Pieczywo – które jest najzdrowsze?

Pieczywo – podstawowy produkt żywnościowy na całym świecie Produkty zbożowe uważane są przez żywieniowców za podstawę zbilansowanej diety. Naukowcy na ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie – sprawny mózg, zdrowe serce i niezakłócony metabolizm Witaminy to grupa różnorodnych związków organicznych niezbędnych do ...
Czytaj

Potrawy grillowane – zdrowe czy szkodliwe?

Potrawy grillowane i substancje rakotwórcze Jedzenie z grilla, choć jest niezwykle smaczne i mające wielu amatorów, nie należy do bezpiecznych ...
Czytaj

Przekwitanie kobiecego organizmu

W powszechnym rozumieniu pojęcia menopauzy i klimakterium są stosowane zamiennie jako określenie przekwitania kobiecego organizmu. Jednak nie jest to do ...
Czytaj

Próchnica – bakteryjna choroba zakaźna

Próchnica to bakteryjna choroba zakaźna, atakująca zęby i powodująca osłabienie i destrukcję ich struktury. Jest bardzo powszechna, występuje u większości ...
Czytaj

Artroza – powszechna choroba

Artroza, czyli choroba zwyrodnieniowa stawów, to najczęstsze schorzenie układu kostno-szkieletowego. Powstaje w wyniku uszkodzenia struktury chrząstki, która pokrywa powierzchnie stawowe ...
Czytaj

Gronkowiec złocisty – groźna bakteria

Gronkowce to tlenowe bakterie Gram dodatnie, czyli takie, które mają grubą ścianę komórkową składającą się z wielocukrów i zmieniają kolor ...
Czytaj

Rak szyjki macicy

Rak szyjki macicy to nowotwór złośliwy, wywodzący się z komórek nabłonka płaskiego, który w naturalnych warunkach pokrywa część pochwową szyjki ...
Czytaj

L. Casei – dobre bakterie podnoszące odporność

Lactobacillus Casei to jeden z wielu gatunków bakterii należących do szczepu Lactobacillus. Są to mikroorganizmy, które w sposób naturalny zasiedlają ...
Czytaj

Bańki lekarskie

Stawianie baniek jest naturalną metodą leczenia wielu schorzeń, wywodzącą się z Chin. W medycynie ludowej twierdzono, że bańki wyciągają złą krew, ...
Czytaj

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

Czym są kwasy tłuszczowe? Tłuszcze są jednymi z trzech głównych niezbędnych składników diety. Ich cząsteczkami są triglicerole, czyli związki składające ...
Czytaj

Borówka brusznica – właściwości

Borówka brusznica – pyszne konfitury z owoców i lecznicze napary z liści Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea) rośnie dziko w ...
Czytaj