Figa - słodki i zdrowy owoc
Warto ten owoc włączyć do diety, ponieważ ze względu na zawarte w niej witaminy wspiera pracę układu pokarmowego i poprawia odporność organizmu.
Właściwości prozdrowotne
Figi często postrzegane są wyłącznie jako słodka przekąska bądź egzotyczny dodatek do deserów, sałatek czy dań mięsnych. Często używane są do produkcji dżemów, galaretek, ciast i napojów. Wspaniały smak nie jest jednak ich jedyną zaletą. Zawierają wartościowe składniki odżywcze i dlatego warto włączyć je do codziennych posiłków.
Figowiec pospolity (Ficus carica L.) to roślina należąca do rodziny morwowatych. Naturalnie występuje m.in. w: północno-zachodnich Indiach, Iranie, Pakistanie, Afganistanie, Azerbejdżanie, Maroku, krajach śródziemnomorskich i na Wyspach Kanaryjskich. Figi to owocostany figowca pospolitego. W ich wnętrzu kryje się mnóstwo drobnych owoców mających postać niełupek. Figi jadalne pochodzą z roślin wytwarzających tylko kwiaty żeńskie. Powstające z kwiatostanów męskich figi kozie nie nadają się do spożycia.
Najważniejsze składniki
Figi świeże i suszone mogą być doskonałym źródłem polifenoli, witamin i minerałów. Są bogate w: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy B1, B2, i C. Odznaczają się również zawartością błonnika i cukrów prostych – w świeżych owocach tych ostatnich może być ok. 13%, w suszonych – nawet 77%. Znajdują się w nich również kwasy organiczne (głównie jabłkowy, oksalowy i cytrynowy).
Właściwości i zastosowanie
Od dawna używa się fig w medycynie naturalnej. Do ich dobroczynnych właściwości należą przede wszystkim wspomaganie trawienia i poprawa perystaltyki jelit. Jako produkty wysokobłonnikowe mogą stanowić skuteczny środek na zaparcia. Są również zalecane osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, gdyż korzystnie wpływają na pracę serca i stan naczyń krwionośnych. Można stosować je w nadciśnieniu czy przy podwyższonym poziomie cholesterolu.
Owoce figowca pospolitego wykazują też działanie zasadotwórcze, warto więc je stosować, gdy zaburzeniu ulegnie równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Po figi powinny sięgnąć osoby mające niedobory żelaza, wapnia czy magnezu, a także dzieci, kobiety w ciąży, sportowcy, osoby starsze, zestresowane i intensywnie pracujące. Owoce te sprawdzą się także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy oraz niedokrwistości.
Dzięki korzystnemu działaniu na układ nerwowy figi mogą poprawić koncentrację i ułatwić zasypianie. Składniki w nich zawarte (przede wszystkim polifenole) neutralizują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie – wspierają profilaktykę antynowotworową i opóźniają procesy starzenia. Wywar z owoców bywa stosowany jako naturalny środek moczopędny, przeciwgorączkowy, napotny i wykrztuśny. Warto używać go do złagodzenia dolegliwości związanych z: przeziębieniami, infekcjami gardła, schorzeniami nerek czy zapaleniem pęcherza moczowego.
Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych większość osób może jeść figi, powinni z nich jednak zrezygnować diabetycy, a także osoby cierpiące na migreny z powodu zawartości tyraminy .
Bibliografia
Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E. i in., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, t. 49, nr 3, s. 272–275.
Karczmarczuk R., Figowce użyteczne i dekoracyjne, Wszechświat 2013, nr 1–3 (114), s. 34–37.
Świetlikowska K. (red.), Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Warszawa 2008, s. 335.
W tej samej kategorii