CzarneJagody

Wartości odżywcze czarnej borówki

Czym jest borówka czarna? Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.), inaczej zwana borówką czernicą lub czarną jagodą, jest krzewem z rodziny ...
Czytaj Dalej

Właściwości zdrowotne buraków

WYJĄTKOWE WARZYWO, KTÓRE WSPIERA ZDROWIE Buraki zawierają cenne składniki odżywcze, pozwalające redukować ciśnienie krwi i stany zapalne, zwiększać wytrzymałość organizmu ...
Czytaj Dalej

Naturalne metody walki z nadciśnieniem

NATURALNE METODY WALKI Z NADCIŚNIENIEM Nadciśnienie to problem z, którym borykają się osoby w każdym wieku. Syndromy, które mogą świadczyć ...
Czytaj Dalej

Ubichinon, a ubichinol – koenzym Q10

UBICHINON PRZEKSZTAŁCA SIĘ W UBICHINOL Po zażyciu koenzymu Q10 w organizmie zachodzi transformacja enzymu ubichinonu w ten , który ma ...
Czytaj Dalej

Migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

Na łamach yango.pl zdążyliśmy już przekazać wiedzę w zakresie właściwości zdrowotnych orzechów włoskich, pistacji i orzeszków ziemnych. Tym razem nadszedł ...
Czytaj Dalej

Cynk – niezbędny mikroelement

Jest to pierwiastek bardzo potrzebny do utrzymania homeostazy całego organizmu. Cynk bierze udział w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych, które ...
Czytaj Dalej

Znaczenie witaminy D3

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY D3 Jest to organiczny związek chemiczny, który odpowiada za prawidłową mineralizację kości. Witamina D3 zwana jest potocznie " ...
Czytaj Dalej

Znaczenie winogron w diecie

Winogrona należą do najchętniej spożywanych owoców w wielu rejonach świata. Spożywane są od tysiącleci, na surowo bądź w postaci soków, win ...
Czytaj Dalej

Koenzym Q10 – gdzie występuje i czym grozi jego niedobór

Odkrycie koenzymu Q10 Koenzym Q10 został odkryty w 1957 roku przez grupę badaczy z uniwersytetu Wisconsin- Madison w USA. Wtedy ...
Czytaj Dalej

Orzechy włoskie, pistacje i orzeszki ziemne – właściwości zdrowotne

Mało kto z nas wie, że niemal każda odmiana orzechów zawiera w sobie liczne składniki poprawiające kondycję naszego zdrowia, urody ...
Czytaj Dalej