Objawy chorób wewnętrznych na skórze

Zmiany skórne, a choroby jelitowe W przebiegu wielu chorób przewodu pokarmowego jednym z objawów mogą być różne zmiany skórne. Mogą ...
Czytaj

Witamina F – niezbędna dla zdrowia

Trzy ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe Witamina F to umowna nazwa dla trzech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT): kwasu alfa-linolenowego (ALA) z ...
Czytaj

Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm

Podział i zasady stosowania Według tradycyjnej medycyny chińskiej, odpowiedni dobór pokarmów pod względem ich termiki ma niebagatelny wpływ na zdrowie ...
Czytaj

Zdrowotna moc pikantnej przyprawy

Chrzan pospolity Chrzan jest niezwykle cenionym warzywem z powodu walorów kulinarnych i właściwości leczniczych. W medycynie ludowej od wieków stosowany ...
Czytaj

Młody jęczmień – rewelacyjne oczyszczanie

Zboże dobre na wszystko Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) to jedna z najpopularniejszych roślin zbożowych. Dzięki szerokim zdolnościom adaptacyjnym i ...
Czytaj

Bioaktywne peptydy w diecie

Aktywność biologiczna Bioaktywne peptydy to związki pozyskiwane przede wszystkim z białek znajdujących się w żywności. Wykazują one zdolność do regulowania ...
Czytaj

Uzdrawiająca moc grzybów

Mykoterapia Grzyby stosuje się do przygotowania posiłków ze względu na nieprzeciętne walory smakowe i zapachowe. W krajach Dalekiego Wschodu od ...
Czytaj

Znaczenie probiotyków w sporcie

Zaburzenia mikroflory bakteryjnej u sportowców Niejednokrotnie udowodniono korzystny wpływ wysiłku fizycznego na układ sercowo-naczyniowy, kostno-mięśniowy czy nawet nerwowy. Pozwala on ...
Czytaj

Krępujące problemy gastryczne

Wzdęcia Występowanie gazów w przewodzie pokarmowym jest zjawiskiem fizjologicznym. Częściowo pochodzą z  połykanego przez nas powietrza podczas jedzenia i picia, ...
Czytaj

Świeże soki warzywno-owocowe

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Figa – słodki i zdrowy owoc

Właściwości prozdrowotne Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często ...
Czytaj