Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

Olej migdałowy, który tłoczony jest na zimno posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne. Działanie na skórę Jednym z najczęstszych zastosowań ...
Czytaj

Taurynian magnezu – znaczenie dla organizmu

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Wchodzi w skład: kości, mięśni szkieletowych, tkanki nerwowej, występuje w: wątrobie, ...
Czytaj

Gotu kola – wpływ na organizm

Gotu kola (wąkrotka azjatycka) Gotu kola jest niewielką rośliną rosnącą na podmokłych terenach w klimacie tropikalnym. Od wieków używana jest ...
Czytaj

Iryzyna i jej wpływ na organizm

Czym jest iryzyna? Iryzyna to najnowsza, dopiero co odkryta adipokina (substancja aktywna wytwarzana przez komórki tłuszczu), która indukuje przemianę białych ...
Czytaj

Zakrzepica – niepozorna choroba

Czym jest zakrzepica? Zakrzepica, czyli żylna choroba zakrzepowo-zatorowa inaczej znana też pod nazwą zakrzepicy żył głębokich to stan chorobowy, w ...
Czytaj

Właściwości lucerny siewnej

Wzmacniająca i prozdrowotna roślina pastewna Lucerna siewna (Medicago sativa L.), inaczej alfalfa, jest rośliną z rodziny bobowatych. Osiąga wysokość 30–90 ...
Czytaj

Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny

Sylimaryna – leczniczy kompleks związków z nasion ostropestu plamistego Ostropest plamisty (łac. Silybum marianium L.) to roślina z rodziny astrowatych, ...
Czytaj

Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy otrzymujemy z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez bakterie w ...
Czytaj

Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

Mumio Shilajit – tybetański biostymulujący specyfik Mumio Shilajit to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Można ją znaleźć również w wyższych ...
Czytaj