Siara -pierwszy pokarm noworodków

Siara bydlęca Siara jest pierwszym pokarmem każdego ssaka. Dostarcza noworodkom nie tylko niezbędnych substancji odżywczych, ale także związków immunologicznie aktywnych ...
Czytaj

Niezwykłe źródło likopenu – pomidor zwyczajny

Pomidor – nie taki zwyczajny Smaczne, odżywcze, niskokaloryczne, dostępne przez cały rok – pomidory to jedne z najbardziej wartościowych warzyw ...
Czytaj

Opuncja figowa – kolczaste lekarstwo

Kilka słów o opuncji Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) jest rośliną z rodziny kaktusowatych (Cactaceae). W stanie naturalnym występuje w Meksyku, ...
Czytaj

Łupież – problem nie tylko estetyczny

Choroba skóry głowy Łupież to przewlekłe, mające tendencję do nawracania schorzenie owłosionej skóry głowy lub skóry gładkiej. Według Turnera, Hoptroffa ...
Czytaj

Rumianek – roślina niosąca ukojenie

Zastosowanie w ziołolecznictwie Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) to popularna roślina lecznicza o szerokim zastosowaniu. W ziołolecznictwie używany od bardzo dawna ...
Czytaj

Mniszek lekarski – zdrowotny chwast

Mniszek lekarski – właściwości prozdrowotne Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) przez wiele osób postrzegany jest jako chwast tworzący wiosną żółte dywany ...
Czytaj

Aktywność fizyczna w życiu seniorów

Znaczenie aktywności fizycznej Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i jakość życia. Szczególną rolę odgrywa ...
Czytaj

Energetyzujące zioła zamiast kawy

Wady i zalety Kawa zyskała ogromną popularność na całym świecie dzięki swoim pobudzającym właściwościom. Jej regularne picie u niektórych osób ...
Czytaj

Pieczarki – niezwykle zdrowe grzyby

Pospolite grzyby na powszechne dolegliwości Pieczarki to jedne z najbardziej wartościowych grzybów. Do niedawna ceniono je przede wszystkim ze względu ...
Czytaj

Olej cedrowy dla zdrowia i urody

Olej cedrowy Pozyskuje się z nasion sosny syberyjskiej (Pinus sibirica). Duża zawartość witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że olej ...
Czytaj

Fioletowe ziemniaki – lecznicza siła kolorów

Fioletowy sekret Ziemniaki są od wieków szeroko wykorzystywane w sztuce kulinarnej. Obecnie coraz bardziej popularne stają się odmiany o nietypowej ...
Czytaj

Prozdrowotne właściwości „miłosnego ziela”

Lubczyk Uznawany był niegdyś za roślinę magiczną. Stosowano go jako naturalny afrodyzjak, używano do sporządzania napojów miłosnych. Jako cenna roślina ...
Czytaj