Chitozan – unikatowe właściwości

Chitozan jest związkiem organicznym, polisacharydem pochodnym chityny. Z chityny zbudowane są zewnętrzne szkielety (pancerze) stawonogów, czyli m.in. skorupiaków (np. krabów, ...
Czytaj

Biotyna – niezbędna witamina

Biotyna – witamina niezbędna w procesach przemiany materii Nazwa „biotyna” pochodzi od greckiego słowa bios – życie i w pełni ...
Czytaj

Sucha skóra – przyczyny, objawy, porady

Sucha skóra – problem kosmetyczny czy objaw poważnego schorzenia Sucha skóra jest powszechnym problemem powodującym: dyskomfort, swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie nie ...
Czytaj

Olej arganowy – nie tylko kosmetyk

Olej arganowy jest tłoczony z owoców arganii żelaznej (łac. Argania spinosa), drzewa występującego endemicznie w północno-zachodniej Afryce. W Maroko znany ...
Czytaj

Awokado – najzdrowszy owoc świata

Awokado (Persea Americana), inaczej smaczliwka rośnie na wiecznie zielonych drzewach z rodziny wawrzynowatych osiągających nawet 20 m wysokości. Występuje w ...
Czytaj

Olej rycynowy – właściwości

Z czego powstaje Olej rycynowy wyciskany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), należącego do rodziny wilczomleczowatych. Jest to ...
Czytaj

Aronia – cenne źródło antyoksydantów

Aronia – jagody o wielu zastosowaniach Aronia jest krzewem z rodziny różowatych (Rosaceae), od dość dawna uprawianym w celach ozdobnych, ...
Czytaj

Olej tamanu dla zdrowia skóry

Pochodzenie Olej tamanu produkuje się z pestek owoców gumiaka (łac. Calophyllum inophyllum). Drzewo to rośnie w Polinezji i Azji Południowo-Wschodniej ...
Czytaj

Szpiczak mnogi – niebezpieczny nowotwór

Gdy choruje szpik Szpiczak mnogi, nazywany też szpiczakiem plazmocytowym, jest nowotworem złośliwym, w którego przebiegu dochodzi do nadmiernego namnażania się ...
Czytaj

Len – roślina o wielu zastosowaniach

Zbawienna moc lnu Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) jest rośliną od wielu lat uprawianą w całej Europie i zachodniej części ...
Czytaj

Traganek – stare zioło medycyny chińskiej

Traganek – ponad 2000 lat historii W medycynie chińskiej traganek błoniasty (łac. Astragalus membraceus) jest stosowany już od 2000 lat ...
Czytaj

Nasiona chia – wiele zmieniający dodatek

Czym są Są to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska (łac. Salvia hispanica). Są drobne, stosowane jako dodatek do potraw, ...
Czytaj