Aronia – jagody o wielu zastosowaniach
Aronia jest krzewem z rodziny różowatych (Rosaceae), od dość dawna uprawianym w celach ozdobnych, a także spożywczych. Ma niewielkie ciemne, prawie czarne owoce jagodowe, których używa się do produkcji soków, win i dżemów. Produkuje się z nich także barwniki spożywcze.
Ostatnio coraz częściej zwraca się uwagę na właściwości prozdrowotne tych owoców.
Bogate źródło antyoksydantów
Owoce aronii zawierają liczne polifenole, w tym flawonoidy, a przede wszystkim antocyjany i proantocyjanidyny. Związki te mają przede wszystkim bardzo silne działanie przeciwutleniające, czyli antyoksydacyjne. Łączą się one z wolnymi rodnikami gromadzącymi się w tkankach i komórkach naszego organizmu i powodują ich neutralizację. Polifenole zawarte w aronii zapobiegają więc powstawaniu w naszym organizmie stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.
Zapobieganie procesom starzenia
Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi cząsteczkami, które powodują uszkodzenia komórek i ich składników, np. materiału genetycznego. Doprowadzają do powstawania miejscowych stanów zapalnych, a także prowadzą do starzenia organizmu. W skrajnych przypadkach mogą także powodować zapoczątkowanie procesu nowotworowego.
Dzięki zablokowaniu działalności wolnych rodników aronia zapobiega procesom starzenia się organizmu, w tym skóry.
Ochrona układu krążenia
Jak wynika z badań, dzięki neutralizacji wolnych rodników aronia powoduje zmniejszenie stanu zapalnego w tkankach. Zapobiega to powstawaniu wielu chorób, na przykład cukrzycy. Udowodniono, że aronia zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w ścianie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej.
Pomoc w leczeniu nowotworów
Antyoksydanty chronią materiał genetyczny komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo powstania nowotworu. Jednak aronia może być pomocna także w leczeniu nowotworu, który już się wcześniej w organizmie pojawił. Na przykład wykazano, że w niektórych typach białaczek aronia może pomagać w zmuszaniu komórek nowotworu do przeprowadzenia apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek.