Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Czym jest kwercetyna Flawonoidy glikozydowe to grupa organicznych związków chemicznych występujących naturalnie w tkankach roślinnych. Związki te to naturalne barwniki o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających ...
Czytaj

Tropikalny owoc na zdrowie

Charakterystyka Longan (Dimocarpus longan) jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako roślina uprawna ...
Czytaj

Schorzenia wywoływane przez gluten

Dieta bezglutenowa Gluten jest powszechnie występującym białkiem w nasionach niektórych zbóż, np.: żyta, pszenicy i jęczmienia. Jest on szeroko stosowany ...
Czytaj

Arbuz – orzeźwiający i zdrowy owoc

Słodki owoc Arbuz (Citrullus lanatus), nazywany również kawonem, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z południowej Afryki, gdzie nadal można znaleźć ...
Czytaj

Szczaw – zdrowie rosnące na łące

Lecznicza moc niepozornej rośliny Szczaw (Rumex L.) to rośliny zaliczane do rodziny rdestowatych, jest ich ponad 200 gatunków, z czego ...
Czytaj

Soplówka jeżowata – wyjątkowy grzyb

Hericium erinaceus Hericium erinaceus (soplówka jeżowata) pełni szczególną funkcję w Azji: jest środkiem leczniczym w tradycyjnej medycynie chińskiej, a w ...
Czytaj

Objawy chorób wewnętrznych na skórze

Zmiany skórne, a choroby jelitowe W przebiegu wielu chorób przewodu pokarmowego jednym z objawów mogą być różne zmiany skórne. Mogą ...
Czytaj

Witamina F – niezbędna dla zdrowia

Trzy ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe Witamina F to umowna nazwa dla trzech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT): kwasu alfa-linolenowego (ALA) z ...
Czytaj

Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm

Podział i zasady stosowania Według tradycyjnej medycyny chińskiej, odpowiedni dobór pokarmów pod względem ich termiki ma niebagatelny wpływ na zdrowie ...
Czytaj

Zdrowotna moc pikantnej przyprawy

Chrzan pospolity Chrzan jest niezwykle cenionym warzywem z powodu walorów kulinarnych i właściwości leczniczych. W medycynie ludowej od wieków stosowany ...
Czytaj

Młody jęczmień – rewelacyjne oczyszczanie

Zboże dobre na wszystko Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) to jedna z najpopularniejszych roślin zbożowych. Dzięki szerokim zdolnościom adaptacyjnym i ...
Czytaj

Bioaktywne peptydy w diecie

Aktywność biologiczna Bioaktywne peptydy to związki pozyskiwane przede wszystkim z białek znajdujących się w żywności. Wykazują one zdolność do regulowania ...
Czytaj