Olej babassu – tłuszcz cenny dla włosów i skóry

W czym tkwi jego sekret? Olej babassu pozyskuje się z nasion palm babassu (babaҫu lub cohune, łac. Attalea speciosa). Rośnie ...
Czytaj

Promieniowanie UV, a zdrowie skóry

Promienie UV, a choroby skóry Skóra jest rozległą tkanką oddzielającą narządy i tkanki wewnętrzne od środowiska zewnętrznego. Podstawową jej funkcją ...
Czytaj

Paracetamol – czy każdy może go stosować?

Paracetamol, acetaminofen jest metabolitem fenacetyny, hydroksylową pochodną acetanilidu, który po raz pierwszy został zsyntezowany w XIX wieku. Ten organiczny związek ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Ajurweda – holistyczne podejście do życia

Ajurweda – droga do zdrowia i szczęścia dzięki holistycznemu podejściu do życia Ajurweda jest wiedzą o życiu. Zajmuje się wszystkimi ...
Czytaj

Kwas hialuronowy – ważny, naturalny składnik skóry

Kwas hialuronowy (hialuronian, polianion kwasu hialuronowego) jest naturalnym biopolimerem z rodziny glikozaminoglikanów. Jako najważniejszy składnik pozakomórkowej tkanki łącznej występuje w ...
Czytaj

Autoimmunologiczne zapalenie mięśni

Zapalenie wielomięśniowe i zapalenie skórno-mięśniowe Zapalenie wielomięśniowe (łac. polymiositis, PM) to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie mięśni, natomiast zapalenie skórno-mięśniowe (łac. dermatomyositis, ...
Czytaj

Grzybica stóp i paznokci

Grzybica stóp i paznokci jest chorobą zakaźną, dotyka jednego na 10 Polaków. Wywoływana jest przez różne mikroorganizmy, najczęściej dermatofity z ...
Czytaj

Zaburzenia połykania – dysfagia

Dysfagia to nazwa, która w żargonie medycznym oznacza trudności w połykaniu. Może objawiać się zaburzeniem formowania kęsa pokarmowego lub uczuciem ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj

Adaptogeny – rośliny silnie prozdrowotne

Adaptogen to substancja pochodzenia naturalnego (głównie roślinnego) ułatwiająca przystosowanie się do niesprzyjających czynników środowiskowych. Rośliny adaptogenne zawierają i produkują specyficzne ...
Czytaj