On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Astaksantyna - silny przeciwutleniacz

Poznaj najsilniejszy antyoksydant, który cechuje wielokierunkowość działania biologicznego, w szczególności względem pracy układu sercowo-naczyniowego.

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy

Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna syntezowana jest przez niektóre mikroorganizmy i grzyby, m.in. drożdże Xanthophyllomyces dendrorhous. Znajduje się także w algach morskich oraz nadaje charakterystyczny różowy kolor owocom morza: homarom, krewetkom, muszlom skorupiaków i niektórym rybom, np.: pstrągom i łososiom.

Związek ten produkowany jest na szeroką skalę również w formie syntetycznej. Ma zastosowanie jako suplement diety, dodatek do żywności oraz składnik pokarmu dla łososi i pstrągów hodowlanych.

Przeciwutleniacz silniejszy niż witamina C

Astaksantyna podobnie jak inne karotenoidy jest naturalnym lipofilnym (rozpuszczalnym w tłuszczach) antyoksydantem. Cechuje ją wielokierunkowość działania biologicznego. Ma najsilniejsze działanie antyoksydacyjne spośród odkrytych do tej pory przeciwutleniaczy, decyduje o tym układ dziewięciu sprzężonych wiązań podwójnych oraz dwie grupy hydroksylowe i dwie karbonylowe (atomy tlenu) na końcach cząsteczki astaksantyny. Neutralizuje ona bardzo dużo wolnych rodników w organizmie. Zapobiega to degradacji komórek, spowalnia więc procesy starzenia się oraz ogranicza możliwość powstania groźnych stanów zapalnych mogących rozwinąć się w nowotwory.

Właściwości kardioprotekcyjne

Prozdrowotny wpływ astaksantyny na układ sercowo-naczyniowy wynika z jej zdolności do ograniczania peroksydacji (utleniania) lipidów. Podwyższa to poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi oraz obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, zbyt wysoki poziom tych ostatnich jest jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych: miażdżycy, ataków i zawałów serca oraz udaru mózgu.

Dużo szersze spektrum działania

Astaksantyna jako niezwykle silny antyoksydant pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu:
1) chroni oczy i poprawia wzrok, przenika do siatkówki oka i wbudowuje się w nią, chroniąc w ten sposób przed uszkodzeniami i szkodliwym działaniem wolnych rodników;
2) zapobiega stresowi oksydacyjnemu w układzie nerwowym, co hamuje degradację neuronów, a tym samym zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz rozwoju choroby Alzheimera i choroby Parkinsona;
3) hamuje namnażanie się bakterii Helicobacter pylori, będącej przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy, oraz działa ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego i w ten sposób zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych śluzówki żołądka i jelit oraz zapobiega niestrawności;
4) wykazuje działanie immunomodulujące (zwiększa liczbę limfocytów T), co mobilizuje organizm do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, znacznie podnosi więc odporność;
5) normalizuje poziom glukozy we krwi oraz pobudza trzustkę do wydzielania insuliny, jest wiec związkiem niezwykle pomocnym w leczeniu cukrzycy typu 2;
6) działa ochronnie na skórę:
– jako naturalny filtr przeciwsłoneczny chroni ją przed promieniowaniem UV;
– zapobiega powstawaniu zmarszczek dzięki stymulacji produkcji kolagenu i elastyny;
– leczy stany zapalne skóry, m.in.: trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę;
– ogranicza produkcję melaniny odpowiedzialnej za powstawanie przebarwień, np.: piegów, plam starczych;
– zapobiega utracie wody, co wpływa na odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry;
7) łagodzi objawy menopauzy: uderzenia gorąca, bóle stawów, zmienność nastrojów, nietrzymanie moczu;
8) działa ochronnie na stawy, co zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów;
9) poprawia jakość nasienia u mężczyzn, co zwiększa płodność.

Aktywność przeciwzapalna i przeciwnowotworowa

Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy astaksantyna wspomaga organizm w walce ze stanami zapalnymi. Wiele z nich przebiega bezobjawowo, co niesie ryzyko zbyt późnego rozpoczęcia leczenia, a nieleczone stany zapalne mogą rozwinąć się w groźne nowotwory. Astaksantyna obniża poziom białka CRP (charakterystycznego wskaźnika stanu zapalnego) we krwi. Nie tylko zapobiega powstawaniu zmian rakowych, lecz także wspomaga ich leczenie. Jest szczególnie skuteczna w walce z nowotworami: jamy ustnej, skóry, jelita grubego i piersi.

W czasach zwiększonej zapadalności na choroby cywilizacyjne: cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową serca, otyłość, udar mózgu, zawał serca, miażdżycę, astmę oskrzelową, alergie, kamicę nerkową, próchnicę zębów, wrzody żołądka i dwunastnicy, osteoporozę, nowotwory, a także problemy natury psychicznej: nerwicę, depresję, nadpobudliwość, przewlekły stres i ciągły niepokój, może być wspaniałym uzupełnieniem diety. W połączeniu z dobrze zbilansowaną dietą pozwoli na zachowanie dobrego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego.


Bibliografia

Sieradzka M., Kołodziejczyk-Czepas J., Astaksantyna – karotenoidowy przeciwutleniacz o właściwościach kardioprotekcyjnych, Problemy Higieny Epidemiologicznej 2016, nr 3(97), s. 197–206
Leksykon, hasło: Astaksantyna, Opieka.farmaceutyczna, online: https://opieka.farm/leksykon/astaksantyna/ [dostęp 4.09.2018]

Kulik N., Astaksantyna „królową antyoksydantów”, 11.05.2017, Biotechnologia.pl, online: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/astaksantyna-krolowa-antyoksydantow-wywiad-z-ekspertem,17056 [dostęp 4.09.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password