Przyprawy w kuchni nie tylko od święta

Powszechnie znane i doceniane Szczególnie w czasie jesienno-zimowym nasze domy przepełnia aromat i smak anyżu, goździków, wanilii, ziaren kakaowca, czy ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj

Grzyb Chaga – co kryją jego składniki?

Grzyb Chaga – jeden z najsilniejszych grzybów świata? Chaga (Inonotus Obliquus) jest grzybem prozdrowotnym o zawartości szczególnie wyjątkowych składników. Rośnie ...
Czytaj

Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz

Gdzie znaleźć fikocyjaninę? Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską ...
Czytaj

Beta-glukan – ważny polisacharyd

Polisacharyd ważny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Beta-glukan jest nieskrobiowym polisacharydem zbudowanym z reszt D-glukopiranozowych. Ten polimer D-glukozy ma postać trójwymiarowej ...
Czytaj

Właściwości lucerny siewnej

Wzmacniająca i prozdrowotna roślina pastewna Lucerna siewna (Medicago sativa L.), inaczej alfalfa, jest rośliną z rodziny bobowatych. Osiąga wysokość 30–90 ...
Czytaj

Wyjątkowy flawonoid – apigenina

Flawonoid warunkujący sprawność układu nerwowego Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. Flawonoidy uważane ...
Czytaj

Stany zapalne, a zdrowie człowieka

Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to skomplikowana reakcja obronna organizmu, która ma na celu usunąć czynnik uszkadzający tkankę. Charakteryzuje ...
Czytaj

Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny

Sylimaryna – leczniczy kompleks związków z nasion ostropestu plamistego Ostropest plamisty (łac. Silybum marianium L.) to roślina z rodziny astrowatych, ...
Czytaj

Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy otrzymujemy z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez bakterie w ...
Czytaj

Glutation – właściwości antyoksydacyjne

Glutation (g-glutamylocysteinyloglicyna) należy do grupy tripeptydów. Białko to występuje we wszystkich organizmach żywych. W komórkach i tkankach organizmu ludzkiego ma ...
Czytaj

Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

Mumio Shilajit – tybetański biostymulujący specyfik Mumio Shilajit to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Można ją znaleźć również w wyższych ...
Czytaj