
Rola układu krążenia w organizmie
Krew krążąca w organizmie ma niezliczoną liczbę funkcji – od kreowania odporności organizmu, przez transport hormonów, aż po utrzymanie ciepłoty ciała na odpowiednim poziomie. Najbardziej istotnym zadaniem układu krwionośnego jest zaopatrywanie tkanek w tlen i odbieranie produktów metabolizmu. Spełnianie tej funkcji jest możliwe dzięki obecnym we krwi erytrocytom – czerwonym krwinkom. Jedną z dolegliwości, w przebiegu których liczba erytrocytów ulega zmniejszeniu, jest anemia. Warto zauważyć, że anemia nie jest klasyfikowana jako choroba, lecz jako efekt niedoborów bądź wpływu chorób na organizm. W eliminowaniu przyczyn anemii pomóc może shitake – twardnik japoński, grzyb popularny w medycynie dalekowschodniej.
Czym jest anemia i dlaczego jest tak groźna?
Anemia to zespół objawów chorobowych, który polega na stwierdzeniu we krwi zbyt niskich wartości stężenia krwinek czerwonych i hematokrytu (stosunku objętości krwinek czerwonych do objętości krwi). Bezpośrednio przekłada się to na niedostateczne utlenowanie tkanek i niewystarczający odbiór produktów ich metabolizmu. Stan ten jest szczególnie groźny dla zdrowia. Niedokrwistość początkowo ujawnia się poprzez wzmożone poczucie zmęczenia i senności u chorego, aby w późniejszych fazach prowadzić do kołatania serca, problemów z pamięcią, depresji, a nawet poważnego uszkodzenia narządów wewnętrznych.
W jaki sposób shitake pomaga w zwalczaniu anemii?
Z uwagi na swój bogaty skład grzyby shitake wspomagają organizm w walce z anemią na kilka sposobów. Twardnik japoński zawiera liczne witaminy z grupy B, które są kluczowe w regulacji procesu erytropoezy – wytwarzania czerwonych krwinek. Uzupełnienie niedoborów witamin poprzez spożywanie grzyba wpływa na poziom produkcji erytrocytów, co eliminuje niedokrwistość. Ponadto shitake są bogate w żelazo – kluczowy element hemoglobiny, niezbędny do poprawnego przebiegu produkcji czerwonych krwinek. Dostarczanie odpowiednich ilości żelaza jest ważne w zapobieganiu anemii, gdyż jego zbyt niski poziom powoduje niedokrwistość mikrocytarną – liczba erytrocytów ulega zmniejszeniu a ich rozmiar jest znacznie zmniejszony, co dodatkowo upośledza ich funkcję. Warto zauważyć, że w twardniku japońskim znajdziemy również niespotykanie duże pokłady miedzi, której niedobór też może być przyczyną anemii.