Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji

Owoce i kwiaty głogu Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko ...
Czytaj

Papaina – cenny enzym ukryty w papai

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

Olej migdałowy, który tłoczony jest na zimno posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne. Działanie na skórę Jednym z najczęstszych zastosowań ...
Czytaj

Bromelaina – skarb ukryty w ananasie

Bromelaina jest mieszaniną roślinnych enzymów proteolitycznych, czyli hydrolizujących białko. Proteazy te znajdują się w łodygach, owocach i liściach ananasa jadalnego ...
Czytaj

Brahmi – wszechstronne właściwości

Bakopa drobnolistna – bacopa monnieri (brahmi) Bacopa monnieri, zwana brahmi, jest rośliną od wieków używaną w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie hinduskiej ...
Czytaj

Nagietek lekarski – właściwości

Nagietek jest jednoroczną rośliną ozdobną, której właściwości prozdrowotne wykorzystywane są od wieków w medycynie ludowej. Surowcem zielarskim jest kwiat, przy ...
Czytaj

Pyłek pszczeli – jego właściwości

Pyłek pszczeli, a pyłek kwiatowy Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych, zbierany jest przez pszczoły i zanoszony do ...
Czytaj

Przyprawy w kuchni nie tylko od święta

Powszechnie znane i doceniane Szczególnie w czasie jesienno-zimowym nasze domy przepełnia aromat i smak anyżu, goździków, wanilii, ziaren kakaowca, czy ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj