YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Piękno i uroda
|
Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca
Opublikowany przez
Czym jest chili

Papryczka chili nie jest jednym gatunkiem rośliny. Jest to zbiorcza nazwa rozmaitych odmian hodowlanych oraz mieszańców różnych gatunków papryki, których wspólną cechą jest bardzo ostry smak. Smak ten chili zawdzięcza przede wszystkim kapsaicynie, alkaloidowi w mniejszych ilościach występującemu również w słodkiej papryce.

Ostry smak i podrażnienia

Kapsaicyna łączy się z receptorami występującymi na powierzchni neuronów czuciowych i powoduje ich podrażnienie. Tym samym wywołuje ból i rozdrażnienie, które odczuwane jest jako szczypanie, palenie lub uczucie ciepła. Kapsaicyna może wchłaniać się przez skórę oraz błony śluzowe. Potrafi je też dolegliwie podrażniać, jeśli jej stężenie jest wysokie. W odpowiednim stężeniu może być jednak pomocna w leczeniu np. alergii skórnych oraz chorób autoimmunologicznych z objawami skórnymi.

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne

Kapsaicyna jest przeciwutleniaczem, czyli ma zdolność do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników. Wolne rodniki są silnie reaktywnymi cząsteczkami, które mogą utleniać różne substancje w obrębie komórek, co przyspiesza ich starzenie się i prowadzi do powstawania stanów zapalnych, a także do zwiększenia prawdopodobieństwa, że pojawi się nowotwór.

Ochrona układu krążenia

W związku z tym samym mechanizmem kapsaicyna zapobiega utlenianiu cząsteczek lipoprotein zawierających cholesterol, które występują we krwi. Utlenianie tych lipoprotein jest uważane za jedną z przyczyn ich odkładania się w naczyniach krwionośnych jako płytek miażdżycowych. Regularne spożywanie kapsaicyny korzystnie wpływa więc na zdrowie układu krążenia.

Wspieranie odchudzania

Kapsaicyna sprawia, że organizm wydziela ciepło, co z kolei wymaga zużycia energii, w ciągu jednego posiłku potrafi to być nawet około 70 kcal. Może być więc przydatna do wspierania procesu odchudzania. Ponadto sprzyja ona spalaniu tkanki tłuszczowej i ogólnie przyspiesza metabolizm organizmu. Co więcej, spożywanie potraw bogatych w kapsaicynę wywołuje większe poczucie sytości, dzięki któremu spożywamy mniej pokarmu.

Wspomaganie leczenia stawów

Kapsaicyna działa rozgrzewająco, a jednocześnie ma działanie przeciwbólowe. Dlatego bywa wykorzystywana w leczeniu zwyrodnień stawów, powodowanych na przykład reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Bibliografia

Janssens P. i in., Capsaicin increases sensation of fullness in energy balance, and decreases desire to eat after dinner in negative energy balance, Appetite 2014, vol. 77, s. 46–51, online.

Kiran D. i in., Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women, British Journal of Nutrition 2006, vol. 96, s. 239–242, online.

Reyes-Escogido M. i in., Chemical and pharmacological aspects of capsaicin, Molecules 2011, vol. 16, s. 1253–1270, online.

Whiting S. i in., Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data, Appetite 2014, vol. 73, s. 183–188, online.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Naturalne antybiotyki Polskie superfoods na choroby cywilizacyjne Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk Matcha – zielona herbata w innej formie Bajkalina – przeciwzapalne działanie
Posted in Alergie, Ból, Choroby reumatyczne, Dieta i odżywianie, Nowotwory, Oczyszczanie organizmu, Piękno i uroda, Pozostałe choroby, Układ kostny i stawy, Układ krążenia, Układ odpornościowy, Układ trawienny alergie skórne, chilli, cholesterol, choroby autoimmunologiczne, działanie przeciwbólowe, kapsaicyna, lipoproteiny, papryczka chilli, przyśpieszenie metabolizmu, spalanie tkanki tłuszczowej, wolne rodniki, zdrowie układu krążenia
Węgiel aktywny – właściwości i działanie
Matcha – zielona herbata w innej formie

Popularne tagi

alergie skórnechillicholesterolchoroby autoimmunologicznedziałanie przeciwbólowekapsaicynalipoproteinypapryczka chilliprzyśpieszenie metabolizmuspalanie tkanki tłuszczowejwolne rodnikizdrowie układu krążenia
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Monakolina K – wpływ na układ krążenia

    Monakolina K – wpływ na układ krążenia

  • Orzechy włoskie, pistacje i orzeszki ziemne – właściwości zdrowotne

    Orzechy włoskie, pistacje i orzeszki ziemne – właściwości zdrowotne

  • Jasne oblicze trującej rośliny

    Jasne oblicze trującej rośliny

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt