YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Figa – słodki i zdrowy owoc
Opublikowany przez
Właściwości prozdrowotne

Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często używane są do produkcji dżemów, galaretek, ciast i napojów. Wspaniały smak nie jest jednak ich jedyną zaletą. Zawierają wartościowe składniki odżywcze i dlatego warto włączyć je do codziennych posiłków.

Figowiec pospolity (Ficus carica L.) to roślina należąca do rodziny morwowatych. Naturalnie występuje m.in. w: północno-zachodnich Indiach, Iranie, Pakistanie, Afganistanie, Azerbejdżanie, Maroku, krajach śródziemnomorskich i na Wyspach Kanaryjskich. Figi to owocostany figowca pospolitego. W ich wnętrzu kryje się mnóstwo drobnych owoców mających postać niełupek. Figi jadalne pochodzą z roślin wytwarzających tylko kwiaty żeńskie. Powstające z kwiatostanów męskich figi kozie nie nadają się do spożycia.

 Najważniejsze składniki

Figi świeże i suszone mogą być doskonałym źródłem polifenoli, witamin i minerałów. Są bogate w: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy B1, B2, i C. Odznaczają się również zawartością błonnika i cukrów prostych – w świeżych owocach tych ostatnich może być ok. 13%, w suszonych – nawet 77%. Znajdują się w nich również kwasy organiczne (głównie jabłkowy, oksalowy i cytrynowy).

Właściwości i zastosowanie

Od dawna używa się fig w medycynie naturalnej. Do ich dobroczynnych właściwości należą przede wszystkim wspomaganie trawienia i poprawa perystaltyki jelit. Jako produkty wysokobłonnikowe mogą stanowić skuteczny środek na zaparcia. Są również zalecane osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, gdyż korzystnie wpływają na pracę serca i stan naczyń krwionośnych. Można stosować je w nadciśnieniu czy przy podwyższonym poziomie cholesterolu.

Owoce figowca pospolitego wykazują też działanie zasadotwórcze, warto więc je stosować, gdy zaburzeniu ulegnie równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Po figi powinny sięgnąć osoby mające niedobory żelaza, wapnia czy magnezu, a także dzieci, kobiety w ciąży, sportowcy, osoby starsze, zestresowane i intensywnie pracujące. Owoce te sprawdzą się także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy oraz niedokrwistości.

Dzięki korzystnemu działaniu na układ nerwowy figi mogą poprawić koncentrację i ułatwić zasypianie. Składniki w nich zawarte (przede wszystkim polifenole) neutralizują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie – wspierają profilaktykę antynowotworową i opóźniają procesy starzenia. Wywar z owoców bywa stosowany jako naturalny środek moczopędny, przeciwgorączkowy, napotny i wykrztuśny. Warto używać go do złagodzenia dolegliwości związanych z: przeziębieniami, infekcjami gardła, schorzeniami nerek czy zapaleniem pęcherza moczowego.

Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych większość osób może jeść figi, powinni z nich jednak zrezygnować diabetycy, a także osoby cierpiące na migreny z powodu zawartości tyraminy .

Bibliografia

Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E. i in., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, t. 49, nr 3, s. 272–275.

Karczmarczuk R., Figowce użyteczne i dekoracyjne, Wszechświat 2013, nr 1–3 (114), s. 34–37.

Świetlikowska K. (red.), Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Warszawa 2008, s. 335.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc Persymona – owoc o wielu imionach Amarantus – silnie odżywczy składnik diety i kosmetyk Mango – soczysty królewski owoc Owoc granatu – antyoksydanty dla zdrowia
Posted in Dieta i odżywianie, Oczyszczanie organizmu, Układ nerwowy, Układ trawienny błonnik, działanie moczopędne, działanie przeciwgorączkowe, fosfor, kwasy organiczne, magnez, niedokrwistość, osteoporoza, owoce, owoce jadalne, owoce suszone, perystaltyka jelit, potas, potencjał antynowotworowy, profilaktyka osteoporozy, suszone figi, świeże figi, trudności z zasypianiem, wapń, witamina C, witaminy z grupy B, właściwości moczopędne, żelazo, źródło błonnika pokarmowego
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Szafran – szlachetna przyprawa

Popularne tagi

błonnikdziałanie moczopędnedziałanie przeciwgorączkowefosforkwasy organicznemagnezniedokrwistośćosteoporozaowoceowoce jadalneowoce suszoneperystaltyka jelitpotaspotencjał antynowotworowyprofilaktyka osteoporozysuszone figitrudności z zasypianiemwapńwitamina Cświeże figi
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Konsekwencje zarażenia tasiemcem

    Konsekwencje zarażenia tasiemcem

  • Rodzaje i właściwości probiotyków

    Rodzaje i właściwości probiotyków

  • Kwas hydroksycytrynowy – wspomaga odchudzanie?

    Kwas hydroksycytrynowy – wspomaga odchudzanie?

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt