Układ pokarmowy jest bardzo ważną częścią organizmu. Zajmuje się trawieniem i wchłanianiem niezbędnych substancji odżywczych i witamin, produkcją hormonów oraz ochroną przed wtargnięciem patogennych drobnoustrojów. Stanowi również ogromne skupisko komórek nerwowych, działa w dużej mierze autonomicznie, „konsultując” z mózgiem tylko najważniejsze decyzje dotyczące przyjmowania i trawienia pokarmu.
Jelito jest również siedliskiem bilionów bakterii, które kolonizują przewód pokarmowy zaraz po urodzeniu i bytują w nim przez całe życie, wspomagając trawienie, produkując witaminę K, broniąc gospodarza przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych. W rzeczywistości komórki człowieka stanowią tylko 10% liczby wszystkich komórek organizmu, pozostałe 90% to bakterie kolonizujące cały przewód pokarmowy (głównie jelito grube), skórę i mieszki włosowe oraz układ moczowo-płciowy. Komórki bakteryjne są wielokrotnie mniejsze od komórek człowieka, dlatego szacuje się, że mimo olbrzymiej liczby drobnoustrojów łączna waga bakterii zamieszkujących organizm to jedyne 1,5 kg.
Nic zatem dziwnego, że zdrowie i funkcja jelit oraz skład i kondycja flory bakteryjnej przewodu pokarmowego mają olbrzymi wpływ na dobre samopoczucie człowieka i jego psychikę. I odwrotnie – stres może powodować wystąpienie dolegliwości jelitowych (nerwica żołądka, biegunki, zaparcia) oraz zaostrzenie pewnych chorób przewlekłych przewodu pokarmowego (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Co zatem robić, aby wspomagać i pielęgnować pracę jelit oraz „dobre” bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym?
Przede wszystkim istotne jest picie dużych ilości wody, co zapewnia dobre nawodnienie organizmu oraz odpowiednią konsystencję stolca. Ponadto należy w pokarmie dostarczać duże ilości błonnika, przede wszystkim z warzyw i owoców, ale i z pieczywa, makaronów z pełnoziarnistych mąk oraz kaszy. Korzystnie działa picie kefirów i jogurtów naturalnych zawierających żywe kultury bakterii. Powinno się również ograniczyć spożycie słodyczy i wyrobów z mąki pszennej. W skrócie – w trosce o zdrowie naszych jelit należy stosować zasady zdrowego odżywiania.
Należało by regularnie uprawiać sport, ponieważ ruch usprawnia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, przemianę materii i eliminację toksyn oraz zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, która u otyłych osób „oblepia” i obciąża narządy wewnętrzne.
Istotne jest również przyjmowanie probiotyków w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ działanie przeciwbakteryjne tych leków nie ogranicza się jedynie do patogenów i dziesiątkuje armię przyjaznych bakterii w jelitach. Dlatego podczas antybiotykoterapii często występują biegunki oraz zakażenia przewodu pokarmowego. Ryzyko zachorowania zmniejsza przyjmowanie bakterii w kapsułkach, w trakcie przyjmowania leków tego typu.