Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny

Sylimaryna – leczniczy kompleks związków z nasion ostropestu plamistego Ostropest plamisty (łac. Silybum marianium L.) to roślina z rodziny astrowatych, ...
Czytaj

Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy otrzymujemy z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez bakterie w ...
Czytaj

Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

Mumio Shilajit – tybetański biostymulujący specyfik Mumio Shilajit to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Można ją znaleźć również w wyższych ...
Czytaj

Karob – wiele możliwości jego zastosowania

Karob (ang. Ceratonia siliqua L.) to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych osiągające wysokość nawet 15–18 m (średnio dorasta do 7m) ...
Czytaj

Probiotyki – szczepy dobrych bakterii

Rola naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego Organizm człowieka jest skolonizowany przez ogromną liczbę drobnoustrojów. Szacuje się, że w skład mikroflory wchodzi ...
Czytaj

Zakażenia przewodu pokarmowego

Zakażenia przewodu pokarmowego Zakażenia przewodu pokarmowego najczęściej manifestują się w postaci ostrej biegunki infekcyjnej, której głównym objawem jest zwiększenie ilości ...
Czytaj

Kozieradka pospolita – niezwykła roślina

Kozieradka pospolita – silnie przeciwzapalne azjatyckie nasiona Kozieradka pospolita (Trigonella foneum graecum L.), inaczej fenugreek to roślina z rodziny bobowatych ...
Czytaj

Lapacho kora – panaceum na wiele dolegliwości?

Pau d’arco (lapacho) – tradycyjny indiański napój o właściwościach prozdrowotnych Pau d’arco, czyli lapacho (Tabebuia impetiginosa), również: iperoxo, taheebo lub ...
Czytaj

Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Astaksantyna – silny przeciwutleniacz

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Hemochromatoza – nadmiar żelaza

Hemochromatoza to choroba ogólnoustrojowa, polegająca na nadmiernym gromadzeniu żelaza w organizmie. Stanowi jedno z najczęstszych schorzeń uwarunkowanych genetycznie u ludzi ...
Czytaj