Anyż – aromatyczne lecznicze gwiazdki

Anyż gwiaździsty Anyż gwiaździsty, inaczej gwiazdkowy, jest owocem drzewa – badiana właściwego (łac. Illicium verum Hook. f.). Rośnie ono w ...
Czytaj

Miodla indyjska – na zdrowie i urodę

Rola w medycynie ajurwedyjskiej Miodla indyjska (Azadirachta indica) jest jedną z najważniejszych roślin w medycynie ajurwedyjskiej. Ze względu na szerokie ...
Czytaj

Molibden – metal potrzebny w organizmie

Prawidłowy metabolizm i rozwój organizmu Molibden należy do grupy metali przejściowych. Charakteryzuje się srebrzystobiałą barwą, bardzo dużą twardością i jedną ...
Czytaj

Kwercetyna – flawonoid do zadań specjalnych

Czym jest kwercetyna Flawonoidy glikozydowe to grupa organicznych związków chemicznych występujących naturalnie w tkankach roślinnych. Związki te to naturalne barwniki o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających ...
Czytaj

Tropikalny owoc na zdrowie

Charakterystyka Longan (Dimocarpus longan) jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako roślina uprawna ...
Czytaj

Uciążliwa choroba skóry oraz stawów

Łuszczyca Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry przebiegającą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Jest ona autoimmunologiczną chorobą genetyczną, co ...
Czytaj

Schorzenia wywoływane przez gluten

Dieta bezglutenowa Gluten jest powszechnie występującym białkiem w nasionach niektórych zbóż, np.: żyta, pszenicy i jęczmienia. Jest on szeroko stosowany ...
Czytaj

Zdrowe i piękne włosy naturalnie

Sposoby na wzmocnienie włosów Włosy odgrywają nie tylko istotną rolę estetyczną, ale również fizjologiczną. Zapewniają ochronę przed czynnikami chemicznymi, fizycznymi ...
Czytaj

Lekarstwo na kaszel i choroby skóry

Podbiał pospolity Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) to bylina z rodziny astrowatych, powszechnie występująca w całej Europie i niektórych rejonach ...
Czytaj

Najlepiej przyswajalne formy magnezu

Magnez Jest pierwiastkiem o dużej aktywności, katalizującym wiele przemian biochemicznych. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, mięśniowego i ...
Czytaj

Arbuz – orzeźwiający i zdrowy owoc

Słodki owoc Arbuz (Citrullus lanatus), nazywany również kawonem, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z południowej Afryki, gdzie nadal można znaleźć ...
Czytaj

Szczaw – zdrowie rosnące na łące

Lecznicza moc niepozornej rośliny Szczaw (Rumex L.) to rośliny zaliczane do rodziny rdestowatych, jest ich ponad 200 gatunków, z czego ...
Czytaj