On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Bazylia – cudowne właściwości znanego zioła

Używana jest na całym świecie przede wszystkim jako przyprawa, jednak warto pamiętać o jej leczniczych właściwościach.

Czym jest bazylia

Bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum) to niewielka roślina zielna pochodząca prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Obecnie jest uprawiana praktycznie na całym świecie. W tradycyjnej medycynie indyjskiej i afgańskiej stanowiła bardzo ważne ziele, używane m.in. do leczenia zaburzeń układu pokarmowego. Obecnie używa się jej na całym świecie przede wszystkim jako przyprawy, jednak warto przypomnieć sobie o jej leczniczych właściwościach.

Składniki

Liście bazylii zawierają liczne olejki eteryczne, występujące w różnych proporcjach zależnie od odmiany. Roślina zawiera wiele związków fenolowych, w tym: linalolu, eugenolu, estragolu, mentolu oraz myrcenolu.

Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające

Bazylia powoduje zmniejszenie się obszarów objętych procesem zapalnym, a także zapobiega powstawaniu nowych stanów zapalnych poprzez wpływ na substancje chemiczne, które je wywołują.

Związki fenolowe zawarte w liściach powodują neutralizację wolnych rodników występujących w tkankach. Mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniami, spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Dzięki zawartości linalolu oraz innych składników z grupy fenoli bazylia działa także przeciwbakteryjne – niszczy ściany komórkowe bakterii i powoduje rozpad ich komórek.
Roślina ta wykazuje także działanie przeciwwirusowe, ekstrakty z jej liści zmniejszają ilość niektórych wirusów w organizmie, np.: wirusów zapalenia wątroby typu B, wirusów opryszczki czy koksakiwirusów.

Działanie hipoglikemiczne i hipolipidemiczne

Badania na zwierzętach wskazują, że bazylia pozwala na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, a chorym na cukrzycę ułatwia opanowanie choroby i uniknięcie jej powikłań. Z kolei obniżenie poziomu cholesterolu we krwi pomaga ochronić układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniami.


Bibliografia

Bilal A. i in., Phytochemical and pharmacological studies on Ocimum basilicum – a review, IJCRR 2012, vol. 04, p. 23, s. 73–83, online.

Chiang L. i in., Anticiral activities of extracts and selected pure constituents of Ocimum basilicum, Clinical and Experimental Pharmacology and Physilogy 2005, vol. 32, p. 10, s. 811–816, online.

Miraj S. i Kiani S., Study on pharmacological effect of Ocimum basilicum: a review, Der Pharmacia Lettre 2016, vol. 8, p. 9, s. 276–280, online.

Moghaddam A. i in., Antimicrobial activity od essential oil extract of Ocimum basilicum L. leaves on a variety of pathogenic bacteria, Journal of Medicinal Plants Research 2011, vol. 5, p. 15, s. 3453–3456, online.


Tagi: bazylia
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password