Kwas hydroksycytrynowy na zmniejszenie apetytu, spalanie tłuszczu i poprawę nastroju
Kwas hydroksycytrynowy (ang. Hydroxicitric acid – HCA) jest organiczną substancją chemiczną, pochodną kwasu cytrynowego. Największe stężenie jego czterech izomerów odkryto w tropikalnych owocach garcynii kambodżańskiej (łac. Garcinia Cambogia) – to najbogatsze źródło HCA, z którego kwas jest pozyskiwany do produkcji suplementów diety. Nieco mniej kwasu znajduje się w ketmii szczawiowej (łac. Hibiscus sabdariffa), także roślinie tropikalnej. Nie są znane inne źródła tej substancji.
Działanie na organizm
Kwas HCA jest związkiem wspomagającym odchudzanie dzięki wielokierunkowemu oddziaływaniu na procesy ustrojowe:
1) blokuje przemianę węglowodanów w tłuszcze – cukry dostarczane z pokarmem są lepiej metabolizowane, HCA niejako wymusza ich spalanie i spożytkowanie przez organizm, nie są więc zamienione w lipidy i odkładane jako tkanka tłuszczowa;
2) przyspiesza spalanie kwasów tłuszczowych przez stymulację termogenezy, czyli intensywnego rozpadu i spalania tłuszczów z wytworzeniem energii cieplnej;
3) zwiększa poziom noradrenaliny i serotoniny, co wyraźnie zmniejsza apetyt i wpływa na poprawę nastroju;
4) zwiększa produkcję glikogenu, ograniczając w ten sposób dostarczenie energii do komórek tłuszczowych i zwiększając jej podaż do mięśni, co zwiększa wydolność fizyczną.
Dla kogo
Preparaty z tą substancją znajdą zastosowanie w zwalczaniu nadwagi i otyłości. Osoby chcące utrzymać dobrą kondycję, ogólne zdrowie i nienaganną sylwetkę również mogą sięgnąć po takie suplementy. Inną grupą są sportowcy. HCA zwiększy w trakcie wysiłku i po nim nagromadzenie glikogenu i białek transporterów kwasów tłuszczowych w mięśniach, co będzie sprzyjało redukcji tkanki tłuszczowej i rozbudowie masy mięśniowej. Dodatkowe działanie neurostymulujące zwiększy poziom zadowolenia oraz witalności i chęci do podejmowania wysiłku fizycznego, a także wyraźnie zwiększy wytrzymałość psychiczną i fizyczną.
Bezpieczeństwo stosowania
Garcynia kambodżańska od dawna jest składnikiem diety azjatyckiej, jest bezpieczna i nietoksyczna dla organizmu. Nawet długotrwałe jej stosowanie nie niesie ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. Zaleca się jednak rezygnację z przyjmowania HCA przez kobiety w ciąży i matki karmiące, ponieważ stymuluje on procesy metaboliczne. W czasie ciąży i karmienia występuje zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe, niewskazane jest więc jakiekolwiek odchudzanie i zmniejszanie apetytu.