Iryzyna i jej wpływ na organizm

Czym jest iryzyna? Iryzyna to najnowsza, dopiero co odkryta adipokina (substancja aktywna wytwarzana przez komórki tłuszczu), która indukuje przemianę białych ...
Czytaj

Pyłek pszczeli – jego właściwości

Pyłek pszczeli, a pyłek kwiatowy Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych, zbierany jest przez pszczoły i zanoszony do ...
Czytaj

Przyprawy w kuchni nie tylko od święta

Powszechnie znane i doceniane Szczególnie w czasie jesienno-zimowym nasze domy przepełnia aromat i smak anyżu, goździków, wanilii, ziaren kakaowca, czy ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj

Grzyb Chaga – co kryją jego składniki?

Grzyb Chaga – jeden z najsilniejszych grzybów świata? Chaga (Inonotus Obliquus) jest grzybem prozdrowotnym o zawartości szczególnie wyjątkowych składników. Rośnie ...
Czytaj

Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz

Gdzie znaleźć fikocyjaninę? Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską ...
Czytaj

Beta-glukan – ważny polisacharyd

Polisacharyd ważny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Beta-glukan jest nieskrobiowym polisacharydem zbudowanym z reszt D-glukopiranozowych. Ten polimer D-glukozy ma postać trójwymiarowej ...
Czytaj

Właściwości lucerny siewnej

Wzmacniająca i prozdrowotna roślina pastewna Lucerna siewna (Medicago sativa L.), inaczej alfalfa, jest rośliną z rodziny bobowatych. Osiąga wysokość 30–90 ...
Czytaj

Trening pamięci – proste ćwiczenia dla mózgu

Jak zachować sprawny umysł, czyli 10 sposobów na trening pamięci Aby zapewnić stały rozwój umysłu i znacząco poprawić pamięć wystarczy ...
Czytaj

Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny

Sylimaryna – leczniczy kompleks związków z nasion ostropestu plamistego Ostropest plamisty (łac. Silybum marianium L.) to roślina z rodziny astrowatych, ...
Czytaj

Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy otrzymujemy z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez bakterie w ...
Czytaj

Glutation – właściwości antyoksydacyjne

Glutation (g-glutamylocysteinyloglicyna) należy do grupy tripeptydów. Białko to występuje we wszystkich organizmach żywych. W komórkach i tkankach organizmu ludzkiego ma ...
Czytaj