Oleje MCT – zdrowe kwasy tłuszczowe?

Tłuszcze MCT to trójglicerydy średniołańcuchowe (ang. Medium Chain Triglicerydes), zaliczane do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT), które powszechnie uważane są ...
Czytaj

Bajkalina – przeciwzapalne działanie

Tarczyca bajkalska (łac. Scutellaria baicalensis) jest byliną z rodzaju Scutellaria z rodziny wargowych, nazywana jest „bajkaliną”. To roślina o fioletowych ...
Czytaj

Ashwagandha – naturalny adaptogen i antydepresant

Witania ospała (łac. Withania somnifera) jest rośliną z rodziny psiankowatych o zielonkawych lub żółtozielonych kwiatach i ciemnopomarańczowych lub czerwonych, kulistych ...
Czytaj

Kwas hydroksycytrynowy – wspomaga odchudzanie?

Kwas hydroksycytrynowy na zmniejszenie apetytu, spalanie tłuszczu i poprawę nastroju Kwas hydroksycytrynowy (ang. Hydroxicitric acid – HCA) jest organiczną substancją ...
Czytaj

Słonecznik – odżywcze kwiaty oraz nasiona

Słonecznik (Helianthus), którego nazwa pochodzi od starogreckich słów helios (słońce) i anthos (kwiat), należy do roślin z rodziny astrowatych. Rodzaj ...
Czytaj

Nadpotliwość – jak sobie z nią radzić?

Po co jest pot? Pot spełnia ważną rolę dla skóry, ale głównym jego zadaniem jest chłodzenie organizmu i niedoprowadzenie do ...
Czytaj

Wirus opryszczki

Czym jest wirus opryszczki Wirus opryszczki nazywany jest także wirusem HSV (ang. Herpes simplex virus). Należy do dużej rodziny wirusów ...
Czytaj

Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Borówka czarna (czernica), czyli czarna jagoda (łac. Vaccinium myrtillus), to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej ...
Czytaj

Owoce i nasiona kakaowca – niepowtarzalne działanie

Kakaowiec właściwy (gr. Theobroma cacao, czyli theos – bóg, broma – pożywienie) to drzewo rosnące w wilgotnych lasach tropikalnych w ...
Czytaj

Mirra – współczesny składnik kosmetyków

Nazwa „mirra” pochodzi od armejskiego słowa mura, oznaczającego „gorzki”. Jest to żywica powstająca w kanałach wydzielniczych tkanki roślinnej niewielkich drzew ...
Czytaj

Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu

Lukrecja gładka (łac. Glucyrrhiza glabra L.) jest byliną z rodziny bobowatych o fioletowoliliowych kwiatach i silnie rozgałęzionym systemie korzeniowym. Nazwa ...
Czytaj