YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Aflatoksyny – kancerogenne niebezpieczeństwo
Opublikowany przez
AflatoksynyKukurydzaZaatakowanaPrzezPleśń
Kukurydza zaatakowana przez pleśnie wytwarzające aflatoksyny
Czym są aflatoksyny?

Mikotoksyny to toksyczne substancje chemiczne powstałe na skutek przemiany materii grzybów pleśniowych. Jednymi z największych zagrożeń dla człowieka są grzyby wzrastające w zawilgoconych budynkach mieszkalnych oraz zakażona żywność. Najsilniejsze wśród występujących w środowisku oraz produktach spożywczych mikotoksyn są aflatoksyny.

Charakterystyka aflatoksyny

Odkrycia aflatoksyny dokonano w 1960 r. w Anglii wskutek badania zatrucia indyków karmionych paszą z dodatkiem śruty orzechów ziemnych. Jak już wiadomo, najsilniejsze działanie biologiczne wykazują jej postaci:

  • B1, B2, G1 i G2 – wytwarzane przez grzyby, z rodzaju Aspergillus, głównie Aspergillus flavus (kropidlak żółty) i Aspergillus parasiticus,
  • M1 i M2 – obecne w mleku zwierząt, np. krów, karmionych paszami skażonymi aflatoksynami.
WzórChemicznyAflatoksynyB1
Wzór strukturalny aflatoksyny B1

Najbardziej toksyczna jest aflatoksyna B1, która ze względu na swoją budowę może się ściślej łączyć z cząsteczką białka lub DNA i zaburzać funkcjonowanie komórki. Jest ona najsilniejszym kancerogenem wśród wymienionych aflatoksyn – nie ma stężenia, które byłoby uważane za bezpieczne i niemające wpływu na organizm.

W jakich produktach znajdziemy aflatoksyny?

Aflatoksyny dostają się do organizmu przez spożywanie skażonych produktów rolnych, m.in.: ziaren zbóż, orzechów, suszonych owoców, olejów roślinnych, a także mięsa i nabiału zwierząt spożywających zanieczyszczone tymi związkami pasze. W Polsce występują głównie w importowanych orzechach oraz kukurydzy pochodzących z krajów o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Wolne od aflatoksyn są produkty owocowe zawierające duże ilości cukru (marmolady, dżemy) oraz warzywa.

Niebezpieczeństwo z wielu stron

Aflatoksyny działają mutagennie i rakotwórczo. Uszkadzają przede wszystkim wątrobę, nerki i ośrodkowy układ nerwowy. Udowodniono, że są jedną z przyczyn powstawania pierwotnego raka wątroby – zwłaszcza u osób, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu B. Znany jest także ich negatywny wpływ na układ oddechowy. Aflatoksyny wywołują i nasilają różnorodne objawy alergiczne, takie jak: nieżyt nosa, zmiany skórne czy astma oskrzelowa. Pojawiają się także pojedyncze badania, których autorzy sugerują wpływ aflatoksyn na rozwój zmian degeneracyjnych układu nerwowego i otępienia.

Zatrucie aflatoksyną

Objawy chorobowe zależą od spożytej dawki, a także okresu ekspozycji. O zatruciu ostrym świadczą:

  • bóle brzucha, nudności, wymioty,
  • obrzęk płuc,
  • krwotoki do narządów wewnętrznych,
  • narastające gwałtownie zażółcenie skóry i śluzówek,
  • drgawki i śpiączka.

Znakiem zatrucia przewlekłego są natomiast:

  • obrzęki kończyn dolnych,
  • marskość wątroby,
  • alergie skórne i oddechowe,
  • upośledzenie wzrostu i rozwoju,
  • zaburzenia umysłowe.
Jak można się bronić przed aflatoksynami?

Związki chemiczne o działaniu mutagennym są powszechne. Na szczęście naturalną konsekwencją ich występowania jest istnienie antymutagenów, które neutralizują ich działanie. Jedną z najliczniejszych grup antymutagenów i antykancerogenów są flawonoidy, które naturalnie występują w roślinach. Przeciętnie człowiek spożywa ich dziennie ok. 1 g. Warto jednak wspomóc swój organizm i przy zakupie żywności sprawdzać, w jaki sposób produkty są przechowywane (suche, chłodne miejsce, szczelne opakowanie itp.). Świadomość konsumencka oraz wiedza na temat prawidłowych sposobów pozyskiwania i przechowywania żywności jest bowiem istotnym elementem prawidłowej profilaktyki i edukacji zdrowotnej.

Bibliografia
http://www.czytelniamedyczna.pl/3528,mikotoksyny-niebezpieczne-metabolity-grzybow-plesniowych.html#
http://rcin.org.pl/ibd/Content/32230/WA488_24030_P939_T45-z4-PB.pdf#page=89
http://www.phmd.pl/api/files/view/196081.pdf
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

SchisandraCytryniecChińskiSchisandra – jagody wiecznej młodości Bajkalina – przeciwzapalne działanie Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe Syrop glukozowo-fruktozowy – słodkie niebezpieczeństwo Nadzwyczajny grzyb leczniczy
Posted in Alergie, Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Nowotwory, Pozostałe choroby, Układ nerwowy, Układ odpornościowy alergia, astma, profilaktyka nowotworów
Pterostylben – wspomoże mózg i układ krążenia
Osteoporoza – choroba szkieletu

Popularne tagi

alergiaastmaprofilaktyka nowotworów
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Żywica z drzewa pistacji dobra dla żołądka

    Żywica z drzewa pistacji dobra dla żołądka

  • Dlaczego warto dbać o układ trawienny?

    Dlaczego warto dbać o układ trawienny?

  • Nadpotliwość – jak sobie z nią radzić?

    Nadpotliwość – jak sobie z nią radzić?

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt