Czym jest bazylia
Bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum) to niewielka roślina zielna pochodząca prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Obecnie jest uprawiana praktycznie na całym świecie. W tradycyjnej medycynie indyjskiej i afgańskiej stanowiła bardzo ważne ziele, używane m.in. do leczenia zaburzeń układu pokarmowego. Obecnie używa się jej na całym świecie przede wszystkim jako przyprawy, jednak warto przypomnieć sobie o jej leczniczych właściwościach.
Składniki
Liście bazylii zawierają liczne olejki eteryczne, występujące w różnych proporcjach zależnie od odmiany. Roślina zawiera wiele związków fenolowych, w tym: linalolu, eugenolu, estragolu, mentolu oraz myrcenolu.
Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
Bazylia powoduje zmniejszenie się obszarów objętych procesem zapalnym, a także zapobiega powstawaniu nowych stanów zapalnych poprzez wpływ na substancje chemiczne, które je wywołują.
Związki fenolowe zawarte w liściach powodują neutralizację wolnych rodników występujących w tkankach. Mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniami, spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Dzięki zawartości linalolu oraz innych składników z grupy fenoli bazylia działa także przeciwbakteryjne – niszczy ściany komórkowe bakterii i powoduje rozpad ich komórek.
Roślina ta wykazuje także działanie przeciwwirusowe, ekstrakty z jej liści zmniejszają ilość niektórych wirusów w organizmie, np.: wirusów zapalenia wątroby typu B, wirusów opryszczki czy koksakiwirusów.
Działanie hipoglikemiczne i hipolipidemiczne
Badania na zwierzętach wskazują, że bazylia pozwala na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, a chorym na cukrzycę ułatwia opanowanie choroby i uniknięcie jej powikłań. Z kolei obniżenie poziomu cholesterolu we krwi pomaga ochronić układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniami.