Konopie siewne
Konopie siewne (łac. Cannabis sativa) od bardzo dawna są używane przez Europejczyków. Uprawiana była ze względu na włókna, z których produkowano sznury, ale także ze względu na nasiona, z których wyciskano olej jadalny stosowany jako okrasa do ziemniaków czy kaszy. Olej ten ma lekko orzechowy smak, a dostarcza organizmowi wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Konopie siewne są kojarzone z konopiami indyjskimi, z których powstaje marihuana, zawierają jednak znacznie mniej kanabinoidów, a praktycznie wcale nie zawierają tetrahydrokannabinolu (THC) – związku psychoaktywnego, któremu konopie indyjskie zawdzięczają właściwości.
Cenne nienasycone kwasy tłuszczowe
Olej konopny składa się przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których około 80% stanowi kwas α-linolenowy (ALA). Kwas ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych oraz prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych. ALA stabilizuje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dzięki czemu chroni serce i cały układ krwionośny. Jest niezbędny także do prawidłowego działania układu nerwowego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo ulegają utlenianiu, przez co tracą swoje właściwości, jednak olej konopny zawiera dużo fenoli i innych substancji, które temu utlenianiu zapobiegają.
Silne przeciwutleniacze
W nasionach konopii siewnych znajduje się ponad 500 substancji czynnych, z których wiele ma działanie przeciwutleniające. Najważniejszymi z nich są tokoferole, karotenoidy oraz sterole. Zapewniają one trwałość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a po spożyciu działają także przeciwutleniająco w organizmie.
Dzięki temu neutralizują wolne rodniki, czyli wysoce reaktywne substancje uszkadzające komórki organizmu i powodujące jego starzenie się. Dzięki temu olej konopny zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, spowalnia tempo starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.