Anemia – objawy, diagnostyka, dieta i leczenie

Tlen jest niezbędny do życia, a jego niezachwiana dystrybucja w organizmie warunkuje prawidłowe działanie wszystkich tkanek i narządów. Transport życiodajnego ...
Czytaj

Bataty – zdrowsza wersja ziemniaków

Skąd się biorą bataty Bataty, zwane także słodkimi ziemniakami, to bulwy korzeniowe rośliny o nazwie wilec ziemniaczany (łac. Ipomoea batatas) ...
Czytaj

Czarci pazur – zdrowe stawy na długo

Czym jest czarci pazur Pod tajemniczą nazwą kryje się roślina o nazwie hakorośl rozesłana (łac. Harpagophytum procumbens). Dziwna nazwa: czarci ...
Czytaj

Cebula – bardzo zdrowy składnik zup i sałatek

Cenne warzywo Cebula (łac. Allium cepa) to roślina od wieków uprawiana jako warzywo. W kuchni używana jest do sałatek, zup ...
Czytaj

Pokrzywa zwyczajna – właściwości i działanie

Użyteczny chwast Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) jest rośliną synantropijną, czyli występującą w otoczeniu człowieka. Jej charakterystyczną cechą są znajdujące ...
Czytaj

Czarna marchew – cenne źródło przeciwutleniaczy

Kolor ma znaczenie Każdy z nas zna marchew zwyczajną (łac. Daucus carota subsp. sativus) – roślinę o pomarańczowym korzeniu, używaną ...
Czytaj

Jersinioza – groźna choroba odzwierzęca

Co wywołuje jersiniozę Tę chorobę wywołuje bakteria Yersinia enterocolitica. Jest to choroba odzwierzęca, przenoszona m.in. przez świnie. Zwierzęta mogą chorować, ...
Czytaj

Cytryna – nie tylko dodatek do herbaty

Cytryna – jeden z najważniejszych owoców cytrusowych Owoce cytrusowe znane są powszechnie i cenione ze względu na ich walory spożywcze, ...
Czytaj

Monakolina K – wpływ na układ krążenia

Monakolina K – naturalny odpowiednik środków obniżających poziom cholesterolu Monakolina K jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fitostatyn. Jest słabo ...
Czytaj

Mango – soczysty królewski owoc

Mango to tropikalny owoc rosnący na drzewie z rodzaju mango (Mangifera). W Południowej Azji (przede wszystkim w Indiach, Pakistanie, na ...
Czytaj

Chrom – mikroelement niezbędny do życia

Chrom (Cr) jest metalem. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa chroma – kolor, a wzięła się stąd, że ten pierwiastek ...
Czytaj

Aspartam – nienaturalna słodycz

Aspartam jest organiczną substancją chemiczną wynalezioną w 1965 roku przez pracownika firmy farmaceutycznej Jamesa M. Schlattera. Odkrył ją zupełnie przypadkowo ...
Czytaj