Zalety berberyny
Berberyna jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, zaliczanym do klasy protoberberyn. Jej źródłem są m.in.: berberys zwyczajny, cynowód chiński, gorzknik kanadyjski. Pozyskuje się ją z korzenia, liści, owoców oraz kory roślin. Berberyna obniża poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, dzięki czemu jest szczególnie użyteczna w terapii cukrzycy.
Działanie berberyny
Berberyna ma działanie hipoglikemizujące i hipolipemizujące. Zwiększa wydzielanie insuliny pod wpływem glukozy, stymuluje aktywność transportera glukozy GLUT4, pobudza wydzielanie GLP-1, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Stosowanie berberyny pomaga obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI), poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Berberyna reguluje gospodarkę węglowodanową i lipidową organizmu. Aktywuje enzym AMPK, przez co przyspiesza metabolizm. Działa antyoksydacyjnie, moduluje skład mikroflory jelitowej, hamuje aktywność α-glukozydazy w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu zmniejsza szybkość trawienia węglowodanów złożonych i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.
Berberyna ma również właściwości: antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, hipotensyjne, rozkurczowe, antydepresyjne.
Berberyna w terapii cukrzycy
Według Zhang i wsp. (2008) berberyna u osób z cukrzycą typu 2 i podwyższonym poziomem cholesterolu obniża stężenie hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi (na czczo oraz po posiłku). Dodatkowo powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, masy ciała i poziomu skurczowego ciśnienia tętniczego. Terapeutyczny efekt berberyny obserwowany był zarówno u osób z niedawno zdiagnozowaną cukrzycą, jak i u pacjentów, u których dotychczasowe leczenie było nieskuteczne.
Badania Pérez-Rubio i wsp. (2013) wykazały, że przyjmowanie berberyny redukuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej i obniża glikemię u pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny.
Według Yin i wsp. (2008) efekt stosowania berberyny u osób z niedawno rozpoznaną cukrzycą jest porównywalny z rezultatem przyjmowania metforminy. Berberyna przynosi jednak pacjentom dodatkowe korzyści w postaci obniżenia stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Berberyna znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Substancja ogranicza rozwój cukrzycy u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy i zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Środki ostrożności
Berberyna może powodować uwalnianie bilirubiny z kompleksu z albuminą. Nie należy stosować jej u kobiet w ciąży, karmiących piersią i noworodków. Substancja wchodzi w interakcje z niektórymi lekami (np. statynami, antagonistami wapnia), obniżając ich skuteczność. Do działań niepożądanych obserwowanych podczas przyjmowania berberyny należą m.in. zaparcia i bóle brzucha.