Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz

Gdzie znaleźć fikocyjaninę? Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską ...
Czytaj

Wyjątkowy flawonoid – apigenina

Flawonoid warunkujący sprawność układu nerwowego Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. Flawonoidy uważane ...
Czytaj

Trening pamięci – proste ćwiczenia dla mózgu

Jak zachować sprawny umysł, czyli 10 sposobów na trening pamięci Aby zapewnić stały rozwój umysłu i znacząco poprawić pamięć wystarczy ...
Czytaj

Glutation – właściwości antyoksydacyjne

Glutation (g-glutamylocysteinyloglicyna) należy do grupy tripeptydów. Białko to występuje we wszystkich organizmach żywych. W komórkach i tkankach organizmu ludzkiego ma ...
Czytaj

Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

Mumio Shilajit – tybetański biostymulujący specyfik Mumio Shilajit to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Można ją znaleźć również w wyższych ...
Czytaj

Dysfonia

Definicje, mechanizmy fonacji oraz rodzaje dysfonii Dysfonia to zaburzenia fonacji, czyli procesu wytwarzania dźwięku. Fonacja powstaje w wyniku współistnienia przepływu ...
Czytaj

Niedociśnienie tętnicze

Regulacja ciśnienia tętniczego Odpowiednie ciśnienie tętnicze jest niezbędne do prawidłowego zaopatrzenia tkanek i narządów w krew, która jest nośnikiem tlenu ...
Czytaj

Astaksantyna – silny przeciwutleniacz

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Adaptogeny – rośliny silnie prozdrowotne

Adaptogen to substancja pochodzenia naturalnego (głównie roślinnego) ułatwiająca przystosowanie się do niesprzyjających czynników środowiskowych. Rośliny adaptogenne zawierają i produkują specyficzne ...
Czytaj

Choroby odkleszczowe

Kleszcze, szczególnie gatunek Ixodes ricinus, występują powszechnie w całej Europie. Zamieszkują skraje lasów i łąk, lecz można je spotkać również ...
Czytaj