Bańki lekarskie

Stawianie baniek jest naturalną metodą leczenia wielu schorzeń, wywodzącą się z Chin. W medycynie ludowej twierdzono, że bańki wyciągają złą krew, ...
Czytaj

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

Czym są kwasy tłuszczowe? Tłuszcze są jednymi z trzech głównych niezbędnych składników diety. Ich cząsteczkami są triglicerole, czyli związki składające ...
Czytaj

Borówka brusznica – właściwości

Borówka brusznica – pyszne konfitury z owoców i lecznicze napary z liści Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea) rośnie dziko w ...
Czytaj

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – rzadki niedobór, ale groźny nadmiar Witaminy to grupa naturalnych lub otrzymywanych syntetycznie związków organicznych potrzebnych ...
Czytaj

Papryka – królowa kuchni w wielu odmianach

Papryka (łac. Capsicum annuum) jest warzywem jadalnym pochodzącym z Ameryki Południowej i Środkowej. Jadalne są owoce zwane strąkami. W Europie ...
Czytaj

Kolagen – jego źródła w żywności

Kolagen jest białkiem, podstawowym składnikiem tkanki łącznej, w organizmie człowieka jest go ponad 30%. Zawierają go: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, ...
Czytaj

Fitosterole – dla ochrony serca

Czym są fitosterole i gdzie ich szukać? Sterole roślinne, czyli fitosterole, to związki chemiczne, analogi cholesterolu. Oznacza to, że mają ...
Czytaj

Zdrowie jelit, a psychika

Układ pokarmowy jest bardzo ważną częścią organizmu. Zajmuje się trawieniem i wchłanianiem niezbędnych substancji odżywczych i witamin, produkcją hormonów oraz ...
Czytaj

Kolagen – jego rodzaje i pozyskiwanie

Kolagen jest zewnątrzkomórkowym białkiem polimerowym, głównym składnikiem tkanki łącznej. Jego podstawowym zadaniem jest łączenie poszczególnych komórek i tkanek. Stanowi budulec ...
Czytaj

Ananas – zdrowie z odległych tropików

Ananasy są jednymi z najchętniej jedzonych owoców tropikalnych. Spożywane na surowo, w formie różnych przetworów i dodatków do potraw – ...
Czytaj

Sezonowe warzywa letnie

Czy warto zmieniać dietę razem z porami roku? Potrzeby organizmu zależą od środowiska (mikroklimatu) i trybu życia. Takie czynniki, jak: ...
Czytaj

Masło – czy warto je jeść?

Skład masła Masło produkowane jest z mleka , jest więc produktem pochodzenia zwierzęcego. Składa się w około 80% z tłuszczów, ...
Czytaj