Włosy – ważny element urody

Człowiek ma na głowie 100-150 tysięcy włosów. Co ciekawe włosów ciemnych jest przeważnie mniej niż jasnych, gdyż są one grubsze ...
Czytaj

Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Borówka czarna (czernica), czyli czarna jagoda (łac. Vaccinium myrtillus), to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej ...
Czytaj

Owoce i nasiona kakaowca – niepowtarzalne działanie

Kakaowiec właściwy (gr. Theobroma cacao, czyli theos – bóg, broma – pożywienie) to drzewo rosnące w wilgotnych lasach tropikalnych w ...
Czytaj

Żywność fermentowana – działanie prozdrowotne

Żywność fermentowana to produkty roślinne i zwierzęce poddane procesowi naturalnej fermentacji. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez mikroorganizmy (bakterie, drożdże, ...
Czytaj

Sirtfood – dieta na całe życie

Dieta sirtfood polega na takim skomponowaniu codziennego jadłospisu, aby przeważały produkty obfitujące w polifenole. Została ona opracowana przez farmaceutę Aidana ...
Czytaj

Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu

Lukrecja gładka (łac. Glucyrrhiza glabra L.) jest byliną z rodziny bobowatych o fioletowoliliowych kwiatach i silnie rozgałęzionym systemie korzeniowym. Nazwa ...
Czytaj

Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk

Amarantus, inaczej szarłat ( grec. Amarantos – nieśmiertelność, niewiędnięcie, łac. Amarantus – szkarłat, czerwono fioletowy kolor, czyli taki, jak maja ...
Czytaj

Naturalne antybiotyki

Jak walczyć z zarazkami Codziennie, co chwilę atakują nas zarazki – wirusy, bakterie i grzyby. Wywołują infekcje, od miejscowych zakażeń, ...
Czytaj

Miód – nie sama słodycz

Jak powstaje miód Miód to substancja wytwarzana przez pszczoły i inne spokrewnione z nimi owady. Gromadzą go jako zapasy pokarmu ...
Czytaj

Rabarbar – wszechstronne zastosowanie

Czym jest rabarbar Rabarbar (łąc. Rheum) to rodzaj roślin występujący dziko, najczęściej w Azji i w europejskiej części Rosji w ...
Czytaj

Berberyna, a układ pokarmowy

Czym jest berberyna Jest alkaloidem izochinolinowym, związkiem pochodzenia roślinnego występującym m.in. w berberysie (łac. Berberis vulgaris), gorzkniku kanadyjskim (łac. Hydrastis ...
Czytaj