Spirulina vs chlorella – zielone algi

Spirulina i chlorella zaliczane są do tzw. superfoods. Są nie tylko pokarmem roślinnym, ale również środkiem stosowanym dość powszechnie w ...
Czytaj

Prozdrowotne działanie czarnego bzu

Bez, a nie lilak Z nazwą „bez” często kojarzymy przede wszystkim lilaki – ozdobne krzewy o silnie pachnących kwiatostanach w ...
Czytaj

Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Czym jest kwercetyna Pod względem chemicznym jest flawonoidem, a dokładniej flawonolem. Występuje w różnych roślinach. Bardzo dobrze wchłania się z ...
Czytaj

Właściwości rzodkiewki

Czym jest rzodkiewka Rzodkiewka, czyli rzodkiew zwyczajna (łac. Raphanus sativus), jest rośliną uprawną należącą do rodziny kapustowatych, jak i kapusta, ...
Czytaj

Oleje MCT – zdrowe kwasy tłuszczowe?

Tłuszcze MCT to trójglicerydy średniołańcuchowe (ang. Medium Chain Triglicerydes), zaliczane do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT), które powszechnie uważane są ...
Czytaj

Czekolada – uzależnienie czy samo zdrowie?

Wszystkim znana czekolada Czekolady przedstawiać nie trzeba, chociaż pod tą nazwą ukrywają się rozmaite produkty, które mogą się znacznie różnić ...
Czytaj

Imbir – potencjał zdrowotny i kulinarny

Zdrowotny oraz leczniczy potencjał imbiru Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale Roscoe) jest rośliną z rodziny imbirowatych, której kwiaty mają kolor ...
Czytaj

Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje czarny czosnek Powstaje ze zwykłego czosnku (łac. Allium sativum) w procesie długotrwałego dojrzewania. W odpowiednich warunkach wilgotności i ...
Czytaj

Biopierwiastki – minerały warunkujące życie

Pierwiastki występują na całej kuli ziemskiej i wszędzie we wszechświecie. Są też w organizmach żywych – te noszą nazwę „biogeny” ...
Czytaj

Wątroba – jeden z ważniejszych narządów

Marskość wątroby – przyczyny i konsekwencje Wątroba sprawuje wiele funkcji, m.in.: syntetyzuje oraz rozkłada niektóre substancje, np. toksyny, wydziela żółć ...
Czytaj

Poziomka – krewna truskawki

Tam, gdzie rosną poziomki Poziomki to grupa gatunków należących do rodzaju Fragaria, w Polsce dziko występuje przede wszystkim Fragaria vesca ...
Czytaj

Kalafior i jego liczne właściwości

Kalafior (łac. Brassica oleracea var.botrytis) jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Inna jego nazwa to kapusta kreteńska (łac. Brassica cretica) ...
Czytaj