Najlepiej przyswajalne formy magnezu

Magnez Jest pierwiastkiem o dużej aktywności, katalizującym wiele przemian biochemicznych. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, mięśniowego i ...
Czytaj

Szczaw – zdrowie rosnące na łące

Lecznicza moc niepozornej rośliny Szczaw (Rumex L.) to rośliny zaliczane do rodziny rdestowatych, jest ich ponad 200 gatunków, z czego ...
Czytaj

Witamina F – niezbędna dla zdrowia

Trzy ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe Witamina F to umowna nazwa dla trzech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT): kwasu alfa-linolenowego (ALA) z ...
Czytaj

Męczennica cielista – balsam dla duszy

Roślina na ukojenie nerwów Męczennica cielista (Passiflora incarnata L.) to tropikalna bylina pnąca występująca w lasach Ameryki Północnej, Środkowej i ...
Czytaj

Młody jęczmień – rewelacyjne oczyszczanie

Zboże dobre na wszystko Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) to jedna z najpopularniejszych roślin zbożowych. Dzięki szerokim zdolnościom adaptacyjnym i ...
Czytaj

Wanilia – słodka tropikalna przyprawa

Przyprawa o niepowtarzalnym aromacie Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) jest rośliną jednoliścienną z rodziny storczykowatych. Występuje naturalnie w gorących lasach tropikalnych ...
Czytaj

Synefryna – odchudzająca moc cytrusów

Synefryna Jest substancją naturalnego pochodzenia, składnikiem suplementów dla sportowców i osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Budowę i właściwości ...
Czytaj

Bioaktywne peptydy w diecie

Aktywność biologiczna Bioaktywne peptydy to związki pozyskiwane przede wszystkim z białek znajdujących się w żywności. Wykazują one zdolność do regulowania ...
Czytaj

Nieprawidłowości w odbieraniu bodźców

Zaburzenia czucia i jego przyczyny Czucie to fizjologiczne odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego oraz wewnętrznego i przetwarzanie ich na wrażenia ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Figa – słodki i zdrowy owoc

Właściwości prozdrowotne Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często ...
Czytaj

Korzeń kudzu – ziołowa terapia uzależnień

Kudzu - azjatyckie pnącze Kudzu (łac. Pueraria lobata), inaczej ołownik łatkowaty lub opornik, to roślina pnąca, należąca do strąkowców (roślin ...
Czytaj