Tajemniczy i groźny wirus ebola

Temat tajemniczego i groźnego wirusa ebola wstrząsnął całym światem, gdy w 2013 roku odnotowano największą epidemię zakażeń – początkowo w ...
Czytaj

Pieczywo – które jest najzdrowsze?

Pieczywo – podstawowy produkt żywnościowy na całym świecie Produkty zbożowe uważane są przez żywieniowców za podstawę zbilansowanej diety. Naukowcy na ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie – sprawny mózg, zdrowe serce i niezakłócony metabolizm Witaminy to grupa różnorodnych związków organicznych niezbędnych do ...
Czytaj

Potrawy grillowane – zdrowe czy szkodliwe?

Potrawy grillowane i substancje rakotwórcze Jedzenie z grilla, choć jest niezwykle smaczne i mające wielu amatorów, nie należy do bezpiecznych ...
Czytaj

L. Casei – dobre bakterie podnoszące odporność

Lactobacillus Casei to jeden z wielu gatunków bakterii należących do szczepu Lactobacillus. Są to mikroorganizmy, które w sposób naturalny zasiedlają ...
Czytaj

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

Czym są kwasy tłuszczowe? Tłuszcze są jednymi z trzech głównych niezbędnych składników diety. Ich cząsteczkami są triglicerole, czyli związki składające ...
Czytaj

Borówka brusznica – właściwości

Borówka brusznica – pyszne konfitury z owoców i lecznicze napary z liści Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea) rośnie dziko w ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – rzadki niedobór, ale groźny nadmiar Witaminy to grupa naturalnych lub otrzymywanych syntetycznie związków organicznych potrzebnych ...
Czytaj

Papryka – królowa kuchni w wielu odmianach

Papryka (łac. Capsicum annuum) jest warzywem jadalnym pochodzącym z Ameryki Południowej i Środkowej. Jadalne są owoce zwane strąkami. W Europie ...
Czytaj

Fitosterole – dla ochrony serca

Czym są fitosterole i gdzie ich szukać? Sterole roślinne, czyli fitosterole, to związki chemiczne, analogi cholesterolu. Oznacza to, że mają ...
Czytaj

Zdrowie jelit, a psychika

Układ pokarmowy jest bardzo ważną częścią organizmu. Zajmuje się trawieniem i wchłanianiem niezbędnych substancji odżywczych i witamin, produkcją hormonów oraz ...
Czytaj

Kolagen – jego rodzaje i pozyskiwanie

Kolagen jest zewnątrzkomórkowym białkiem polimerowym, głównym składnikiem tkanki łącznej. Jego podstawowym zadaniem jest łączenie poszczególnych komórek i tkanek. Stanowi budulec ...
Czytaj