YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Medycyna naturalna
|
Przeciwutleniające działanie maitake
Opublikowany przez
GrzynyMaitake
Żagwica listkowata zawiera silne przeciwutleniacze
Czym są wolne rodniki i jak z nimi walczyć?

Tlen jest pierwiastkiem bezwarunkowo niezbędnym do życia człowieka. Obliczono, że w życiu wdychamy ok. 16–18 ton tlenu. W każdej sekundzie w organizmie ludzkim zachodzi jednocześnie ogromna liczba reakcji chemicznych z udziałem tego pierwiastka. W niektórych z tych procesów dochodzi do wytwarzania wolnych rodników – atomów tlenu z niesparowanymi elektronami. Ich kumulacja w organizmie ma niepożądane skutki – zwiększają ryzyko raka, miażdżycy, przyśpieszają procesy starzenia się. Gromadzeniu się wolnych rodników przeciwdziałają antyoksydanty – substancje posiadające zdolności do przekształcania ich w nieszkodliwe cząsteczki. Do naturalnych przeciwutleniaczy należą: witaminy A, C, E, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk i selen, polifenole (szczególnie flawonoidy).

Udowodnione naukowo działanie maitake

Silne właściwości przeciwutleniające wykazuje grzyb witalny maitake, szerzej znany w Polsce jako żagwica listkowata. Wyekstrahowane z maitake antyoksydanty wykazują szczególnie efektywne działanie w stosunku do rodników nadtlenkowych i hydroksylowych. W opublikowanym na łamach „Molecules” artykule „Antioxidant Properties and Antioxidant Compounds of Various Extracts from the Edible Basidiomycete Grifola Frondosa” siła antyoksydacyjna maitake została oceniona jako znakomita.

Przemyślana dieta kluczem do zapobiegania chorobom

Z uwagi na jej potencjał antyoksydacyjny spożywanie żagwicy listkowatej skojarzone z antyoksydantami zawartymi w warzywach zielonych i  owocach, np. winogronach czy mangostanie, stanowi odpowiednią formę prewencji chorób powodowanych kumulacją wolnych rodników w organizmie. Codzienna dieta bogata w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób. Dla zapewnienia organizmowi stosownej ilości antyoksydantów o podwyższonej skuteczności warto rozważyć suplementację żagwicą listkowatą.

Bibliografia
http://www.mdpi.com/1420-3049/16/4/3197
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Grzyby maitake a cukrzyca Właściwości antyoksydacyjne Mangostanu Uzdrawiająca moc grzybów Przeciwutleniające właściwości Camu camu BajkalinaTarczycaBajkalskaWielowymiarowe działanie tarczycy bajkalskiej
Posted in Medycyna naturalna, Nowotwory grzyby witalne, maitake, wolne rodniki, żagwica listkowata
Grzyby shitake a zespół chronicznego zmęczenia
Candida albicans

Popularne tagi

grzyby witalnemaitakewolne rodnikiżagwica listkowata
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Choroby i wady wzroku

    Choroby i wady wzroku

  • Figa – słodki i zdrowy owoc

    Figa – słodki i zdrowy owoc

  • Kora magnolii lekarskiej w medycynie

    Kora magnolii lekarskiej w medycynie

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt