Stosowanie suplementów diety w ciąży

Dlaczego odpowiednia suplementacja jest tak ważna w czasie trwania ciąży? Ciąża jest największym życiowym wyzwaniem dla organizmu kobiety. Poza utrzymaniem ...
Czytaj

Niewydolność serca

Co to jest i dlaczego powstaje? Niewydolność serca nie jest konkretną chorobą, jest zespołem objawów pojawiających się, gdy narząd przestaje ...
Czytaj

Niedociśnienie tętnicze

Regulacja ciśnienia tętniczego Odpowiednie ciśnienie tętnicze jest niezbędne do prawidłowego zaopatrzenia tkanek i narządów w krew, która jest nośnikiem tlenu ...
Czytaj

Kozieradka pospolita – niezwykła roślina

Kozieradka pospolita – silnie przeciwzapalne azjatyckie nasiona Kozieradka pospolita (Trigonella foneum graecum L.), inaczej fenugreek to roślina z rodziny bobowatych ...
Czytaj

Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Astaksantyna – silny przeciwutleniacz

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna ...
Czytaj

Acerola – cenne źródło witaminy C

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny ...
Czytaj

Wrodzone wady serca

Wrodzone wady serca to nieprawidłowości w budowie serca lub dużych naczyń w obrębie klatki piersiowej, które mogą mieć negatywny wpływ ...
Czytaj

Hemochromatoza – nadmiar żelaza

Hemochromatoza to choroba ogólnoustrojowa, polegająca na nadmiernym gromadzeniu żelaza w organizmie. Stanowi jedno z najczęstszych schorzeń uwarunkowanych genetycznie u ludzi ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Lektyny – białka szkodliwe dla człowieka

Lektyny – niezbędne u roślin, szkodliwe dla człowieka Lektyny są rodzajem białek złożonych należących do glikoprotein. Są to związki organiczne, ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj