Kwas DAA – męski aminokwas

Kwas D-asparaginowy (DAA) jest organicznym związkiem chemicznym, zalicza się go do aminokwasów endogennych, to znaczy, że organizm ludzki sam może ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Taurynian magnezu – znaczenie dla organizmu

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Wchodzi w skład: kości, mięśni szkieletowych, tkanki nerwowej, występuje w: wątrobie, ...
Czytaj

Brahmi – wszechstronne właściwości

Bakopa drobnolistna – bacopa monnieri (brahmi) Bacopa monnieri, zwana brahmi, jest rośliną od wieków używaną w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie hinduskiej ...
Czytaj

Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ten występuje ...
Czytaj

Gotu kola – wpływ na organizm

Gotu kola (wąkrotka azjatycka) Gotu kola jest niewielką rośliną rosnącą na podmokłych terenach w klimacie tropikalnym. Od wieków używana jest ...
Czytaj

Różeniec górski – unikalna roslina

Różeniec górski, zwany też arktycznym korzeniem lub złotym korzeniem. Od dawna używany był przez ludy azjatyckie do wspomagania stanu oraz kondycji ...
Czytaj

Tężyczka jawna i utajona

Czym jest tężyczka? Tężyczką nazywamy niekontrolowane, bolesne skurcze lub drżenia mięśni oraz drętwienie i nieprzyjemne mrowienie różnych części ciała, które ...
Czytaj

Iryzyna i jej wpływ na organizm

Czym jest iryzyna? Iryzyna to najnowsza, dopiero co odkryta adipokina (substancja aktywna wytwarzana przez komórki tłuszczu), która indukuje przemianę białych ...
Czytaj

Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz

Gdzie znaleźć fikocyjaninę? Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską ...
Czytaj

Wyjątkowy flawonoid – apigenina

Flawonoid warunkujący sprawność układu nerwowego Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. Flawonoidy uważane ...
Czytaj