On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Grzyby shitake a anemia

W problemach z niedokrwistością warto pamiętać o tych niezwykłych grzybach.

Rola układu krążenia w organizmie

Krew krążąca w organizmie ma niezliczoną liczbę funkcji – od kreowania odporności organizmu, przez transport hormonów, aż po utrzymanie ciepłoty ciała na odpowiednim poziomie. Najbardziej istotnym zadaniem układu krwionośnego jest zaopatrywanie tkanek w tlen i odbieranie produktów metabolizmu. Spełnianie tej funkcji jest możliwe dzięki obecnym we krwi erytrocytom – czerwonym krwinkom. Jedną z dolegliwości, w przebiegu których liczba erytrocytów ulega zmniejszeniu, jest anemia. Warto zauważyć, że anemia nie jest klasyfikowana jako choroba, lecz jako efekt niedoborów bądź wpływu chorób na organizm. W eliminowaniu przyczyn anemii pomóc może shitake – twardnik japoński, grzyb popularny w medycynie dalekowschodniej.

Czym jest anemia i dlaczego jest tak groźna?

Anemia to zespół objawów chorobowych, który polega na stwierdzeniu we krwi zbyt niskich wartości stężenia krwinek czerwonych i hematokrytu (stosunku objętości krwinek czerwonych do objętości krwi). Bezpośrednio przekłada się to na niedostateczne utlenowanie tkanek i niewystarczający odbiór produktów ich metabolizmu. Stan ten jest szczególnie groźny dla zdrowia. Niedokrwistość początkowo ujawnia się poprzez wzmożone poczucie zmęczenia i senności u chorego, aby w późniejszych fazach prowadzić do kołatania serca, problemów z pamięcią, depresji, a nawet poważnego uszkodzenia narządów wewnętrznych.

W jaki sposób shitake pomaga w zwalczaniu anemii?

Z uwagi na swój bogaty skład grzyby shitake wspomagają organizm w walce z anemią na kilka sposobów. Twardnik japoński zawiera liczne witaminy z grupy B, które są kluczowe w regulacji procesu erytropoezy – wytwarzania czerwonych krwinek. Uzupełnienie niedoborów witamin poprzez spożywanie grzyba wpływa na poziom produkcji erytrocytów, co eliminuje niedokrwistość. Ponadto shitake są bogate w żelazo – kluczowy element hemoglobiny, niezbędny do poprawnego przebiegu produkcji czerwonych krwinek. Dostarczanie odpowiednich ilości żelaza jest ważne w zapobieganiu anemii, gdyż jego zbyt niski poziom powoduje niedokrwistość mikrocytarną – liczba erytrocytów ulega zmniejszeniu a ich rozmiar jest znacznie zmniejszony, co dodatkowo upośledza ich funkcję. Warto zauważyć, że w twardniku japońskim znajdziemy również niespotykanie duże pokłady miedzi, której niedobór też może być przyczyną anemii.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password