On:
list W: Nowotwory person Dodane przez:

Awokado – najzdrowszy owoc świata

Zarówno jego miąższ i duża pestka są bogate w wartościowe składniki odżywcze.

Awokado (Persea Americana), inaczej smaczliwka rośnie na wiecznie zielonych drzewach z rodziny wawrzynowatych osiągających nawet 20 m wysokości. Występuje w Ameryce Południowej i Północnej oraz nielicznie w południowo-wschodniej Azji. Częścią jadalną są średniej wielkości owoce kształtem przypominające gruszkę (będące w zasadzie jej krewnymi), o intensywnie zielonym kolorze skórki i jasnozielonożółtym miąższu. Zaliczane one są do owoców jagodowych. Zarówno miąższ (mezokarp), jak i duża pestka są bogate w wartościowe składniki odżywcze.

Awokado było używane już 7000 lat p.n.e. oraz później przez Inków, Azteków i Indian. Aztekowie nazywali awokado „masłem Boga”. Ze względu na kształt uważano ten owoc za afrodyzjak. Gdy plemiona Indian wyruszały w daleką podróż, aby osiedlić się w innym miejscu, awokado zastępowało im mięso (z powodu dużej kaloryczności i dużej zawartości tłuszczów). Liście i korę drzewa natomiast stosowano jako lek na gorączkę i łagodzenie kobiecych dolegliwości.

Dobre tłuszcze, witaminy i składniki mineralne

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe

Awokado nie dostarcza kubkom smakowym słodyczy. Jego smak często określany jest jako „maślany”, gdyż 75% jego miąższu to tłuszcze, a konkretnie – nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą do nich kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA; w awokado głównie kwas oleinowy z grupy kwasów omega-9) stanowiące 20–30% wszystkich NNKT zawartych w awokado, czyli ok. 9,799 g/100 g, i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA; w awokado omega-3 i omega-6 w dobrej proporcji: 0,111g/100 g omega-3 i 1,705 g/100 g omega-6) w ilości 1,816 g/100 g. Oba rodzaje NNKT pełnią istotną funkcję w organizmie.

1. Chronią układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższając poziom dobrego (HDL) oraz regulując ilość trójglicerydów i poziom glukozy we krwi. Zapobiega to otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu, atakom i zawałom serca czy hipercholesterolemii. Za te korzyści odpowiada głównie beta-sitosterol zawarty w jednonienasyconych kwasach tłuszczowych.

2. Wspomagają pracę mózgu i całego układu nerwowego. Kwas alfa-linolenowy (ALA) należący do grupy omega-3 jest inicjatorem kwasu dekozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA), natomiast kwas linolenowy (LA) z grupy omega-6 to prekursor kwasu arachidonowego (AA). DHA jest ważnym składnikiem komórek nerwowych. Prawidłowy poziom PUFA jest zatem czynnikiem decydującym o niższym ryzyku zachorowalności na dolegliwości neurologiczne, jak: choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja, problemy z pamięcią, koncentracją, obniżona sprawność umysłowa.

3. Wzmacniają system obronny, stymulując go do walki z groźnymi dla zdrowia bakteriami i wirusami. Możliwe jest to dzięki regulacji pracy układu pokarmowego oraz zmianie pH skóry na kwaśne, a tym samym niesprzyjające wnikaniu drobnoustrojów chorobotwórczych.

4. Zapobiegają osteoporozie, gdyż ułatwiają wchłanianie wapnia oraz łagodzą bóle stawów i mięśni.

5. Są pomocne w leczeniu alergii i zmian skórnych.

6. Działają przeciwzapalnie, co ma duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej.

2. Witaminy

Awokado jest bogate w wiele witamin: z grupy B (B1, B2, B3 – inaczej PP, B5 – kwas pantotenowy, B6, B9 – kwas foliowy), witaminę A – beta-karoten, witaminę C, E oraz K. Witaminy A, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki temu awokado znacznie zwiększa ich przyswajalność.

Zawartość poszczególnych witamin w 100 g miąższu jest następująca: witamina C – 10 mg (17% zalecanego dziennego spożycia – ZDS), witamina E – 2,07 mg, witamina B3 – 1,738 mg, witamina B5 – 1,389 mg (14% ZDS), witamina B6 – 0,257 mg (13% ZDS), witamina B2 – 0,13 mg, witamina B1 – 0,067 mg, witamina B9 – 81 µg (20% ZDS), witamina K – 21 µg (26% ZDS), witamina A – 146 I.U. (10% ZDS).

Kwas foliowy bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapewnia prawidłowy metabolizm i pobudza wydzielanie noradrenaliny i serotoniny, czyli tzw. hormonów szczęścia niwelujących stany depresyjne i zły nastrój. Jest szczególnie ważny dla kobiet ciężarnych, ponieważ jego odpowiedni poziom zapobiega wadom rozwojowym płodu. Witaminy A, C i E z kolei są silnymi przeciwutleniaczami wyłapującymi wolne rodniki. Spowalniają w ten sposób starzenie się i degradację komórek, zapobiegając stanom zapalnym mogącym zapoczątkować choroby nowotworowe. Odpowiedni poziom witaminy E wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd skóry.

3. Składniki mineralne i inne substancje aktywne

Smaczliwka jest bogata w potas (485 mg/100 g), fosfor (52 mg/100 g), magnez (29 mg/100 g), wapń (12 mg/100 g), sód (7 mg/100 g), cynk (0,64 mg/100 g), żelazo (0,55 mg/100 g), miedź (0,19 mg/100 g), mangan (0,14 mg/100 g), fluor (7 µg/100 g) oraz selen (0,4 µg/100 g). Oprócz tego znajdziemy też fitosterole i antyoksydanty (przede wszystkim glutation), likopen, skwalen, luteinę, zeaksantynę i mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN).

Luteina i zeaksantyna wpływają korzystnie na wzrok oraz chronią oczy przed zakażeniami i uszkodzeniami. NMN wyraźnie spowalnia procesy starzenia się, niwelując takie problemy, jak: spadek sprawności umysłowej i fizycznej, przyrost masy ciała, zmniejszenie gęstości kości i siły mięśni, zaburzenia wzroku, spowolniona praca wątroby i spadek odporności. Z tego powodu awokado jest owocem, który szczególnie powinny polubić osoby starsze.

Potas jest podstawowym elektrolitem odpowiedzialnym za: utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, regulację pH, pobudzanie wydzielania insuliny, niezakłócone przewodzenie impulsów nerwowych, regulację gospodarki wodnej i ciśnienia krwi.

Cynk z kolei jest ważnym mikroskładnikiem mogącym uchronić mężczyzn przed rakiem prostaty oraz kobiety przed rakiem piersi.

Wartość odżywcza

W 100 g awokado znajduje się 14,66 g tłuszczów, tylko 2 g białka i 8,53 g węglowodanów (jest to głównie błonnik pokarmowy w ilości 6,7 g, a jedynie 1,83 g z nich stanowią cukry). Taka porcja miąższu owocu dostarcza aż 160 kcal – awokado jest więc produktem bardzo kalorycznym.

Smaczny i zdrowy składnik potraw

Smak awokado jest określany jako maślany oraz lekko orzechowy i trochę mdły. Obiera się go przez nacięcie nożem wzdłuż dookoła, a następnie przekręca obie połowy w przeciwnych kierunkach i usuwa pestkę. Miąższ szybko ciemnieje w kontakcie ze światłem. Aby temu zapobiec, można skropić go sokiem z cytryny lub limonki.

Ze względu na dużą zawartość tłuszczów zmiksowany miąższ tego owocu z powodzeniem może zastąpić masło, pasty, majonezy i serki do chleba. Najbardziej znanym dipem z awokado jest meksykańska pasta guacamole, w skład której wchodzą: awokado, sok z limonki, rozgnieciony czosnek, pieprz, odrobinę ostrej papryki lub papryczki chilli, kolendra oraz szczypta soli. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, koktajli i deserów. Najwięcej wartości odżywczych zachowuje surowy owoc, po obróbce termicznej nabiera lekko gorzkiego smaku. Warto połączyć go z pomidorami lub marchewką, udowodniono bowiem, że awokado ponad 2-krotnie zwiększa wchłanianie karotenoidów zawartych w tych produktach oraz 4-krotnie poprawia przekształcanie ich w czynną witaminę A. Pestki z awokado nie należy wyrzucać. Po wysuszeniu wystarczy rozgnieść ją tłuczkiem, zmielić na proszek i stosować jako dodatek do jogurtów, koktajli, czy jako posypkę do kanapek. To właśnie ona zawiera najwięcej antyoksydantów, błonnika i witamin.

Naturalne kosmetyki na bazie awokado

Odżywcze wartości awokado można wykorzystać do pielęgnacji skóry. Owoc ma właściwości silnie natłuszczające i nawilżające, dlatego zalecany jest przede wszystkim osobom borykającym się z przesuszoną skórą. Działa regenerująco i ochronnie, łagodzi podrażnienia i odżywia, dlatego warto od czasu do czasu zrobić maseczkę na twarz z rozgniecionego miąższu. Można użyć tylko samego owocu lub połączyć go z miodem, bananem, płatkami owsianymi, marchewką, kakao, ogórkiem lub zieloną herbatą.

Awokado należy do owoców bardzo słabo wchłaniających pestycydy, dlatego nawet takie pochodzące z upraw konwencjonalnych będzie bezpieczne dla zdrowia.


Bibliografia

Grotto D., Olejnik D., 101 produktów dla zdrowia i życia, Vesper, Poznań 2010

Majewska M., Awokado: jak jeść? Właściwości i wartości odżywcze, Poradnikzdrowie.pl 3.10.2017,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html [dostęp 14.01.2018]

Awokado wspomaga wchłanianie prowitaminy A, Nauka w Polsce 15.04.2014,

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401153,awokado-wspomaga-wchlanianie-prowitaminy-a.html [dostęp 14.01.2018]

Awokado – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki, Odżywianie.info.pl 11.07.2014,

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,awokado-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html [dostęp 14.01.2018]

10 powodów, dlaczego warto jeść awokado, Dziecisawazne.pl, bd.,

http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dlaczego-warto-jesc-awokado [dostęp 14.01.2018]


Tagi: awokado
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password