YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Głóg – skarbnica wyjątkowych substancji
Opublikowany przez
Owoce głogu dwuszyjkowego
Owoce i kwiaty głogu

Głóg (Crataegus) jest rośliną rozpowszechnioną w północnej strefie umiarkowanej: Europie, Azji i Ameryce Północnej. Występuje dziko w lasach, na polanach, na zboczach wzgórz i gór oraz w parkach i ogrodach jako drzewo ozdobne lub krzew. Jest to roślina o grubych ciernistych gałęziach. Wyróżniane są następujące gatunki głogu: jendoszyjkowy (Crataegus monogyna L.), dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha L.), pięcioszyjkowy (Crataegus pentagyna), czarny (Crataegus nigra), włoski (Crataegus azarolus) oraz odmiany mieszane i hybrydy.

Głóg dwuszyjkowy jest krzewem o wysokości 3–5 metrów, natomiast głóg jednoszyjkowy może dorastać do 8 metrów i mieć postać drzewa. Surowcem zielarskim są kwiaty, liście i owoce. Kwiaty białe lub różowe zebrane są w rozłożyste baldachogrona. Zbiera się je wiosną, na początku kwitnienia, i suszy. Nigdy nie zbiera się wszystkich kwiatów z jednego krzewu, czy drzewa, aby część z nich mogła przekształcić się w owoce, które dojrzewają jesienią – nabierają wtedy ciemnoczerwonej barwy. Zbiera się je we wrześniu i październiku, a używa świeże lub suszone.

Dwie podstawowe odmiany

Kwiaty, liście i owoce zbiera się przede wszystkim z głogu jednoszyjkowego i dwuszyjkowego, przy czym ten pierwszy ma o wiele większy potencjał prozdrowotny. Gatunki różnią się budową kwiatów i owoców: u głogu dwuszyjkowego kwiaty mają dwuszyjkowe słupki, a owoce – po dwie lub trzy pestki. Głóg jednoszyjkowy natomiast ma kwiaty ze słupkami jednoszyjkowymi i owoce jednopestkowe. Różny jest też wygląd zewnętrzny i wielkość samych owoców głogu: u jednoszyjkowego są one podłużne, o jajowatym kształcie i ciemniejszym, brązowawym odcieniu oraz mniejsze, o długości 6–10 mm; głóg dwuszyjkowy z kolei ma owoce okrągłe, większe (do 13 mm długości) i ciemnoczerwone.

Substancje czynne biologicznie i właściwości prozdrowotne

W skład chemiczny kwiatów, liści i owoców głogu wchodzą:

• flawonoidy i ich pochodne (np. glikozydy flawonowe): katechina, epikatechina, rutyna, hyperozyd, którego znacznie więcej zawierają owoce niż kwiaty; witeksyna, ramnozyd, spireozyd;
• antocyjany – oligomeryczne proantocyjanidyny;
• saponiny;
• taniny;
• krateginy;
• aminy;
• cholina i acetylocholina;
• pochodne purynowe (adenozyna, adenina, guanina);
• kwasy fenolowe (m.in. kawowy);
• glikozydy – amigdalina;
• pektyny;
• kwasy triterpenowe (ursolowy, oleinowy, głogowy);
• fitosterole;
• garbniki;
• witaminy z grupy B oraz witamina A i C;
• sole mineralne (potas, magnez, sód, fosfor, wapń).

Kwiaty głogu jednoszyjkowego

Najcenniejsze pod względem aktywności biologicznej są flawonoidy i proantocyjanidyny. Z uwagi na tak bogaty skład chemiczny kwiaty i owoce głogu wpływają korzystnie na fizjologię organizmu.

1. Wykazują działanie rozkurczowe, dlatego stosowane są przy skurczach mięśni gładkich jelit, dróg moczowych, żołądka, macicy i naczyń krwionośnych.
2. Działają przeciwzapalnie – flawonoidy, głównie katechina i epikatechina, zmiatają wolne rodniki tlenowe przyczyniające się do powstawania groźnych stanów zapalnych, mogących zapoczątkować chorobę nowotworową; są pomocne m.in. przy zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
3. Wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego: przyspieszają trawienie, co zapobiega zaleganiu treści pokarmowej w jelitach, przeciwdziałają więc różnym dolegliwościom, np. zaparciom i niestrawności;
4. Łagodzą kaszel, przez co stosuje się je wspomagająco w astmie oskrzelowej.
5. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki przeciwskurczowemu działaniu na naczynia krwionośne mózgu zwiększają dopływ tlenu do neuronów, są więc pomocne m.in. w łagodzeniu bezsenności i nadpobudliwości;
6. Usprawniają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, i w wątrobie; wpływa to na wspieranie ochrony układu sercowo-naczyniowego przed: niewydolnością mięśnia sercowego, chorobą niedokrwienną serca, chorobą wieńcową, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym – kwiaty i owoce głogu pomagają łagodzić objawy tych chorób.
7. Działają wzmacniająco na organizm, podnoszą siły witalne i zwiększają wydolność fizyczną, m.in. przez lepsze ukrwienie tkanek;
8. Działają moczopędnie, co sprzyja detoksykacji ustroju, a tym samym wspomaga układ odpornościowy.

W ziołolecznictwie ludowym i współczesnym

Kwiaty, liście i owoce głogu od dawna stosowane są w medycynie ludowej. Również współcześnie uważane są za skuteczne i bezpieczne. Dostępne są w formie suszu (do zaparzania), tabletek i soku. Wchodzą też w skład kosmetyków działających odżywczo na skórę i poprawiających jej krążenie.

Bibliografia

Król D., Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą, Postępy Fitoterapii 2011, nr 2, s. 122–126
Nowak G., Surowce roślinne stosowane w chorobach układu krążenia i serca, Herba Polonica 2009, nr 2, s. 100–120

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Borówka brusznica – właściwości Prozdrowotne działanie czarnego bzu Buzdyganek naziemny – zwłaszcza dla mężczyzn Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu Owoce i nasiona kakaowca – niepowtarzalne działanie
Posted in Dieta i odżywianie, Układ krążenia, Układ nerwowy, Układ trawienny flawonoidy, głóg, głóg dwuszyjkowy, głóg jednoszyjkowy, kwiaty głogu, liście głogu, owoce głogu, proantycyjanidyny, przyśpieczenie trawienia, właściwości prozdrowotne głogu, właściwości przeciwzapalne, właściwości rozkurczowe, wsparcie układu sercowo-naczyniowego
Papaina – cenny enzym ukryty w papai
Oleaceina – wpływ na układ krwionośny

Popularne tagi

flawonoidygłóggłóg dwuszyjkowygłóg jednoszyjkowykwiaty głoguliście głoguowoce głoguproantycyjanidynyprzyśpieczenie trawieniawsparcie układu sercowo-naczyniowegowłaściwości prozdrowotne głoguwłaściwości przeciwzapalnewłaściwości rozkurczowe
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Czynniki wpływające na nadkwasotę żołądka

    Czynniki wpływające na nadkwasotę żołądka

  • Zdrowe odżywianie a jedzenie dla relaksu

    Zdrowe odżywianie a jedzenie dla relaksu

  • Właściwości rzodkiewki

    Właściwości rzodkiewki

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt