Adaptogenne właściwości bajkaliny

Czym jest bajkalina Bajkalina jest jednym w flawonów, czyli substancji aktywnych biologicznie. Jest charakterystyczna dla tarczycy bajkalskiej (łac. Scutellaria baicalensis), ...
Czytaj

Spirulina vs chlorella – zielone algi

Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w ...
Czytaj

Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Czym jest kwercetyna Pod względem chemicznym jest flawonoidem, a dokładniej flawonolem. Występuje w różnych roślinach. Bardzo dobrze wchłania się z ...
Czytaj

Oleje MCT – zdrowe kwasy tłuszczowe?

Tłuszcze MCT to trójglicerydy średniołańcuchowe (ang. Medium Chain Triglicerydes), zaliczane do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT), które powszechnie uważane są ...
Czytaj

Imbir – potencjał zdrowotny i kulinarny

Zdrowotny oraz leczniczy potencjał imbiru Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale Roscoe) jest rośliną z rodziny imbirowatych, której kwiaty mają kolor ...
Czytaj

Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje czarny czosnek Powstaje ze zwykłego czosnku (łac. Allium sativum) w procesie długotrwałego dojrzewania. W odpowiednich warunkach wilgotności i ...
Czytaj

Biopierwiastki – minerały warunkujące życie

Pierwiastki występują na całej kuli ziemskiej i wszędzie we wszechświecie. Są też w organizmach żywych – te noszą nazwę „biogeny” ...
Czytaj

Wątroba – jeden z ważniejszych narządów

Marskość wątroby – przyczyny i konsekwencje Wątroba sprawuje wiele funkcji, m.in.: syntetyzuje oraz rozkłada niektóre substancje, np. toksyny, wydziela żółć ...
Czytaj

Nerki – ważne organy dla organizmu

Nerki są częścią układu moczowo-płciowego. Mają kształt ziarna fasoli, intensywny brązowo-czerwony kolor (ze względu na krew, którą stale filtrują. Produkują ...
Czytaj

Karcynogeny – czynniki zagrażające życiu

Karcynogeny to substancje, czynniki lub organizmy odpowiedzialne za zapoczątkowanie i rozwój nowotworu w organizmie. Nowotwór (łac. neoplasma) to zmiana chorobowa ...
Czytaj

Kalafior i jego liczne właściwości

Kalafior (łac. Brassica oleracea var.botrytis) jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Inna jego nazwa to kapusta kreteńska (łac. Brassica cretica) ...
Czytaj

Truskawki – pyszne i zdrowe

Truskawka (łac. Fragaria ananassa) nie jest oddzielnym gatunkiem, lecz odmianą hodowlaną. Powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W XVIII wieku ...
Czytaj