Doceniane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Reishi to jeden z najbardziej znanych grzybów leczniczych. Jego właściwości są od dawna cenione przez tradycyjną medycynę chińską i japońską. Obecnie Ganoderma lucidum, ze względu na właściwości przeciwnowotworowe, budzi szczególne zainteresowanie naukowców. Prozdrowotne działanie wykazują nie tylko jego owocniki, ale również zarodniki.
Substancje aktywne
Zarodniki reishi to komórki rozrodcze grzyba, uwalniane po dojrzewaniu owocników. Zawierają one m.in.: węglowodany proste i złożone, aminokwasy, białka, triterpeny, glukozydy, olejki eteryczne, kwas askorbinowy, magnez, wapń, cynk, żelazo, betainę, kwas stearynowy, kwas kokosowy, ergosterol i β-sitosterol. Prozdrowotne właściwości zarodników reishi warunkują głównie znajdujące się w nim polisacharydy i triterpeny. Związki te mają właściwości immunomodulujące i przeciwnowotworowe. Zmniejszają inwazyjność komórek nowotworowych i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zarodniki reishi w profilaktyce i terapii nowotworów
Polisacharydy znajdujące się w zarodnikach reishi powodują zwiększenie stężenia TNF-α, IFN-γ, odgrywających ważną rolę w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych i indukowaniu ich apoptozy (śmierci). Zarodniki G. lucidum stymulują aktywność komórek NK, makrofagów i limfocytów oraz pobudzają produkcję cytokin.
Badania Sliva i Labarrere-Silvova (2002) wykazały, że zarodniki reishi zmniejszają ruchliwość komórek raka piersi i prostaty, hamują aktywne czynniki transkrypcyjne AP-1 i NK-κ, ograniczają ekspresję uPA i uPAR i migrację komórek PC-3 i MDA-MB-231. Przeciwnowotworowa aktywność zarodników była podobna jak owocników.
Według badań Liu X i wsp. (2002) zarodniki reishi i pozyskane z nich ekstrakty hamują rozwój raka wątroby i mięsaka w modelach zwierzęcych.
Inne właściwości zarodników
Zarodniki reishi wykazują właściwości adaptogenne i przeciwstarzeniowe. Mogą być stosowane jako środek wzmacniający przez osoby wyczerpane i przewlekle chore, seniorów, pacjentów przechodzących chemioterapię, radioterapię lub rekonwalescencję po chorobach.
Triterpeny znajdujące się w zarodnikach reishi normalizują poziom cholesterolu i cukru we krwi, obniżają ciśnienie, ograniczają ból, usprawniają detoksykację. Mają także właściwości przeciwutleniające – chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zarodniki reishi działają neuroochronnie. Mogą opóźnić proces starzenia się neuronów, zahamować rozwój choroby Alzheimera i poprawić pamięć.
Zarodniki całe czy rozłupane?
Biologiczna aktywność zarodników G. lucidum zwiększa się pod wpływem ich rozłupania. Polisacharydy znajdujące się w grzybie są wtedy łatwiej uwalnianie i lepiej przyswajane.
Według badań Zhu i wsp. (2000) działanie cytotoksyczne wobec komórek raka szyjki macicy wykazują tylko ekstrakty z przełamanych zarodników. Wyciągi otrzymane z rozłupanych zarodników, oczyszczonych metodą chromatografii, wpływają na cykl komórkowy i wewnątrzkomórkowy poziom wapnia, co może być podstawą ich działania przeciwnowotworowego.
Środki ostrożności
Zarodników reishi nie powinny przyjmować kobiety ciężarne i karmiące, dzieci, osoby ze skłonnością do krwawień, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, po przebytych przeszczepach i z immunosupresją. Nie należy przekraczać zalecanych dawek preparatów.