Forskolina na odchudzanie i obniżenie ciśnienia

Forskolina – lek ukryty w pokrzywie Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq) jest forskolina tradycyjnie stosowaną w leczeniu chorób układu krążenia, ...
Czytaj

Daltonizm a ślepota barw

Skąd się wzięła nazwa "daltonizm"? Pochodzi od nazwiska angielskiego fizyka i chemika Johna Daltona, który w 1714 roku po raz ...
Czytaj

Egzotyczny owoc długowieczności

Małe, niepozorne skarby Jagody goji to owoce dwóch spokrewnionych gatunków roślin z rodziny psiankowatych – kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) i ...
Czytaj

Dynia – jesienne źródło zdrowia

Co to za warzywo? Dynie (Cucurbita L.) to rośliny jednoroczne, zaliczane do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae); wyróżnia się około 20 gatunków ...
Czytaj

Synestezja – Jak smakują dźwięki

Połączenie zmysłów Synestezja to współwystępowanie wrażeń pochodzących z różnych zmysłów przy pobudzeniu jednego analizatora. Synestetycy potrafią widzieć kolory dźwięków czy ...
Czytaj

Astygmatyzm – wada wzroku

Przyczyna nieostrego widzenia Astygmatyzm jest częstą wadą wzroku, polegającą na niejednolitym załamywaniu równoległych promieni świetlnych w płaszczyźnie poziomej i pionowej ...
Czytaj

Pestki i nasiona w zdrowej diecie

Pestki i nasiona. Pełnowartościowe urozmaicenie diety Jadalne pestki i nasiona są źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, takich ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Zapalne guzki powiek – gradówka

Czym jest gradówka i jak powstaje? Gradówką nazywamy przewlekłe miejscowe zakażenie powiek, które przybiera postać niebolesnego guzka. Powstaje on na ...
Czytaj

Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Choroby i wady wzroku

Oczy to bardzo wyspecjalizowane narządy zmysłów – umożliwiają odbieranie i przetwarzanie bodźców świetlnych, które następnie są analizowane przez mózg oraz ...
Czytaj

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – bardzo potrzebne do życia i prawidłowego rozwoju Znajdują się w tłuszczach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ...
Czytaj
Loading...