YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Fioletowy owoc dla zdrowia
Opublikowany przez
Bakłażan lub inaczej oberżyna

Bakłażan i oberżyna to zwyczajowe nazwy psianki podłużnej (łac. Solanum melongena), rośliny z rodziny psiankowatych. Jest ona powszechnie uprawiana w strefie tropikalnej i subtropikalnej, na terenie: Indii, Pakistanu, Bangladeszu, Chin i Filipin jako roślina jednoroczna. Osiąga wysokość 20–90 cm, częścią jadalną jest mięsista jagoda przybierająca różne kształty: jajowaty, wydłużony, wężowaty, cylindryczny czy gruszkowaty. Owoce najczęściej są fioletowe, choć znane są też odmiany o białym i zielonym zabarwieniu. Zbiera się je w fazie dojrzałości użytkowej, czyli kiedy ich wielkość wynosi 3/4 wielkości ostatecznej. Powinny być przechowywane w temperaturze 10–12℃ i wilgotności względnej 90–95% przez maksymalnie 2–3 tygodnie.

Smakowity dodatek do dań

Ze względu na walory smakowe i dietetyczne owoce są bardzo popularne w różnych kuchniach świata. Podaje się je z powodu właściwości prozdrowotnych. Bakłażan może być dodatkiem do wielu potraw. Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, marynowania i faszerowania.

Niskokaloryczny i zdrowy

Owoce oberżyny mają niską wartość energetyczną (15–24 kcal/100 g). Są dobrym źródłem błonnika i minerałów. Cechuje je duża zawartość potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Do najważniejszych substancji prozdrowotnych zawartych w oberżynie należą: flawonoidy, alkaloidy, saponiny. Duży wpływ mają antocyjany, które warunkują fioletowe zabarwienie owoców. Jednym z nich jest nasunin, który hamuje rozwój nowotworów.

Obniża cholesterol i chroni oczy

Bakłażan wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, nic więc dziwnego, że pomaga w obniżaniu poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Wpływa też pozytywnie na wzrok i powoduje obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego. Obniża ciśnienie krwi i ogranicza agregację (zlepianie się) płytek krwi. Łagodzi objawy astmy i hamuje reakcje anafilaktyczne. Ze względu na dużą zawartość błonnika i wody może usprawnić pracę przewodu pokarmowego i wspomóc detoksykację organizmu.

W walce z toksynami i zbędnymi kilogramami

Bakłażan może być użyteczny w profilaktyce i terapii miażdżycy, chorób układu krążenia, chorób oczu (jaskry, zaćmy), nowotworów. Do swojej diety powinny włączyć go osoby ciepiące z powodu zaparć czy upośledzonej diurezy. Warto stosować go także w kuracjach oczyszczających i odchudzających.

Środki ostrożności

Nie zaleca się bakłażanów kobietom ciężarnym, dzieciom, osobom zmagającym się z reumatyzmem, chorobami zapalnymi przewodu pokarmowego czy niewydolnością nerek. Zawarta w bakłażanach toksyczna solanina rozkłada się pod wpływem temperatury, dlatego warzywa można jeść po obróbce termicznej.

Bibliografia

Das M., Barua N., Pharmacological activities of Solanum melongena Linn. (Brinjal plant). International Journal of Green Pharmacy 2013, nr 7, s. 274–277.

Majewska M., Bakłażan – właściwości odżywcze, Poradnikzdrowie.pl 18.07.2019, online:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-odzywcze-aa-HsZ8-s8Js-3Ayh.html [dostep: 20.09.2019].

Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Świetlikowska K. (red.), Warszawa 2008, s. 147–149.

Markiewicz B., Golcz A., Bosiacki M. i in., Wpływ nawożenia azotem, fosforem i potasem na zawartość mikroelementów w owocach oberżyny (Solanum melongena L.) uprawianej w podłożach organicznych, Nauka. Przyroda. Technologie 2012, t. 6, nr 3, s. 1–7.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Dynia – jesienne źródło zdrowia Egzotyczny owoc długowieczności Owoc granatu – antyoksydanty dla zdrowia Młody jęczmień – rewelacyjne oczyszczanie Kolorowe kwiaty z ogrodu prosto na talerz
Posted in Alergie, Dieta i odżywianie, Nowotwory, Oczyszczanie organizmu, Pozostałe choroby, Układ oddechowy, Układ trawienny aktywność przeciwutleniająca, aktywność przeciwzapalna, antocyjany, antyoksydacja, antyoksydant, antyoksydanty, bakłażan, cenny antyoksydant, cholesterol HDL, cholesterol LDL, cholesterol we krwi, choroby oczy, ciśnienie śródgałkowe, dieta antyoksydacyjna, dobry cholesterol, działa przeciwutleniająco, działanie antyoksydacyjne, działanie przeciwnowotworowe, flawonoid, flawonoidy, gałka oczna, gałki oczne, oberżyna, obniżanie cholesterolu, obniżenie cholesterolu, obniżenie złego cholesterolu, ochrona oczu, oczy, oczyszczanie ciała, potencjał antynowotworowy, problemy ze wzrokiem, profilaktyka nowotworów, profilaktyka wzrok, przeciwutleniacze, regulacja poziomu cholesterolu, sezonowe warzywa, silny antyoksydant, soki warzywne, solanina, warzywa, warzywa dostępne latem, warzywa sezonowe, właściwości antynowotworowe, wpływ na wzrok, wsparcie wzroku, wzrok, zaburzenia wzroku, zdrowie oczu, źródło antyoksydantów
Produkty pobudzające apetyt
Przeciwnowotworowa moc owoców

Popularne tagi

aktywność przeciwutleniającaaktywność przeciwzapalnaantyoksydacjaantyoksydantantyoksydantycholesterol HDLcholesterol we krwidieta antyoksydacyjnadziałanie antyoksydacyjnedziałanie przeciwnowotworoweflawonoidflawonoidyobniżanie cholesteroluobniżenie cholesterolupotencjał antynowotworowyprofilaktyka nowotworówprzeciwutleniaczeregulacja poziomu cholesteroluwzrokwłaściwości antynowotworowe
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Wyjątkowy flawonoid – apigenina

    Wyjątkowy flawonoid – apigenina

  • Tymianek – aromatyczny lek

    Tymianek – aromatyczny lek

  • HDL i LDL, czyli dobry i zły cholesterol

    HDL i LDL, czyli dobry i zły cholesterol

Kontakt

(+48) 731 005 507
yango@yango.pl

Dołącz do newslettera

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2020 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Regulamin konkursu „Konkurs noworoczny”
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności