Zalecenia po zabiegach stomatologicznych
Biała dieta to sposób żywienia stosowany po niektórych zabiegach dentystycznych (m.in. wybielaniu i piaskowaniu zębów). Jej celem jest utrzymanie optymalnych efektów zabiegów. Głównym założeniem białej diety jest unikanie pokarmów i napojów barwiących szkliwo.
Zasady białej diety
Wybielanie zębów pozwala rozjaśnić kolor szkliwa i usunąć przebarwienia. Zęby tracą jednak znaczną ilość wody, a przez to łatwiej absorbują barwniki z pożywienia.
Aby zapobiec ponownemu przebarwianiu po zabiegu, rekomendowane jest stosowanie białej diety. Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów zawierających naturalne i sztuczne ciemne barwniki. Stosuje się zatem wyłącznie produkty pozbawione barwników lub o jasnym zabarwieniu (zawierające barwniki oznaczone symbolami E170 – węglan wapnia oraz E171 – dwutlenek tytanu). Taki sposób żywienia należy stosować bezwzględnie przez 48 godzin po zabiegu. W wielu przypadkach korzystne jest jednak przedłużenie białej diety do 7–14 dni po wybielaniu. Osoby wybielające zęby metodą nakładkową powinny stosować białą dietę przez cały okres wybielania i 3 dni po jego zakończeniu (łącznie przez 17 dni). Aby uniknąć niedoborów pokarmowych, warto w tym czasie przyjmować suplementy w kapsułkach.
Zalecane produkty
Przez pierwsze 2 godziny po zabiegu nie należy przyjmować żadnych pokarmów, dopuszczalne jest jedynie pice niegazowanej wody mineralnej. Później dozwolone są:
- nabiał: sery białe, twaróg, śmietana, jogurt naturalny, kefir, maślanka naturalna, mleko, masło,
- ryby i owoce morza,
- białe i niebarwiące warzywa: kalafior, biała fasola, kalarepa, ziemniaki, czosnek, biała cebula, biała kapusta, biała rzodkiew, szparagi białe, pietruszka, cukinia, ogórek,
- banany,
- ryż,
- kasza jaglana i jęczmienna,
- białe pieczywo,
- białe makarony,
- sosy na bazie jogurtu naturalnego, śmietany czy majonezu;,
- wiórki kokosowe,
- drób,
- biały pieprz i sól,
- woda mineralna.
Produkty zakazane
W białej diecie wykluczone są:
- napoje gazowane,
- kolorowe owoce, w szczególności: jagody, borówki, porzeczki, maliny, truskawki,
- warzywa: brokuły, dynia, szpinak, czerwona kapusta, szczaw, papryka, pomidor, marchew,
- czerwone mięso,
- wędliny,
- sery żółte i topione,
- kakao i czekolada,
- kolorowe przyprawy, np.: curry, chili, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa,
- kawa i herbata,
- jogurty owocowe,
- dżemy, konfitury,
- ketchup,
- musztarda, marynaty, sosy,
- czerwone wino,
- soki owocowe i warzywne.
W czasie stosowania białej diety należy zrezygnować także z palenia papierosów, używania szminek i błyszczyków.