Modyfikowane pektyny cytrusowe
Pektyny to heteropolisacharydy budujące ściany komórkowe wielu roślin. W przemyśle spożywczym stosowane są jako substancje żelujące, emulgujące, zagęszczające i stabilizujące. Wykazują właściwości prozdrowotne. Szczególne zainteresowanie naukowców budzi możliwość wykorzystania modyfikowanych pektyn cytrusowych do walki z chorobami nowotworowymi.
Szczególne właściwości
Modyfikowane pektyny cytrusowe (MCP) to polisacharydy naturalnych pektyn pozyskanych ze skórek i miąższu owoców cytrusowych. Specjalna obróbka, tzn. modyfikacja przez wysoką temperaturę i pH, pozwala rozbić węglowodany na krótsze nierozgałęzione łańcuchy bogate w galaktozę. Powoduje to zmniejszenie ich masy cząsteczkowej, dzięki czemu zwiększa się rozpuszczalność i przyswajalność pektyn.
W walce z rakiem i miażdżycą
Działanie MCP polega na hamowaniu wiązania galaktozy przez galektynę-3 (Gal-3), przez co mogą ograniczać agregację (zlepianie się) komórek nowotworowych i ich adhezję (przyleganie) do śródbłonka naczyń oraz pobudzać ich apoptozę (śmierć). MCP hamują angiogenezę (tworzenie się naczyń włosowatych) w przebiegu choroby nowotworowej i redukują powstawanie przerzutów. Wykazano ich skuteczność w hamowaniu rozwoju raka prostaty, okrężnicy, piersi, szpiczaka mnogiego i czerniaka.
Ograniczają też rozwój zmian miażdżycowych przez hamowanie galektyny-3 i obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
Oprócz tego wspomagają detoksykację organizmu. Łatwo tworzą sole z kationami metali, m.in.: ołowiu, kadmu, arsenu, dlatego zmniejszają ich wchłanianie i ułatwiają wydalanie. Poprzez obniżenie zawartości metali ciężkich w tarczycy czy wątrobie mogą także normalizować pracę tych organów.
Działają także przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Redukują namnażanie się gronkowca złocistego (łac. Staphylococcus aureus) i hamują proces włóknienia wątroby.
Wartościowy suplement
Modyfikowane pektyny cytrusowe sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Osoby narażone na działanie metali ciężkich lub poddawane kuracji detoksykującej mogą wspomagać się tymi substancjami.
Środki ostrożności
Suplementy z modyfikowanych pektyn cytrusowych nie są zalecane przy nadwrażliwości pokarmowej i w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Nie powinny przyjmować ich kobiety ciężarne ani karmiące.