Bioaktywne peptydy w diecie

Aktywność biologiczna Bioaktywne peptydy to związki pozyskiwane przede wszystkim z białek znajdujących się w żywności. Wykazują one zdolność do regulowania ...
Czytaj

Nieprawidłowości w odbieraniu bodźców

Zaburzenia czucia i jego przyczyny Czucie to fizjologiczne odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego oraz wewnętrznego i przetwarzanie ich na wrażenia ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Figa – słodki i zdrowy owoc

Właściwości prozdrowotne Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często ...
Czytaj

Korzeń kudzu – ziołowa terapia uzależnień

Kudzu - azjatyckie pnącze Kudzu (łac. Pueraria lobata), inaczej ołownik łatkowaty lub opornik, to roślina pnąca, należąca do strąkowców (roślin ...
Czytaj

Szałwia lekarska – roślina o wielkiej mocy

Szałwia lekarska Salvia officinalis L. jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (dawniej wargowych), rośnie w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Uprawia się ...
Czytaj

Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Owoce i kwiaty głogu Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko ...
Czytaj

Kwas DAA – męski aminokwas

Kwas D-asparaginowy Kwas D-asparaginowy (DAA) jest organicznym związkiem chemicznym, zalicza się go do aminokwasów endogennych, to znaczy, że organizm ludzki ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Taurynian magnezu – znaczenie dla organizmu

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Wchodzi w skład: kości, mięśni szkieletowych, tkanki nerwowej, występuje w: wątrobie, ...
Czytaj

Brahmi – wszechstronne właściwości

Bakopa drobnolistna – bacopa monnieri (brahmi) Bacopa monnieri, zwana brahmi, jest rośliną od wieków używaną w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie hinduskiej ...
Czytaj