On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Aronia – cenne źródło antyoksydantów

Owoce aronii zawierają wiele składników o silnym działaniu przeciwutleniającym.

Aronia – jagody o wielu zastosowaniach

Aronia jest krzewem z rodziny różowatych (Rosaceae), od dość dawna uprawianym w celach ozdobnych, a także spożywczych. Ma niewielkie ciemne, prawie czarne owoce jagodowe, których używa się do produkcji soków, win i dżemów. Produkuje się z nich także barwniki spożywcze.

Ostatnio coraz częściej zwraca się uwagę na właściwości prozdrowotne tych owoców.

Bogate źródło antyoksydantów

Owoce aronii zawierają liczne polifenole, w tym flawonoidy, a przede wszystkim antocyjany i proantocyjanidyny. Związki te mają przede wszystkim bardzo silne działanie przeciwutleniające, czyli antyoksydacyjne. Łączą się one z wolnymi rodnikami gromadzącymi się w tkankach i komórkach naszego organizmu i powodują ich neutralizację. Polifenole zawarte w aronii zapobiegają więc powstawaniu w naszym organizmie stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.

Zapobieganie procesom starzenia

Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi cząsteczkami, które powodują uszkodzenia komórek i ich składników, np. materiału genetycznego. Doprowadzają do powstawania miejscowych stanów zapalnych, a także prowadzą do starzenia organizmu. W skrajnych przypadkach mogą także powodować zapoczątkowanie procesu nowotworowego.

Dzięki zablokowaniu działalności wolnych rodników aronia zapobiega procesom starzenia się organizmu, w tym skóry.

Ochrona układu krążenia

Jak wynika z badań, dzięki neutralizacji wolnych rodników aronia powoduje zmniejszenie stanu zapalnego w tkankach. Zapobiega to powstawaniu wielu chorób, na przykład cukrzycy. Udowodniono, że aronia zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w ścianie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej.

Pomoc w leczeniu nowotworów

Antyoksydanty chronią materiał genetyczny komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo powstania nowotworu. Jednak aronia może być pomocna także w leczeniu nowotworu, który już się wcześniej w organizmie pojawił. Na przykład wykazano, że w niektórych typach białaczek aronia może pomagać w zmuszaniu komórek nowotworu do przeprowadzenia apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek.


Bibliografia

Bräunlich M. i in., Extracts, anthocyanins and procyanidins from Aronia melanocarpa as radical scavengers and enzyme inhibitors, Nutrients 2013, vol. 5, s. 663–678, online
Denev P. i in., Bioavailability and antioxidant activity of black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols: in vitro and in vivo evidences and possible mechanisms of action: a review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2012, vol. 11, s. 471–489, online
Rop O. i in., Phenolic content, antioxidant capacity, radical oxygen species scavenging and lipid peroxidation inhibiting activities of extracts of five black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot) cultivars, Journal of Medicinal Plants Research, 2010, vol. 4, p. 22, s. 2431-2437, online
Sharif T. i in., Aronia melanocarpa juice induces a redox-sensitive p73-related caspase 3-dependent apoptosis in human leukemia cells, PLoS ONE, 2012, vol. 7, p. 3, s. e32526, online
Zapolska-Downar D. i in., Aronia melanocarpa fruit extract exhibits anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells, European Journal of Nutrition 2012, vol. 51, s. 563-572, online


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password