On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Berberyna w walce z cukrzycą

Berberyna pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i dodatkowo wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

Zalety berberyny

Berberyna jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, zaliczanym do klasy protoberberyn. Jej źródłem są m.in.: berberys zwyczajny, cynowód chiński, gorzknik kanadyjski. Pozyskuje się ją z korzenia, liści, owoców oraz kory roślin. Berberyna obniża poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, dzięki czemu jest szczególnie użyteczna w terapii cukrzycy.

Działanie berberyny

Berberyna ma działanie hipoglikemizujące i hipolipemizujące. Zwiększa wydzielanie insuliny pod wpływem glukozy, stymuluje aktywność transportera glukozy GLUT4, pobudza wydzielanie GLP-1, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Stosowanie berberyny pomaga obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI), poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.

Berberyna reguluje gospodarkę węglowodanową i lipidową organizmu. Aktywuje enzym AMPK, przez co przyspiesza metabolizm. Działa antyoksydacyjnie, moduluje skład mikroflory jelitowej, hamuje aktywność α-glukozydazy w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu zmniejsza szybkość trawienia węglowodanów złożonych i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

Berberyna ma również właściwości: antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, hipotensyjne, rozkurczowe, antydepresyjne.

Berberyna w terapii cukrzycy

Według Zhang i wsp. (2008) berberyna u osób z cukrzycą typu 2 i podwyższonym poziomem cholesterolu obniża stężenie hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi (na czczo oraz po posiłku). Dodatkowo powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, masy ciała i poziomu skurczowego ciśnienia tętniczego. Terapeutyczny efekt berberyny obserwowany był zarówno u osób z niedawno zdiagnozowaną cukrzycą, jak i u pacjentów, u których dotychczasowe leczenie było nieskuteczne.

Badania Pérez-Rubio i wsp. (2013) wykazały, że przyjmowanie berberyny redukuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej i obniża glikemię u pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny.

Według Yin i wsp. (2008) efekt stosowania berberyny u osób z niedawno rozpoznaną cukrzycą jest porównywalny z rezultatem przyjmowania metforminy. Berberyna przynosi jednak pacjentom dodatkowe korzyści w postaci obniżenia stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Berberyna znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Substancja ogranicza rozwój cukrzycy u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy i zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Środki ostrożności

Berberyna może powodować uwalnianie bilirubiny z kompleksu z albuminą. Nie należy stosować jej u kobiet w ciąży, karmiących piersią i noworodków. Substancja wchodzi w interakcje z niektórymi lekami (np. statynami, antagonistami wapnia), obniżając ich skuteczność. Do działań niepożądanych obserwowanych podczas przyjmowania berberyny należą m.in. zaparcia i bóle brzucha.


Bibliografia

Zhang Y., Li X., Zou D. i in., Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine, The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2008, nr 93, s 2559-2565.

Wojsiat J., Berberyna – suplement diety o cudownych właściwościach, Biotechnologi.pl, 08.05.2017, online: https://biotechnologia.pl/farmacja/berberyna-suplement-diety-o-cudownych-wlasciwosciach,17067 [21.02.2020].

Babicki J., Berberyna i źródła jej występowania w praktycznej fitoterapii, Naturoterapiawpraktyce.pl, 19.12.2017, online: https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/artykul/berberyna-i-zrodla-jej-wystepowania-w-praktycznej-fitoterapii [dostęp: 21.02.2020].

Shane-McWhorter L., Duża popularność suplementów diety w cukrzycy – pomóż swojemu pacjentowi wybrać najlepszy, Diabetologia po Dyplomie 2013, nr 10 (4), s. 34-42.

Grzeszczak W., Alternatywne metody leczenia chorych w stanie przedcukrzycowym (berberyna, liście banaby, chrom), Choroby Cywilizacyjne w Praktyce Lekarskiej. Kardiologia i Diabetologia 2017, nr 11, s. 38-42, 44-46.

Yin J, Xing H, Ye J., Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus, Metabolism 2008, nr 57 (5), s. 712-717.

Pérez-Rubio KG., González-Ortiz M., Martínez-Abundis E. i in., Effect of berberine administration on metabolic syndrome, insulin sensitivity, and insulin secretion, Metabolic Syndrome and Related Disorders 2013, nr 11 (5), s. 366-369.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password