzystnie wpływa więc na zdrowie układu krążenia.

Wspieranie odchudzania

Kapsaicyna sprawia, że organizm wydziela ciepło, co z kolei wymaga zużycia energii, w ciągu jednego posiłku potrafi to być nawet około 70 kcal. Może być więc przydatna do wspierania procesu odchudzania. Ponadto sprzyja ona spalaniu tkanki tłuszczowej i ogólnie przyspiesza metabolizm organizmu. Co więcej, spożywanie potraw bogatych w kapsaicynę wywołuje większe poczucie sytości, dzięki któremu spożywamy mniej pokarmu.

Wspomaganie leczenia stawów

Kapsaicyna działa rozgrzewająco, a jednocześnie ma działanie przeciwbólowe. Dlatego bywa wykorzystywana w leczeniu zwyrodnień stawów, powodowanych na przykład reumatoidalnym zapaleniem stawów.


Bibliografia

Janssens P. i in., Capsaicin increases sensation of fullness in energy balance, and decreases desire to eat after dinner in negative energy balance, Appetite 2014, vol. 77, s. 46–51, online.

Kiran D. i in., Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women, British Journal of Nutrition 2006, vol. 96, s. 239–242, online.

Reyes-Escogido M. i in., Chemical and pharmacological aspects of capsaicin, Molecules 2011, vol. 16, s. 1253–1270, online.

Whiting S. i in., Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data, Appetite 2014, vol. 73, s. 183–188, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password