On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Chlorofil - moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil nadający roślinom piękny zielony kolor posiada wiele zdrowotnych korzyści, poprawia funkcjonowanie całego organizmu i wspomaga oczyszczanie.

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa

Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i glonom zieloną barwę. Jest to ester chlorofiliny. Zielony barwnik umożliwia roślinom przeprowadzanie fotosyntezy dzięki zdolności do absorbowania promieniowania słonecznego. Energia słoneczna przekształcana jest następnie przy udziale chlorofilu w energię chemiczną. W ten sposób powstają odżywcze węglowodany. W poszczególnych gatunkach roślin występują różne rodzaje chlorofilu; oznacza się je kolejnymi literami alfabetu. Dwie podstawowe odmiany to chlorofil a i chlorofil b. Istotne w budowie chlorofilu jest centralne położenie atomu magnezu w podstawowej jego strukturze – chlorofilinie. Chlorofilina pod względem budowy cząsteczki jest podobna do hemu w hemoglobinie, z tą różnicą, że w centrum tego drugiego znajduje się atom żelaza. Magnez w chlorofilinie pełni ważną rolę w agregacji (łączeniu się w większe skupiska) cząsteczek chlorofilu.

Zastosowanie

Pod względem właściwości fizycznych chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczach. Jest to substancja niezwykle wrażliwa na zmiany pH i temperatury, utleniająca się pod wpływem światła. Ma zastosowanie w przemyśle spożywczym do barwienia żywności jako barwnik samodzielny (symbol E-140) lub bardziej trwale – w kompleksie z miedzią jako chlorofilina (symbol E-141). Jest stosowany w produkcji kosmetyków, bo nie tylko nadaje im zielony kolor, ale ma zdolność do pochłaniania nieprzyjemnych zapachów. Tam właściwość znalazła zastosowanie w dezodorantach. Z uwagi na właściwości prozdrowotne jest składnikiem leków i suplementów diety, gdzie najczęściej stosuje się chlorofilinę ze względu na jej większą stabilność oraz rozpuszczalność w wodzie.

Korzyści zdrowotne

Niezwykłe zdolności chlorofilu do absorbcji nie tylko energii słonecznej wpływają na oczyszczanie ustroju ze szkodliwych substancji i drobnoustrojów chorobotwórczych, co jest działaniem prozdrowotnym. Należą do niego:

1) wspomaganie detoksykacji organizmu – pomoc w usuwaniu toksyn, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych produktów przemiany materii;

2) ograniczanie ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej – wiązanie się z niektórymi substancjami rakotwórczymi, jak: aromatyczne węglowodory policykliczne w dymie tytoniowym czy aminy heterocykliczne w mięsie oraz aflatoksyny; w ten sposób chlorofil w znacznym stopniu ogranicza wchłanianie substancji karcynogennych i mutagennych, co zapobiega ich szkodliwemu działaniu na komórki i tkanki, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia raka, przede wszystkim wątroby, żołądka i okrężnicy;

3) pomoc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej;

4) normalizowanie poziomu glukozy we krwi, tym samym zapobieganie cukrzycy i wspomaganie jej leczenia;

5) obniżanie ciśnienia krwi, regulowanie krzepliwości krwi, wzmacnianie naczyń krwionośnych i obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałanie powstawaniu żylaków; stymulowanie produkcji czerwonych krwinek, czyli przeciwdziałanie anemii i dostarczanie dobrze utlenowanej krwi do wszystkich komórek i tkanek;

6) przyspieszenie przemiany materii – regulowanie pracy jelit przez zwiększenie ilości dobrych bakterii jelitowych (m.in. Lactobacillus), jest tzw. prebiotykiem, czyli pożywką dla mikroflory; zapobieganie zaleganiu treści pokarmowej w jelitach, zapobieganie niestrawności i wzdęciom oraz ograniczanie ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy; pomaganie w leczeniu zatruć pokarmowych;

7) działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, odkażające, co pomaga w gojeniu ran na skórze, w leczeniu zmian trądzikowych, w zwalczaniu stanów zapalnych jamy ustnej, dziąseł i gardła oraz w leczeniu infekcji narządów płciowych (np. wirusem opryszczki);

8) działanie antyoksydacyjne, zwalczanie wolnych rodników wyzwalających stany zapalne, a w konsekwencji – nowotworów; przeciwutleniające właściwości spowalniają też proces starzenia skóry, wygładzają ją, wyrównują koloryt i regenerują;

9) wzmacnianie układu odpornościowego przez stymulację produkcji przeciwciał;

10) pomoc w leczeniu astmy;

11) normalizowanie pracy tarczycy;

12) regulowanie cyklów miesiączkowych, nasilanie laktacji;

13) neutralizowanie zapachów, np. przykrego z ust, woni potu;

14) wzmacnianie mięśni i kości, wspomaganie pracy układu nerwowego – redukowanie stresu i napięcia ułatwiającego rozluźnienie i wyciszenie;

15) zwiększanie wydzielania endorfin, tzw. hormonu szczęścia.

Źródła chlorofilu

Znajduje się praktycznie we wszystkich roślinach. Najwięcej jest go w liściach, dlatego warto sięgać po warzywa liściaste: jarmuż, sałatę, kapustę, szpinak, natkę pietruszki, i te o zielonym zabarwieniu: brukselkę, brokuły, fasolkę szparagową, paprykę zieloną, awokado. Chlorofil występuje też w zielonych owocach (np. kiwi, jabłka). Różne suplementy diety w postaci tabletek i płynów zawierają chlorofil, choć częściej chlorfilinę z uwagi na nietrwałość tego pierwszego. Bardzo dobrym źródłem zielonego pigmentu są też glony: spirulina i chlorella.


Bibliografia

Bołonkowska O., Pietrosiuk A., Sykłowska-Baranek K., Roślinne związki barwne i ich właściwości biologiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro, Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu medycznego 2011, nr 1 s. 1–27

Chlorofil – zielony klejnot zdrowia, 24.03.2017, online: https://www.tajemnice-swiata.pl/chlorofil/ [dostęp 9.01.2019]

Majewska M., Chlorella – działanie, właściwości i wartości odżywcze superalgi, poradnikzdrowie.pl 25.04.2016, online: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/chlorella-dzialanie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-superalgi_43538.html [dostęp 9.01.2019]

Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny, a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna 2015, nr 1, s. 18–22, online: http://www.czytelniamedyczna.pl/5194,spirulina-i-blonnik-witalny-a-leczenie-otylosci.html [dostęp 9.01.2019]


 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password