YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Grzyb Chaga – co kryją jego składniki?
Opublikowany przez
Grzyb Chaga – jeden z najsilniejszych grzybów świata?

Chaga (Inonotus Obliquus) jest grzybem prozdrowotnym o zawartości szczególnie wyjątkowych składników. Rośnie na brzozach w chłodniejszych rejonach półkuli północnej, w szczególności na terenach Syberii, Chin, Ameryce Północnej oraz Korei Północnej.

Ze względu na korzyści zdrowotne od wieków obecny jest i wykorzystywany w kulturze wschodniej oraz przez rdzennych Amerykanów. Cały czas odkrywane są i badane jego właściwości, charakteryzujące się korzystnym potencjałem względem zdrowia człowieka.

Wyjątkowe składniki

Najważniejszym i najbardziej aktywnym składnikiem Chagi są beta-glukany (rodzaj polisacharydów) oraz kwas betulinowy. Grzyb ten zawiera również fitosterole (głównie inotodiol i lanosterol). Znajdziemy w nim wyjątkowo dużo melaniny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem – to właśnie ona nadaje mu czarny kolor (zewnętrzna część grzyba).

Beta-glukan – polisacharyd

Obecność beta-glukanów to cecha wspólna większości grzybów prozdrowotnych. Różne badania naukowe wykazały, że beta glukany posiadają właściwości normalizujące oraz równoważące pracę układu immunologicznego.

Regulując działanie układu odpornościowego przyczyniają się do budowania lepszej i silniejszej odporności organizmu. Ze względu na właśnie te cechy, grzybowi Chaga przypisywane są również właściwości przeciwbakteryjne , przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

Kwas betulinowy

Chaga jest bogata w kwas betulinowy dzięki brzozowej korze, z której wyrasta. Jego wpływ na organizm jest szeroki, najlepiej zbadaną funkcją jest normalizacja poziomu cholesterolu we krwi. Jak wykazały wstępne badania, kwas ten może przyczyniać się do usuwania komórek kancerogennych (nowotworowych) bez negatywnego wpływu na zdrowie innych komórek. Potrzebne są jeszcze dalsze badania w celu zrozumienia i potwierdzenia innych właściwości oraz zalet z jakich słynie kwas betulinowy.

Przeciwutleniacze i fitosterole

Ponadto stwierdzono, że fitosterole obecne w grzybie Chaga posiadają silne właściwości przeciwnowotworowe. Połączenie trzech składników – kwasu betulinowego, polisacharydów i fitosteroli – wydaje się być jednym z bardziej interesujących w walce chorobami cywilizacyjnymi.

Melanina obecna w grzybach Chaga chroni je przed trudnym środowiskiem. Stwierdzono, że składniki melaniny posiadają właściwości, które mogą działać ochronne na DNA.

Podsumowanie

Grzyb Inonotus Obliquus posiada wiele cennych właściwości:
1) regulacja pracy układu odpornościowego
2) przeciwzapalne
3) przeciwwirusowe
4) normalizacja poziomu cholesterolu w organizmie
5) antyoksydacyjne.

Cały czas prowadzonych jest wiele badań nad działaniem oraz właściwościami grzyba Chaga. Pewnym jest, że to wyjątkowa roślina, która wiele dobrego w sobie kryje. Warto poznać lepiej jej potencjalne korzyści względem wspierania zdrowia – gdyż dla wielu osób może okazać się znakomity uzupełnieniem codziennej diety (i nie tylko).

Bibliografia

Chaga Extract, the world’s most potent supplement?, 03.06.2015, online: https://chagahq.com/chaga-extract/ [dostęp: 26/11/2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Nadzwyczajny grzyb leczniczy Pyłek pszczeli – jego właściwości Szczeć – jej rewelacyjne składniki bioaktywne Kalafior i jego liczne właściwości Beta-glukan – ważny polisacharyd
Posted in Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ odpornościowy beta-glukan, chaga, fitosterole, grzyb chaga, grzyb prozdrowotny, kwas betulinowy, kwasu betulinowy, melanina, naturlany przeciwutleniacz, normalizacja poziomu cholesterolu, polisacharyd, polisacharydy, przeciwutleniacze, równowaga pracy układu odpornościowego, właściwości normalizujące, właściwości przeciwbakteryjne, właściwości przeciwwirusowe, właściwości przeciwzapalne
Fikocyjanina – rewelacyjny przeciwutleniacz
Najpopularniejsza witamina na świecie

Popularne tagi

beta-glukanchagafitosterolegrzyb chagagrzyb prozdrowotnykwas betulinowykwasu betulinowymelaninanaturlany przeciwutleniacznormalizacja poziomu cholesterolupolisacharydpolisacharydyprzeciwutleniaczerównowaga pracy układu odpornościowegowłaściwości normalizującewłaściwości przeciwbakteryjnewłaściwości przeciwwirusowewłaściwości przeciwzapalne
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Wpływ kwasu hialuronowego na zwyrodnienie stawów kolanowych

    Wpływ kwasu hialuronowego na zwyrodnienie stawów kolanowych

  • Fale elektromagnetyczne – wpływ na zdrowie

    Fale elektromagnetyczne – wpływ na zdrowie

  • Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

    Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt