Bioaktywne peptydy w diecie

Aktywność biologiczna Bioaktywne peptydy to związki pozyskiwane przede wszystkim z białek znajdujących się w żywności. Wykazują one zdolność do regulowania ...
Czytaj

Zdrowie ukryte w lesie brzozowym

Brzoza Jest drzewem o silnej symbolice w polskiej kulturze. Do dziś używa się jej w obrzędach wielkanocnych czy Bożego Ciała ...
Czytaj

Uzdrawiająca moc grzybów

Mykoterapia Grzyby stosuje się do przygotowania posiłków ze względu na nieprzeciętne walory smakowe i zapachowe. W krajach Dalekiego Wschodu od ...
Czytaj

Tajna broń w walce z rakiem

Genisteina  Flawonoidy, czyli związki o wielokierunkowej aktywności biologicznej, są coraz częściej wykorzystywane w profilaktyce i terapii wielu chorób. Jedną z ...
Czytaj

Znaczenie probiotyków w sporcie

Zaburzenia mikroflory bakteryjnej u sportowców Niejednokrotnie udowodniono korzystny wpływ wysiłku fizycznego na układ sercowo-naczyniowy, kostno-mięśniowy czy nawet nerwowy. Pozwala on ...
Czytaj

Krępujące problemy gastryczne

Wzdęcia Występowanie gazów w przewodzie pokarmowym jest zjawiskiem fizjologicznym. Częściowo pochodzą z  połykanego przez nas powietrza podczas jedzenia i picia, ...
Czytaj

Świeże soki warzywno-owocowe

Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają ...
Czytaj

Selen – niezbędny pierwiastek

Znaczenie dla organizmu Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, ...
Czytaj

Szafran – szlachetna przyprawa

Lecznicza moc drogocennej przyprawy Ze względu na intensywny smak i wyrazisty kolor szafran stanowi cenny składnik wielu dań, jest powszechnie ...
Czytaj

Figa – słodki i zdrowy owoc

Właściwości prozdrowotne Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często ...
Czytaj

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Charakterystyka choroby Choroba ta (ang. nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) obejmuje dwie jednostki chorobowe: niealkoholowe stłuszczenie wątroby ( ang ...
Czytaj

Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

Lecznicza moc produktów pszczelich Pozytywne działanie pszczelich wytworów doceniali już starożytni medycy. Od najdawniejszych czasów miód był stosowany jako środek ...
Czytaj