Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj

Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

Mumio Shilajit – tybetański biostymulujący specyfik Mumio Shilajit to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Można ją znaleźć również w wyższych ...
Czytaj

Stosowanie suplementów diety w ciąży

Dlaczego odpowiednia suplementacja jest tak ważna w czasie trwania ciąży? Ciąża jest największym życiowym wyzwaniem dla organizmu kobiety. Poza utrzymaniem ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie – sprawny mózg, zdrowe serce i niezakłócony metabolizm Witaminy to grupa różnorodnych związków organicznych niezbędnych do ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – rzadki niedobór, ale groźny nadmiar Witaminy to grupa naturalnych lub otrzymywanych syntetycznie związków organicznych potrzebnych ...
Czytaj

Kolagen – jego źródła w żywności

Kolagen jest białkiem, podstawowym składnikiem tkanki łącznej, w organizmie człowieka jest go ponad 30%. Zawierają go: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, ...
Czytaj

Sezonowe warzywa letnie

Czy warto zmieniać dietę razem z porami roku? Potrzeby organizmu zależą od środowiska (mikroklimatu) i trybu życia. Takie czynniki, jak: ...
Czytaj

Kolagen, a witaminy

Kolagen jest białkiem zbudowanym z 19 aminokwasów, wśród których przeważają: glicyna, prolina i hydroksyprolina. Występuje pod postacią włókien przede wszystkim ...
Czytaj

Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

Kalettes jest nowym warzywem wyhodowanym przez pewną brytyjską firmę jesienią 2014 roku. Naukowcy pracowali nad jego stworzeniem prawie 15 lat ...
Czytaj

Biopierwiastki – minerały warunkujące życie

Pierwiastki występują na całej kuli ziemskiej i wszędzie we wszechświecie. Są też w organizmach żywych – te noszą nazwę „biogeny” ...
Czytaj

Poziomka – krewna truskawki

Tam, gdzie rosną poziomki Poziomki to grupa gatunków należących do rodzaju Fragaria, w Polsce dziko występuje przede wszystkim Fragaria vesca ...
Czytaj