Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Choroby i wady wzroku

Oczy to bardzo wyspecjalizowane narządy zmysłów – umożliwiają odbieranie i przetwarzanie bodźców świetlnych, które następnie są analizowane przez mózg oraz ...
Czytaj

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego ...
Czytaj

Mięta – wpływ na organizm

Mięta (łac. Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych, która występuje w ponad 30 gatunkach. Rozpowszechniona jest głównie w Europie, ...
Czytaj

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Borówka czarna (czernica), czyli czarna jagoda (łac. Vaccinium myrtillus), to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej ...
Czytaj

Alergia – błędy układu odpornościowego

Odporność jest niezbędna Nasz organizm codziennie atakowany jest wielokrotnie przez różnego rodzaju patogeny i szkodliwe substancje, w tym przez bakterie, ...
Czytaj

Wiosenne alergie

Czym jest alergia Alergia jest swoistą, czyli odpowiadającą na konkretne czynniki środowiska, tzw. alergeny, ale przesadzoną reakcją układu odpornościowego. Układ ...
Czytaj

Buzdyganek naziemny – zwłaszcza dla mężczyzn

Buzdyganek naziemny (Tribulus terrestris L.) jest rośliną należącą do rodziny parolistowatych, występującą zarówno dziko, jak i w postaci upraw w ...
Czytaj

Substancje o pozytywnym wpływie na układ nerwowy

Związki poprawiające pracę układu nerwowego to substancje nootropowe. Poprawiają one pamięć, koncentrację, uważność, motywację oraz kreatywność. Pomagają organizmowi lepiej radzić ...
Czytaj

Szpinak – wyjątkowo zdrowe liście

Znany w wielu kuchniach Szpinak (łac. Spinacia oleracea) jest popularny w nieomal każdej kuchni świata, pojawia się zarówno w daniach ...
Czytaj

Jaskra – jak ją rozpoznać?

Jaskra – pogłębiające się uszkodzenie nerwu wzrokowego Jaskra jest zespołem schorzeń oczu, w których dochodzi do uszkodzeń włókien nerwowych siatkówki ...
Czytaj

Awokado – najzdrowszy owoc świata

Awokado (Persea Americana), inaczej smaczliwka rośnie na wiecznie zielonych drzewach z rodziny wawrzynowatych osiągających nawet 20 m wysokości. Występuje w ...
Czytaj