Żywność liofilizowana – odżywcza i trwała

Usuwanie wody z żywności  Liofilizacja jest metodą suszenia, polegającą na wymrażaniu wody i sublimacji powstałych kryształów lodu. Proces ten pozwala ...
Czytaj

Czy kawa jest zdrowa?

Zalety i wady kawy Codziennie na całym świecie miliony ludzi pije kawę. Większość docenia jej pyszny smak i właściwości pobudzające ...
Czytaj

Wapń z czerwonych alg morskich

Lithothamnium calcareum – cenne źródło wapnia Algi stanowią bogate źródło mikro- i makroelementów, witamin oraz substancji o właściwościach przeciwutleniających (m.in ...
Czytaj

Rośliny i witaminy w walce ze stresem

Naturalne wsparcie dla nerwów Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego jest niezbędne do zachowania dobrego nastroju i sprawności umysłowej. W walce ze ...
Czytaj

Morszczyn pęcherzykowaty ­– cenne źródło jodu

Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) jest jadalnym glonem, należącym do klasy brunatnic. Występuje w wodach Oceanu Atlantyckiego i Arktycznego oraz w ...
Czytaj

Algi źródło DHA oraz witamin i minerałów

Zielone zdrowie Algi (glony) to samożywne organizmy wodne, występujące we wszystkich strefach geograficznych. Do grupy tej zalicza się ponad 20 ...
Czytaj

Bambus ­– niedoceniane źródło krzemu

Naturalne źródło krzemu Bambusy to rośliny wieloletnie należące do rodziny wiechlinowatych. Są one szeroko rozpowszechnione w różnych strefach klimatycznych. W ...
Czytaj

Dzika róża – naturalne źródło witaminy C

Dzika róża – na odporność i wzmocnienie Róże należą do najpopularniejszych krzewów ozdobnych. Można znaleźć je jednak nie tylko w ...
Czytaj

Fluor – minerał potrzebny zębom

Fluor i jego wpływ na zęby Zęby są bardzo ważną częścią jamy ustnej. Przede wszystkim pozwalają gryźć, odgryzać i przeżuwać ...
Czytaj

Różne oblicza diety roślinnej

Wegetarianizm, a weganizm W ostatnich latach można zaobserwować wzrost zainteresowania różnymi dietami roślinnymi. Ich popularność wynika nie tylko z przesłanek ...
Czytaj

Egzotyczny owoc długowieczności

Małe, niepozorne skarby Jagody goji to owoce dwóch spokrewnionych gatunków roślin z rodziny psiankowatych – kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) i ...
Czytaj

Składniki mineralne i ich wpływ na ciśnienie

Rola w nadciśnieniu tętniczym Nadciśnienie tętnicze ma złożoną etiologię, mogą na nią wpływać różne czynniki. Oprócz powszechnie znanych czynników ryzyka, ...
Czytaj