On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Działanie oleju konopnego

Olej ten dostarcza organizmowi wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Konopie siewne

Konopie siewne (łac. Cannabis sativa) od bardzo dawna są używane przez Europejczyków. Uprawiana była ze względu na włókna, z których produkowano sznury, ale także ze względu na nasiona, z których wyciskano olej jadalny stosowany jako okrasa do ziemniaków czy kaszy. Olej ten ma lekko orzechowy smak, a dostarcza organizmowi wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Konopie siewne są kojarzone z konopiami indyjskimi, z których powstaje marihuana, zawierają jednak znacznie mniej kanabinoidów, a praktycznie wcale nie zawierają tetrahydrokannabinolu (THC) – związku psychoaktywnego, któremu konopie indyjskie zawdzięczają właściwości.

Cenne nienasycone kwasy tłuszczowe

Olej konopny składa się przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których około 80% stanowi kwas α-linolenowy (ALA). Kwas ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych oraz prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych. ALA stabilizuje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dzięki czemu chroni serce i cały układ krwionośny. Jest niezbędny także do prawidłowego działania układu nerwowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo ulegają utlenianiu, przez co tracą swoje właściwości, jednak olej konopny zawiera dużo fenoli i innych substancji, które temu utlenianiu zapobiegają.

Silne przeciwutleniacze

W nasionach konopii siewnych znajduje się ponad 500 substancji czynnych, z których wiele ma działanie przeciwutleniające. Najważniejszymi z nich są tokoferole, karotenoidy oraz sterole. Zapewniają one trwałość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a po spożyciu działają także przeciwutleniająco w organizmie.

Dzięki temu neutralizują wolne rodniki, czyli wysoce reaktywne substancje uszkadzające komórki organizmu i powodujące jego starzenie się. Dzięki temu olej konopny zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, spowalnia tempo starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.


Bibliografia

Matthäus B. i in., Virgin hemp seed oil: an interesting niche product, European Journal of Lipid Science and Technology2008, vol. 110, p. 7, s. 655–661, online.

Mińkowski K. i in., Wpływ związków fenolowych nasion na stabilność oksydacyjną i aktywność antyrodnikową wytłoczonych z nich olejów bogatych w PUFA n-3, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, vol. 4, p. 89, s. 118–132, online.

Siudem P. i in., Konopie i kanabinoidy, Farmacja Współczesna2015, nr 8, s. 1–8, online.


Tagi: olej konopny
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password