YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Choroby spowodowane nadmiarem cukrów
Opublikowany przez
Wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na zdrowie

Syrop glukozowo-fruktozowy to jeden z zamienników cukru, który coraz częściej jest dodawany do wyrobów spożywczych. Jego inna nazwa to wysokofruktozowy syrop kukurydziany – jest otrzymywany z kukurydzy. Ponieważ jego produkcja jest tańsza niż produkcja cukru, coraz częściej jest używany zamiast cukru. Naukowców zainteresował wpływ tego syropu na ludzki organizm, dlatego badają to.

Otyłość

W ostatnich dekadach konsumpcja cukrów prostych wzrosła, co niekorzystnie wpłynęło na człowieka. Do tego niekorzystnego wpływu przyczynia się też HFCS (ang. high fructose corn syrup), ponieważ duża zawartość fruktozy w diecie negatywnie wpływa na metabolizm: może prowadzić do zaburzenia uczuć głodu i sytości, ponieważ fruktoza nie stymuluje organizmu do wytwarzania insuliny i leptyny, czyli hormonów sytości, przez co nie hamuje pobierania kolejnego pokarmu. Zaburzenia wydzielania tych hormonów prowadzą również do większego zapotrzebowania na wysokokaloryczne posiłki, a to do nadmiernego przyrostu masy ciała. Fruktoza nasila również procesy lipogenezy, czyli tworzenia tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystne jest dodawanie syropu glukozowo-fruktozowego do napojów – jedna szklanka takiego napoju może wypełnić dzienne zapotrzebowanie na cukry proste. Ponieważ HFCS nie ma dodatkowych składników odżywczych, stanowi tzw. puste kalorie, których dostarczanie nie jest kompensowane zmniejszeniem kaloryczności innych produktów żywnościowych – sprzyja to przyrostowi masy ciała.

Cukrzyca i zaburzenia lipidowe

Według danych naukowych, HFCS jest jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, czyli niewrażliwości komórek ludzkich na wytwarzaną po posiłku insulinę. Nadmierna konsumpcja fruktozy zwiększa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, które obniżają wrażliwość receptorów insulinowych. Ponadto prowadzi ona do zwiększonej produkcji “złego” cholesterolu (ang. Low Density Lipoprotein – LDL) odpowiedzialnego za powstawanie miażdżycy. Przyczyną zwiększenia frakcji LDL jest zmniejszona aktywność lipazy lipoproteinowej – enzymu, który rozkłada tłuszcze oraz spowalnia ich wchłanianie.

Nadciśnienie tętnicze

Podejrzewa się, że syrop glukozowo-fruktozowy bierze udział w patogenezie nadciśnienia tętniczego. Najprawdopodobniej jest to mechanizm wielokierunkowy. Z jednej strony fruktoza powoduje nadmierne wchłanianie sodu z przewodu pokarmowego, a nadmiar sodu ma udowodnione działanie hipertensyjne. Z drugiej strony produkt metabolizmu HFSC, czyli kwas moczowy, działa obkurczająco na naczynia co powoduje jeszcze większy wzrost ciśnienia tętniczego.Ponadto fruktoza prawdopodobnie zwiększa ekspresję receptora dla angiotensyny II, czyli hormonu silnie obkurczającego błonę mięśniową naczyń krwionośnych.

Podsumowanie

Syrop glukozowo-fruktozowy to zamiennik cukru produkowany z kukurydzy. Ponieważ jego produkcja jest tańsza niż produkcja cukru, jest coraz częściej używany jako zamiennik. Powoduje to zwiększoną konsumpcją fruktozy, która negatywnie wpływa na metabolizm tłuszczy, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

Bibliografia

Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J. i in., Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi, Nowa Medycyna 2014, nr 1, s. 36–41

Wolańska D., Syrop glukozowo-fruktozowy i jego wpływ na zdrowie, Medycyna Praktyczna dla Pacjenta 28.10.21016, online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/118347,syrop-glukozowo-fruktozowy-i-jego-wplyw-na-zdrowie [dostęp: 14.10.2019]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Syrop glukozowo-fruktozowy – słodkie niebezpieczeństwo Alternatywa dla cukru Naturalne zamienniki sacharozy Fruktozuria i fruktozemia Zdrowa dieta dla diabetyków
Posted in Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ krążenia, Układ trawienny alternatywa dla cukru, cukier a zdrowie, cukier szkodliwość, cukrzyca, cukrzyca typu 2, cukrzycy typu 2, dieta cukrzycowa, fruktoza, glukoza, HFSC, metabolizm glukozy, nadciśnienie tetnicze, otyłość, podwyższone stężenie cukru we krwi, skoki poziomu cukru we krwi, syrop glukozowo fruktozowy, wzrost stężenia glukozy we krwi, zamienniki dla cukru
Lecznicze właściwości ruszczyka kolczastego
Piwonia chińska – ozdobna i uzdrawiająca

Popularne tagi

alternatywa dla cukrucukier a zdrowiecukier szkodliwośćcukrzycacukrzyca typu 2cukrzycy typu 2dieta cukrzycowafruktozaglukozaHFSCmetabolizm glukozynadciśnienie tetniczeotyłośćpodwyższone stężenie cukru we krwiskoki poziomu cukru we krwisyrop glukozowo fruktozowywzrost stężenia glukozy we krwizamienniki dla cukru
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Wszechstronne działanie guarany

    Wszechstronne działanie guarany

  • Kordyceps – naturalny afrodyzjak

    Kordyceps – naturalny afrodyzjak

  • Wapń – fundament zdrowego organizmu

    Wapń – fundament zdrowego organizmu

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt