On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Świeże soki warzywno-owocowe

Soki z warzyw i owoców są skarbnicą witamin oraz innych składników wspomagających zdrowie i podnoszących odporność.

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć

Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają naszemu organizmowi m.in.: błonnika, cennych witamin, minerałów i innych związków aktywnych. Dobrym sposobem na wykorzystanie ich prozdrowotnych właściwości może być spożywanie świeżo wyciskanych soków.

Zalety soków warzywnych i owocowych

Soki stanowią skoncentrowane źródło wielu składników odżywczych. Ich dokładny skład zależny jest od surowca, z jakiego zostały otrzymane. Wiele soków obfituje w β-karoten, witaminę C, potas i mangan. W znacznych ilościach znajdują się w nich także witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń, cynk i selen. Substancje występujące w sokach są łatwo przyswajalne przez organizm. Warzywa i owoce w formie płynnej są ponadto szybko trawione i nie obciążają przewodu pokarmowego w takim stopniu jak surowe produkty. Dodatkowo odznaczają się wysoką zawartością flawonoidów i karotenoidów. Związki te mają działanie przeciwutleniające. Świeżo wyciśnięte soki cechuje wyższa niż w przetworach pasteryzowanych zawartość polifenoli i większa aktywność antyoksydacyjna.

Dzięki obecności składników alkalizujących świeże soki pomagają zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wśród korzyści wynikających z ich zażywania wymienia się również: wzmocnienie odporności, poprawę trawienia, przyspieszenie metabolizmu i usprawnienie mechanizmów detoksykacyjnych. Soki można z powodzeniem wykorzystać w domowych kuracjach oczyszczających czy regenerujących. Niektóre z nich znajdują też potencjalne zastosowanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dla przykładu – spożywanie soku z pomarańczy może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i lipoproteiny LDL we krwi.

Na odporność i wzmocnienie – właściwości wybranych soków

Jeden z najbardziej wartościowych soków pozyskiwany jest z marchewki. Dzięki wysokiej zawartości β-karotenu i innych karotenoidów sok z marchwi ma pozytywny wpływ na wzrok i kondycję skóry. Jego regularne picie może pomóc w zredukowaniu stresu oksydacyjnego i obniżeniu poziomu cholesterolu. Polecany jest osobom cierpiącym z powodu problemów skórnych, nadciśnienia i chorób układu krążenia.

Warto sięgnąć po soki na bazie surowców zasobnych w witaminy A, E, C i polifenole, aby wzmocnić mechanizmy obronne organizmu. Dobrym wyborem będą więc soki z aronii, czarnej porzeczki, owoców cytrusowych czy selera naciowego. W celu zredukowania ryzyka infekcji układu moczowego powinniśmy sięgnąć po sok z żurawiny. Obecne w nim proantocyjanidyny i procyjanidyny hamują adhezję bakterii E. coli do błony śluzowej dróg moczowych.

W profilaktyce antynowotworowej warto z kolei stosować soki zawierające np.: likopen, sulforafan czy glutation. Odpowiednie będą zatem przetwory z pomidorów, brokułów, szpinaku lub jarmużu. Natomiast kuracja z soków otrzymanych z grejpfruta, cytryny, dyni lub selera naciowego usprawni detoksykację, poprawi pracę nerek i wątroby. Produkty te mają m.in. działanie moczo- i żółciopędne.

Dla osób odczuwających przewlekłe zmęczenie lub potrzebujących dodatkowego zastrzyku energii idealny będzie sok z buraka. Dzięki wysokiej zawartości azotanów, które w organizmie ulegają przekształceniu do tlenku azotu, sok z buraka usprawnia przepływ krwi i wzmacnia siłę mięśni. Może zwiększyć wytrzymałość sportowców i osób intensywnie pracujących fizycznie. Do przyrządzenia energetyzujących soków warto wykorzystać też jabłka czy kiwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika owoce te zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi i gwarantują długie uczucie sytości.

 


Bibliografia

Zheng J., Zhou Y., Li S. i in., Effects and mechanisms of fruit and vegetable juices on cardiovascular diseases, International Journal of Molecular Sciences 2017, nr 18 (3).

Rembiałkowska E., Hallmann E., Adamczyk M. i in., Wpływ procesów technologicznych na zawartość polifenoli ogółem oraz na potencjał przeciwutleniający przetworów (soku i kremogenu) uzyskanych z jabłek pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, nr 1 (46), s. 1211–26.

Wasek M., Wawer I., Kunachowicz H. i in., Antyoksydacyjny potencjał soków owocowych – badania metodą spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego, Żywienie Człowieka i Metabolizm 2001, t. 28, nr 2, s. 99–106.

Neuhoff-Murawska J., Socha P., Socha J., Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży, Standardy Medyczne. Pediatria 2007, t. 4, nr 1, s. 91–99.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password