Acerola – cenne źródło witaminy C

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny ...
Czytaj

Olej babassu – tłuszcz cenny dla włosów i skóry

W czym tkwi jego sekret? Olej babassu pozyskuje się z nasion palm babassu (babaҫu lub cohune, łac. Attalea speciosa). Rośnie ...
Czytaj

Promieniowanie UV, a zdrowie skóry

Promienie UV, a choroby skóry Skóra jest rozległą tkanką oddzielającą narządy i tkanki wewnętrzne od środowiska zewnętrznego. Podstawową jej funkcją ...
Czytaj

Ajurweda – holistyczne podejście do życia

Ajurweda – droga do zdrowia i szczęścia dzięki holistycznemu podejściu do życia Ajurweda jest wiedzą o życiu. Zajmuje się wszystkimi ...
Czytaj

Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry

Kwas hialuronowy (hialuronian, polianion kwasu hialuronowego) jest naturalnym biopolimerem z rodziny glikozaminoglikanów. Jako najważniejszy składnik pozakomórkowej tkanki łącznej występuje w ...
Czytaj

Autoimmunologiczne zapalenie mięśni

Zapalenie wielomięśniowe i zapalenie skórno-mięśniowe Zapalenie wielomięśniowe (łac. polymiositis, PM) to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie mięśni, natomiast zapalenie skórno-mięśniowe (łac. dermatomyositis, ...
Czytaj

Grzybica stóp i paznokci

Grzybica stóp i paznokci jest chorobą zakaźną, dotyka jednego na 10 Polaków. Wywoływana jest przez różne mikroorganizmy, najczęściej dermatofity z ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj

Próchnica – bakteryjna choroba zakaźna

Próchnica to bakteryjna choroba zakaźna, atakująca zęby i powodująca osłabienie i destrukcję ich struktury. Jest bardzo powszechna, występuje u większości ...
Czytaj

Gronkowiec złocisty – groźna bakteria

Gronkowce to tlenowe bakterie Gram dodatnie, czyli takie, które mają grubą ścianę komórkową składającą się z wielocukrów i zmieniają kolor ...
Czytaj

Kolagen – jego rodzaje i pozyskiwanie

Kolagen jest zewnątrzkomórkowym białkiem polimerowym, głównym składnikiem tkanki łącznej. Jego podstawowym zadaniem jest łączenie poszczególnych komórek i tkanek. Stanowi budulec ...
Czytaj

Ananas – zdrowie z odległych tropików

Ananasy są jednymi z najchętniej jedzonych owoców tropikalnych. Spożywane na surowo, w formie różnych przetworów i dodatków do potraw – ...
Czytaj