Pestki i nasiona w zdrowej diecie

Jadalne pestki i nasiona są źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe, witaminy, ...
Czytaj

Szałwia lekarska – roślina o wielkiej mocy

Salvia officinalis L. jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (dawniej wargowych), rośnie w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Uprawia się ją obecnie ...
Czytaj

Kwas foliowy – jego rola dla organizmu

Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę podczas wielu procesów biochemicznych. Jego oddziaływanie na nasz organizm rozpoczyna się już w łonie matki ...
Czytaj

Rukiew wodna – Skarbnica substancji odżywczych

Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest wieloletnią rośliną z rodziny kapustowatych, o drobnych białych kwiatach i pierzastych liściach. Występuje na terenach ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj

Mumio Shilajit – wzmocnienie organizmu

Mumio Shilajit – tybetański biostymulujący specyfik Mumio Shilajit to naturalna substancja biologiczna pochodząca z Himalajów. Można ją znaleźć również w wyższych ...
Czytaj

Stosowanie suplementów diety w ciąży

Dlaczego odpowiednia suplementacja jest tak ważna w czasie trwania ciąży? Ciąża jest największym życiowym wyzwaniem dla organizmu kobiety. Poza utrzymaniem ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie – sprawny mózg, zdrowe serce i niezakłócony metabolizm Witaminy to grupa różnorodnych związków organicznych niezbędnych do ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – rzadki niedobór, ale groźny nadmiar Witaminy to grupa naturalnych lub otrzymywanych syntetycznie związków organicznych potrzebnych ...
Czytaj

Kolagen – jego źródła w żywności

Kolagen jest białkiem, podstawowym składnikiem tkanki łącznej, w organizmie człowieka jest go ponad 30%. Zawierają go: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, ...
Czytaj

Sezonowe warzywa letnie

Czy warto zmieniać dietę razem z porami roku? Potrzeby organizmu zależą od środowiska (mikroklimatu) i trybu życia. Takie czynniki, jak: ...
Czytaj